De Grote Van Gogh Atlas

De grote van Gogh atlas

In de beroemde Auberge Ravoux in het Franse Auvers-sur-Oise herdenkt het Van Gogh Museum op 29 juli de 125ste sterfdag van Vincent van Gogh met de lancering van De Grote Van Gogh Atlas: een naslagwerk met honderden historische foto’s, tekeningen, brieven, gedetailleerde kaarten en topografisch materiaal van alle plekken waar Vincent van Gogh leefde en werkte.   

Achterflap
“Vincent van Gogh leefde in een spannende tijd. De moderne wereld was volop in beweging door de opkomst van een wijdvertakt spoorwegnet in Europa. En Vincent bewoog mee!

In De Grote Van Gogh Atlas volgen we Vincent langs alle dorpen en steden waar hij woonde. We zien hoe zijn wereld er in die tijd uitzag: van de landelijke rust op het platteland van Brabant en Zuid-Frankrijk, tot de zinderende drukte in wereldsteden als Londen en Parijs. Een rijke keuze uit zijn werk laat zien hoe hij als kunstenaar de wereld om hem heen als onderwerp voor honderden tekeningen en schilderijen gebruikte.

Reis mee met Vincent op zijn tocht door Europa, langs alle plaatsen waar hij woonde… en waar hij de kunstenaar werd die hij zo graag wilde zijn. “

De Grote Van Gogh Atlas vertelt het verhaal van Vincent de Europeaan, de reiziger. We volgen hem ‘van Z tot A’ naar meer dan twintig woonplaatsen: van Zundert in het Nederlandse Brabant naar Auvers-sur-Oise in het noorden van Frankrijk.

De grote van Gogh atlas2
Auteurs
De Grote Van Gogh Atlas is geschreven door Nienke Denekamp (schrijver), René van Blerk (senior educator Van Gogh Museum) in samenwerking met Teio Meedendorp (kunsthistoricus en onderzoeker Van Gogh Museum) en vormgegeven door Yolanda Huntelaar (Werkplaats Amsterdam).
De Grote Van Gogh Atlas verschijnt tegelijkertijd in een Nederlandse, Franse en Engelse vertaling.”

De grote van Gogh atlas3

Vincent was een nieuwsgierig mens, zijn hele leven lang. Hij maakte graag zwerftochten door steden en dorpen die hij nog niet kende, en struinde door de natuur op het platteland. Maar waar hij ook was, er kwam altijd een moment waarop hij weer weg wilde. Naar een ander dorp, een andere stad, een ander land. Zo legde hij duizenden kilometers af. Te voet, met een koets of boot, maar vooral met de trein.


Mijn mening

Ik ‘ken’ Vincent Van Gogh al heel lang. Vroeger gingen we vaak naar de Provence op vakantie en dan kom je hem vaak genoeg tegen (hier lees je een artikel over mijn “Vincent van Gogh – Provence). In Arles en Saint-Rémy-de Provence bijvoorbeeld. (die laatste kreeg later nog meer betekenis voor me omdat mijn zoontje Remy heet) Ook ben ik al een keer of twee in het Van Gogh Museum geweest.
Echt mooi vind ik de stijl van Van Gogh niet, maar toch heb ik hem en zijn werken altijd interessant gevonden. Het voelde magisch om in Frankrijk op plekken te staan waar hij prachtige landschappen geschilderd heeft en om in Saint-Rémy in de verpleeginrichting te zijn waar hij verbleef en veel geschilderd heeft.
Toen ik las over het verschijnen van deze atlas bij Uitgeverij Rubinstein was ik meteen enthousiast; die wou ik heel graag een plekje geven op mijn blog en in mijn boekenkast!

Wat een ontzettend prachtig boek is De Grote Van Gogh Atlas! Het boek ziet er ten eerste heel erg luxe uit met zijn luxe en kleurrijke omslag met rode linnen rug. En ten tweede wordt je in het boek getrakteerd op een enorme hoeveelheid foto’s, brieven, tekeningen, schilderijen en (historische) kaarten. Het is een zéér compleet naslagwerk en door zijn heldere taalgebruik ook geschikt en interessant voor tieners.
Ik denk niet dat je gauw een mooier en completer boek over Vincent van Gogh zult vinden. Ik heb een heleboel nieuwe dingen over hem geleerd. Door dit mooie boek is Vincent van Gogh, de man die op 37-jarige leeftijd al stierf, voor mij helemaal tot leven gekomen en heb ik het gevoel dat ik de boeiende man achter de schilderijen écht heb leren kennen. Binnenkort wil ik zeker weer een keer naar het Van Gogh Museum toe om zijn werk in het echt te aanschouwen!

Vincents Europese reis, die in het Brabantse Zundert begon en die via Engeland, België en Frankrijk naar het dorpje Auvers-sur-Oise voerde, eindigde veel te vroeg. Maar zijn werk reisde verder, niet alleen in Europa maar over de hele wereld. En zoals het ernaar uitziet, is die reis nog lang niet afgelopen.

De grote van Gogh atlas4
De Grote Van Gogh Atlas
ISBN 9789047617983 – Uitgever: Rubinstein / Van Gogh Museum – 180 pagina’s – Verschenen: juli 2015 – Illustraties: o.a. afbeeldingen van werken van Van Gogh
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

0 thoughts on “De Grote Van Gogh Atlas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.