Tatiana de Rosnay bij de OBA

Rijksmuseum
Dagje Amsterdam

Afgelopen woensdag was ik een dagje naar Amsterdam met mijn moeder. Die avond was er in de Openbare Bibliotheek Amsterdam een interview met Tatiana de Rosnay, een van mijn favoriete auteurs, nu kon ik haar eindelijk eens in levende lijve ontmoeten! Maar, dat begon pas om 20:00, dus eerst zijn we heerlijk Amsterdam in geweest.

Cuypers bibliotheek
Rijksmuseum

Sinds de verbouwing was ik nog niet in het Rijksmuseum geweest en de Cuypersbibliotheek had ik zelfs nog nooit gezien. Ik heb mams dus ook meteen meegesleurd naar de bibliotheek, dat was één van de dingen die ik per se wilde zien in het museum. Wat een bijzondere plek om te zijn. De stilte, de oude boeken, de prachtige ruimte… Rustgevend en inspirerend! Het lukte helaas door tegenlicht (stomme zon 😉 ) niet om duidelijke foto’s te maken.

Nachtwacht
De Nachtwacht was een ander hoogtepunt wat ik niet wilde missen. Wat is dat schilderij groot in het echt! Heel bijzonder. Het grappige was dat toen ik thuiskwam, ik mijn kleuter vertelde over het museum en hem deze foto liet zien, toen zei hij “oh, maar die ken ik!”, had hij het er net op school over gehad!

Melkmeisje
En uiteraard wilde ik de Vermeer schilderijen zien die er in het Rijksmuseum hangen, hij is mijn favoriete schilder. Het meisje met de parel is mijn lievelingsschilderij van hem, maar het Melkmeisje komt op de tweede plek. Ik was dus heel blij om daar even uitgebreid naar te kunnen kijken (staren). Wat kon die man schilderen…
Na nog een beetje te hebben rondgelopen hadden we behoefte aan frisse lucht, dus zijn we naar buiten gegaan en lekker teruggelopen richting OBA via het Leidseplein, de Leidsestraat en de Kalverstraat.

Darcy tas
Boekwinkels!

Nee, ik heb geen boeken gekocht! Maar ik moest natuurlijk wel even naar binnen bij de Waterstones, een walhalla van boeken-hebbedingetjes <3
Ik kreeg er deze “I love Darcy” tas van mijn moeder. Zij heeft zelf een tas met “Keep calm & Read on” erop gekocht, ook supergaaf. En er was nog zoveel meer leuks, maar ik heb me ingehouden. Volgende keer weer kijken.
Ook zijn we bij Scheltema op het Rokin geweest, prachtige nieuwe winkel is dat. Veel leeshoekjes en op de kinderafdeling ligt er zelfs speelgoed, super, heel klantvriendelijk.

Thais eten
Mjammie

Na nog een bezoekje aan de Bijenkorf zijn we naar een Thais restaurantje gelopen, een tip van een ex-collega van mijn moeder. Het was heel klein en krap, met veel plastic en Aziatische tafereeltjes aan de muur, maar wat hebben we gesmuld! Het eten was echt verrukkelijk. Een adresje om te onthouden.

OBA
OBA

Na het eten langzaam richting OBA gewandeld, daar hadden we nog tijd genoeg om rond te kijken. Zeven verdiepingen! Zo’n grote bibliotheek had ik nog niet gezien. Heel modern en ruim opgezet, met veel plekjes om te studeren of lezen. Op de zevende verdieping was een La Place en de theaterzaal waarin het interview met Tatiana zou plaatsvinden.

OBA kinderafdeling
Overdag wil ik ook nog eens terug naar de OBA, want wat moet het uitzicht mooi zijn vanuit dit hoge gebouw! En de kinderafdeling wil ik ook nog eens beter bekijken, zag er zo leuk uit.

Interview Tatiana
Interview Tatiana de Rosnay

Om 20:00 mochten we de theaterzaal in, een hele ruime mooie zaal met oplopende rijen “bioscoop”stoelen. Na een introductie van Margot Dijkgraaf, die in het Frans het interview zou gaan houden, kregen we eerst een pianostuk te horen, gespeeld door een pianist van het Conservatorium. Daarna was het tijd voor het interview, waarbij er gelukkig ook een tolk (eerst een vrijwillige meneer, omdat de tolk verlaat was) aanwezig was. Ik denk dat ik zo’n 50% van het Frans kon volgen, maar het was wel fijn dat sommige dingen toch in het Nederlands ook even voorbij kwamen.

Het interview ging over het nieuwste boek van Tatiana de Rosnay; Manderley voor altijd, de biografie van Daphne du Maurier, de schrijfster van o.a. Rebecca. Al vanaf haar tiende, toen ze voor het eerst een boek van haar las, was Tatiana verliefd op de schrijfstijl van Daphne du Maurier. Doordat Tatiana het heel veel over Daphne du Maurier heeft, vroeg haar uitgever (Ambo Anthos) haar waarom ze geen biografie van Daphne schreef. Dat was best eng, want ze had nog nooit een biografie geschreven, maar natuurlijk trok het wel. En het bijzondere is dat Tatiana veel overeenkomsten heeft met Daphne en niet alleen al haar hele leven gefascineerd is door haar schrijfstijl, maar ook door haar leven.

Voor dit boek heeft ze veel onderzoek gepleegd, waarbij ze veel geheimen heeft ontdekt van Daphne du Maurier. Het boeiende, bijzondere leven van deze gepassioneerde schrijfster, een sterke onafhankelijke vrouw die liever een man was geweest, een Franglaise net als Tatiana, die onwijs hield van haar eigen “Manderley” en helaas geen gelukkig huwelijk had omdat haar wereld en die van haar echtgenoot niet matchten, dat leven heeft Tatiana de Rosnay op papier gezet. Alles wat er in het boek staat is waar, maar toch leest het niet als een saai informatief boek. Tatiana heeft het als een roman neergezet, geschreven vanuit het heden. Het is een eerlijk portret geworden, van een bijzondere vrouw.
(Ik ga het boek binnenkort zelf lezen, ben heel benieuwd en heb er heel veel zin in!)

Manderley forever
Signeersessie

Na afloop van het interessante interview (ik heb genoten van die heerlijke Franse taal) was er tijd om boeken te kopen en te laten signeren. Eindelijk heb ik Tatiana ontmoet! Via social media af en toe contact gehad, ze kende mijn naam (berucht? of bekend?), en me nu dan eindelijk eens live kunnen voorstellen. Kort maar krachtig 🙂 Boeken laten signeren en een klein praatje. Maar ik ben heel gelukkig! En ik hoop zeker ooit nog eens meer te kunnen babbelen met Tatiana, een hele warme en lieve vrouw, en ook zo mooi!

Heel moe, maar zeer voldaan vertrok ik weer richting huis. Deze bijzondere ontmoeting kan ik maar mooi in mijn zak steken!

Amsterdam by night

0 thoughts on “Tatiana de Rosnay bij de OBA

  1. Supergaaf dat je haar mocht ontmoeten! Ik wilde ook graag naar een van de events waar ze was, maar het kwam niet uit of was niet handig… jammer, want ik vind haar romans fantastisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.