Blogbom: In seizoenen – Judith Visser

In seizoenen

‘Jullie moeten eerder in maanden gaan denken. Hooguit in seizoenen.’

Achterflap
“Hoe belangrijk wordt het verleden, wanneer er geen toekomst meer is?

Wat gebeurt er als je te horen krijgt dat je ernstig ziek bent en door nalatigheid van het ziekenhuis niet meer geholpen kunt worden? Dat je β€˜in seizoenen’ moet gaan denken? Annabel Wismar (59) laat het er niet bij zitten en zoekt haar heil bij Belgische artsen, die haar nog wel willen behandelen. Voor haar zoon David is de gedachte zijn moeder te verliezen zo beangstigend dat hij bij haar intrekt. Hoe korter hun toekomst samen wordt, hoe meer een onverwerkt verleden de kop opsteekt.”

Het huwelijk had ons allebei niet gebracht wat we ervan hadden verwacht.
Ik was met haar getrouwd in een ultieme poging Penny achter me te laten, maar nu gebeurde het tegenovergestelde.

Auteur
“Judith Visser debuteerde in 2006 met Tegengif, waarvoor ze de award voor het Beste Rotterdamse Boek ontving. Vissers boeken werden onder meer genomineerd voor De Gouden Strop en de Hebban/Crimezone Thriller Award en Oversteken was de Beste Nederlandse Vrouwenthriller van 2009.”
In seizoenen is Judith Vissers eerste roman. Ze schreef het als eerbetoon aan haar moeder, die eenzelfde gevecht leverde tegen kanker.
Voor meer info over Judith en haar boeken klik je hier.

Mijn mening
Ik heb dit boek al mogen lezen voor verschijnen en doe vandaag op de verschijningsdatum mee met de blogbom die georganiseerd is door de uitgeverij. Een mooie manier om het uitkomen van Judith Vissers eerste roman te vieren!

Dat Judith sterke en levensechte thrillers kan schrijven, dat wist ik al, maar nu weet ik dat ze dat ook kan met romans! Als je de korte inhoud leest van In seizoenen dan weet je dat het een heftig en emotioneel verhaal gaat worden. Wordt het dan niet te zwaar? Het is natuurlijk een beladen onderwerp: het gevecht van een moeder tegen kanker (en tegen de botheid van het Nederlandse ziekenhuis) en een zoon die maar niet wil accepteren dat het steeds slechter gaat met zijn moeder.

David steekt in probleemsituaties het liefst zijn kop in het zand. Dat deed hij toen zijn vader vertrok om met een man te gaan samenleven, dat deed hij toen zijn jeugdliefde het uitmaakte omdat hij te verstikkend was, en dat doet hij nu zijn moeder opgegeven is. Annabel weet diep vanbinnen al gauw dat het einde nadert, maar voor haar zoon, waar ze een hechte band mee heeft omdat ze zo lang met zijn tweetjes zijn geweest, blijft ze vechten en nieuwe behandelingen uitproberen in Leuven.

Ondertussen leven zowel Annabel als David steeds meer in het verleden. Annabel vlucht in haar dagboek van toen ze 14 was en dolverliefd op Ronnie en toen ze voor het laatst echt gelukkig was, want die zomer kwam daar abrupt een einde aan… En David, hij is schoolfotograaf, ontmoet een 12-jarig meisje dat enorm lijkt op zijn jeugdliefde Penny. Hij raakt geobsedeerd door haar en gaat wat morele grenzen over. Hij is ervan overtuigd dat Penny na al die jaren bij hem terug zal komen. Vechten voor zijn huwelijk met Josefien doet hij niet meer, waarom zou hij?

In seizoenen wordt gelukkig nergens te deprimerend. Als is het natuurlijk wel een enorm ontroerend verhaal, waarbij je zeker een brok in je keel krijgt. Judith neemt je echt mee in het hoofd van David en van Annabel en daarmee in het gevecht tegen het onvermijdelijke einde. Alle emoties komen binnen, de ontkenning, de hoop en de wanhoop. Levensechte personages en een levensecht verhaal.
In seizoenen is een indrukwekkende roman en een prachtig eerbetoon van Judith aan haar moeder. (En: ik zal Bridge over troubled water van Elvis vanaf nu met andere oren horen…)

In seizoenen
ISBN 9789044347500 – Uitgever: The House of Books – 352 pagina’s – Verschenen: 29 januari 2016
Als je het boek via deze link bij Bruna koopt, krijg ik een kleine vergoeding.

0 thoughts on “Blogbom: In seizoenen – Judith Visser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.