Als het lot lacht – Adam Johnson

Als het lot lacht - Adam Johnson

Als ik gecheckt heb dat Charlotte slaapt, haal ik mijn iProjector tevoorschijn. Ik zet hem aan en de president verschijnt driedimensionaal, met zijn bovenlijf levensgroot in een amberkleurige gloed.

Achterflap
“In zes meesterlijke verhalen duikt Johnson in het leven van gewone mensen in ongewone situaties. Een programmeur die troost vindt in een digitaal evenbeeld van de president van de Verenigde Staten; een jonge man die naar de moeder van zijn zoon zoekt in een door de orkanen totaal geruïneerd Louisiana; een beklemmend perspectief van een vrouw met kanker die tussen slaap en wake leeft; een voormalige bewaker van een Stasi-gevangenis in Oost-Duitsland die fel zijn verleden ontkent, zelfs als de stukjes daarvan voor zijn deur gelegd worden. En last but not least twee deserteurs uit Noord-Korea die zich proberen aan te passen in het Zuid-Koreaanse Seoul terwijl een van hen de vrouw die hij heeft achtergelaten maar niet kan vergeten.

Deze verontrustende, aangrijpende, onvergetelijke en tijdloze verhalenbundel over liefde en verlies, natuurrampen, de invloed van technologie en hoe het politieke klimaat persoonlijkheden kan vormen is een onmisbare gids voor onze nieuwe eeuw.”

Hier krijgen ze dingen te horen over tirannie, totalitaire regimes en de terreur van de centrale martelgevangenis van de Stasi. De rondleiders vergeten te melden dat niet één gevangene hier ooit is mishandeld, laat staan gemarteld.

Auteur
“Adam Johnson (1967, VS) is een Amerikaanse auteur van romans en korte verhalen. Hij is geboren in South Dakota en groeide op in Arizona. Johnson woont in San Francisco en geeft les aan Stanford University.
Als het lot lacht won de National Book Award en stond internationaal op verschillende lijstjes van beste boeken.”

Mijn mening
Normaal gesproken ben ik niet zo van de verhalenbundels, ik lees liever een compleet boek, een lang verhaal. Maar Saskia van A.W. Bruna dacht echt dat ik deze de moeite waard zou vinden, dus ik dacht “waarom niet?”. Soms moet je buiten je comfort zone treden en openstaan voor nieuwe ervaringen. Plus dat deze bundel mooi kon meetellen voor mijn Hebban Reading Challenge voor het kopje “een verhalenbundel” op de lijst.

Ik heb het boek in etappes gelezen, tussen andere boeken door. Eén of twee verhalen tegelijk. Ik moet eerlijk zeggen dat ik na verhaal één – over een man die een iProjector heeft ontworpen en daarmee de vermoorde president weer “tot leven” heeft gebracht en met hem praat – en verhaal twee – over een man die plotseling zijn tweejarige zoontje in zijn leven heeft na orkaan Rita en wie op zoek is naar de moeder – niet overtuigd was. Eén was mij te futuristisch en te vaag, twee voelde voor mij niet compleet.

Het derde verhaal, over een vrouw met kanker die op sterven ligt en het leven van haar man en kinderen zonder haar voor zich ziet, pakte me al iets meer. Daar paste de “vaagheid” ook wel bij het verhaal, aangezien de stervende vrouw aan het ijlen is.
Het vierde verhaal over de ex-gevangenisdirecteur van een Stasi-gevangenis in Oost-Duitsland vond ik erg boeiend. De man ziet het verleden heel anders dan de gevangenen uit die gevangenis. Zijn verhaal is heel anders dan die van de ex-gevangene die hem rondleidt in wat nu een museum is. Bijzonder hoe je geest dingen kan verdringen en verdraaien.

Het vijfde verhaal vond ik ronduit walgelijk. Dat gaat over kinderporno en een pedofiel die zijn drang wel onder controle heeft, maar toch… Kreeg een naar gevoel van dit verhaal.
Het laatste verhaal was erg mooi. Over twee vrienden die vanuit Noord-Korea zijn overgelopen naar Zuid-Korea en zich daar aan een hele andere wereld moeten zien aan te passen. Het lukt de een wel, maar de ander absoluut niet… Ontroerend verhaal over een wereld die ver van de onze staat.

Je leest het, ik heb gemengde gevoelens over deze verhalenbundel. Ik blijf erbij dat ik niet heel gauw een verhalenbundel zal oppakken, de verhalen zijn me vaak toch net te incompleet denk ik. Maar deze bundel met zes hele verschillende verhalen over de tragiek van het leven heeft me wel weten te raken, of het nou in positieve of negatieve zin was, en dat betekent dat de auteur goed werk geleverd heeft!

Als het lot lacht
ISBN 9789056725501 – Uitgever: A.W. Bruna – 272 pagina’s – Verschenen: februari 2016 – Originele titel: Fortune smiles – Vertaald door: Miebeth van Horn
Bestel je het boek via deze link bij Bruna, krijg ik er een kleine vergoeding voor.

0 thoughts on “Als het lot lacht – Adam Johnson

  1. Ik ben zelf ook niet zo van de verhalenbundels, maar voor zo tussendoor lijkt het me inderdaad prima te doen 🙂 Jammer dat je nog met wat gemengde gevoelens over verhalenbundels blijft zitten nu, maar gelukkig genoeg ‘complete’ verhalen te vinden nog 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.