Spark Joy – Marie Kondo

Spark Joy

Het belangrijkste bij het opruimen is niet beslissen wat je weg moet doen, maar juist beslissen wat je in je leven wilt houden.

Korte inhoud
“Marie Kondo’s unieke KonMari-methode om op te ruimen is in korte tijd een wereldwijd fenomeen geworden en Time Magazine plaatste haar op de lijst van de honderd invloedrijkste personen van 2015. Spark Joy is een inspirerende, geïllustreerde handleiding om je huis te ‘ontspullen’ en specifieke items in het hele huis te organiseren, van de keuken tot de badkamer en van papieren tot hobbyspullen. Het boek bevat duidelijke tekeningen die Marie Kondo’s gepatenteerde opvouwmethode voor shirts, broeken, sokken en jassen laten zien, evenals illustraties van goed georganiseerde lades en kasten. Ze gaat ook in op zaken die niet per se gelukkig maken maar die toch bewaard moeten blijven. Spark Joy is hét boek voor iedereen die verlangt naar een netter, eenvoudiger en vrolijker leven.”

Terwijl we tijdens het opruimen steeds beter leren te voelen waar we blij van worden, leren we onszelf ook veel beter kennen. En dat is uiteindelijk het doel van opruimen.

Spark Joy2
Auteur

“De Japanse Marie ‘KonMari’ Kondo, professioneel opruimexpert, helpt je om je huis voor eens en voor altijd om te toveren in een opgeruimde en rommelvrije omgeving. Haar eerste boek Opgeruimd! is ook een bestseller in onder meer Japan, de Verenigde Staten, Duitsland, Italië en Engeland, met meer dan vier miljoen verkochte exemplaren wereldwijd, en is in Japan bewerkt voor de televisie. The Times noemde haar ‘Japans opruimgoeroe bij uitstek, een strijdster in de oorlog tegen rommel’.”

Spark Joy3
Mijn mening

Een paar weken terug las ik Opgeruimd! van de bieb (na wachten en wachten, want er waren wachtenden voor me) en dat boek inspireerde me al enorm om, ook al had ik mijn huis van de winter al flink onder handen genomen, nog beter te kijken naar waar ik gelukkig van word en wat ik dus wil houden. Je zou denken dat je dan toch echt klaar bent, maar… Met Spark Joy kreeg Marie Kondo het weer voor elkaar: ik heb nog meer opgeruimd en weggedaan! Het klopt ook echt wat ze zegt: als je de spullen met emotionele waarde bewaard voor het laatst, heb je al leren opruimen en naar je gevoel luisteren en dan kun je makkelijker afscheid nemen van dingen.

Spark Joy is echt een vervolg op Opgeruimd!, als je die niet gelezen hebt en nog niet de kunst van het opruimen hebt aangeleerd, lees dan eerst Opgeruimd!. Ben je al wel een stap verder, dan helpt Spark Joy je om de opruimkunst te verfijnen aan de hand van zes basisregels:

  1. Wees toegewijd aan het opruimen
  2. Stel jezelf je ideale interieur voor
  3. Eerst wegdoen
  4. Sorteer per categorie, niet per plek
  5. Houd je aan de juiste volgorde
  6. Vraag jezelf af of je er blij van wordt (“Does it spark joy?”)

In Deel I krijg je allerlei handige tips, veel uitgebreider dan in Opgeruimd!, en in Deel II wordt heel duidelijk en met veel handige illustraties uitgelegd hoe je alles moet opruimen en opvouwen.
Met de praktische kanten van de KonMari-methode kan ik het helemaal eens zijn, soms wordt ze me alleen wel iets te zweverig als ze het heeft over spullen die gevoel hebben, moe zijn, moeten uitrusten, of dat je ze de hemel in moet prijzen. Dat neemt niet weg dat ik genoten heb van het lezen van haar twee boeken.

Spark Joy ziet er prachtig uit met al het knallende roze (daar houd ik van) en de schattige illustraties zijn een leuke, en in Deel II ook leerzame, aanvulling op de tekst. Het maakt het tot een superaantrekkelijk geheel. Spark Joy is een waardevolle aanvulling op Opgeruimd!.
Ik hield al van opruimen (opruimfreak!) maar door Marie Kondo ben ik er nog meer van gaan houden!

Spark Joy4

Spark Joy
ISBN 9789400507265 – Uitgever: Lev. boeken – 276 pagina’s – Verschenen: januari 2016 – Originele titel: Spark Joy – Vertaald door: Barbara Lampe – Illustraties: Masako Inoue
Koop je het boek via deze link bij Bruna, krijg ik er een kleine vergoeding voor.

0 thoughts on “Spark Joy – Marie Kondo

  1. Haar eerste boek vond ik erg leuk, totdat ze begon over het instralen van je wasgoed tijdens het liefdevol opvouwen. Uhm…. Maar ik heb er zeker van geleerd, ook al vond ik mijzelf al best een goede opruimer. Deel twee wil ik dan ook graag lezen, het zweverige moet ik maar even voor lief nemen 😉

  2. Ik ben ook heel enthousiast over deel 1 en vroeg me echt af of dit wat zou toevoegen, maar ik denk nu dat ik hem ooit toch een keertje meeneem bij de bieb. Baat het niet dan schaadt het niet :).

  3. Arrgh deze recensie doet me eraan denken toch echt eens Opgeruimd! te gaan lezen! Hij ligt al zo lang voor me klaar 🙂 Hmm… misschien een leuk project tijdens mijn verlof, vriendlief aka de hoarder zal niet weten wat ‘m overkomt haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.