Blogtour: De voltooiing – David Baldacci

De voltooiing
Samenvatting

“Het Moeras was een ondoordringbare barrière die als een strop om Bitterbos heen liep. Dat was het enige wat er bestond: Bitterbos en het Moeras.”

Vega Jane is een veertienjarige Bitterling. Samen met haar jongere broertje John woont ze in het armoedige Kinkels, omdat hun ouders in de Zorg liggen en nooit meer beter worden.
Hun dorp Bitterbos wordt omringd door het Moeras, waar allemaal gevaarlijke wezens wonen, dus je zult er nooit levend uitkomen. Maar waarom zou je het Moeras ingaan? Er bestaat niets behalve Bitterbos en het Moeras.
De Raad is er om alles te sturen. Iedere Bitterling heeft zo zijn taken en ze leven in vrede en vrijheid.
Totdat op een dag Quentin Hermes verdwijnt. Hij was Vega’s mentor uit de Fabriek, waar hij haar het vak van Voltooier leerde. Hij is het Moeras ingegaan en heeft een geheimzinnig briefje voor Vega achtergelaten:

“Ik kom niet meer naar de Fabriek, Vega. Ga vanavond naar je boom. Daar zul je iets vinden waarmee je misschien uit Bitterbos kunt wegkomen, als je dat wilt. QH.”

Uit Bitterbos wegkomen? Maar dat kan toch helemaal niet? Vega’s wereld staat op zijn kop. Ze gaat zelf op onderzoek uit en komt erachter dat er een hoop geheimen bestaan in Bitterbos. De sfeer in het dorp is sinds de verdwijning van Quentin Hermes omgeslagen en de Raad verkondigd dat er maatregelen genomen moeten worden tegen de monsters uit het moeras, die Hermes meegenomen zouden hebben, om de Bitterlingen veilig te houden. Vega gelooft niks van het verhaal en gaat op zoek naar antwoorden…

“Maar het werd almaar duidelijker dat ik heel veel niet wist van mijn familie. En het was glashelder dat als ik ooit de waarheid wilde vinden, ik die mysteries moest zien op te lossen. Van mijn familie. Van Bitterbos. Zelfs die van mezelf.”

Auteur
“David Baldacci is de succesvolle auteur van zesentwintig thrillers, drie romans, één YA-thriller en twee kinderboeken. Met zijn Wish You Well Foundation strijdt Baldacci samen met zijn vrouw Michelle al jaar en dag tegen analfabetisme. Hiervoor ontving hij op 12 juli 2008 de The Silver Bullet Award. Baldacci werd geboren in Virginia. Hij studeerde politieke wetenschappen aan de Virginia Commonwealth University, waar hij cum laude afstudeerde, en rechten aan de University of Virginia. Tijdens deze periode begon hij met schrijven. Na zijn studies was hij gedurende negen jaar werkzaam als bedrijfsjurist en advocaat in Washington D.C. In 1996 debuteerde hij met Het recht van de macht en vanaf dat moment wijdde hij zich geheel aan het schrijven.” www.awbruna.nl

Mijn mening
Ik was erg nieuwsgierig naar deze Young Adult (overigens ook zeer geschikt voor volwassenen) van David Baldacci, omdat mijn man groot fan is van zijn thrillers. Daarnaast leek het me een leuke uitdaging om eens een “Dystopisch” verhaal te lezen, omdat ik dat nog nooit gedaan heb.
Een tijdje terug heb ik een roman van Baldacci gelezen en kennisgemaakt met zijn fijne manier van schrijven. Die herkende ik in deze thriller ook. Wel moest ik even wennen aan de “rare” benamingen van alles: de Raad, de Fabriek, anni, flinters, vrouwtjes, mannetjes, garms, etc. Toen ik daar eenmaal aan gewend was, of in sommige gevallen simpelweg overheen las, bleek het verhaal wel enorm te boeien en onwijs spannend te zijn. Ik heb het in no time uitgelezen en blijf door het spannende einde achter met een verlangen naar meer! Ik ben dus erg benieuwd wanneer het volgende deel in deze serie zal verschijnen.
Ik heb bewondering voor de sterke en moedige Vega Jane, die in deze wonderlijke samenleving vol monsterlijke wezens, magie en vooral geheimen, staande weet te blijven en geen uitdaging uit te weg gaat om te overleven en antwoorden te vinden. Het lijkt me dan ook geen straf om meer avonturen met haar te beleven en antwoorden te krijgen op de vragen die er nog zijn na het lezen van dit eerste boek in de Vega Jane-reeks.
Ik heb wel geconcludeerd dat dit soort SF-achtige thrillers niet helemaal mijn ding zijn, vooral door alle rare benamingen (gek, bij Harry Potter stoorde het me niet) zal ik niet heel gauw aan nog zo’n serie beginnen. Toch heeft Baldacci me met De voltooiing zó in de wereld van Vega Jane getrokken dat ik niet anders kan dan deze serie wél verder te lezen!

Ik heb dit boek gelezen voor een blogtour. Dus deze week zullen er meer blogposts over verschijnen.

De Nederlandse David Baldacci website vind je hier.

De voltooiing
ISBN 9789400505179 – Uitgever: A.W. Bruna – 408 pagina’s – Verschenen: juli 2015 – Originele titel: The finisher – Vertaald door: Fanneke Cnossen – Deel 1 in de Vega Jane-reeks
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

8 thoughts on “Blogtour: De voltooiing – David Baldacci

  1. Ik heb nog nooit eerder iets gelezen van David Baldacci maar ik denk wel dat zijn boeken goed zijn. Dit boek spreekt mij aan en ik zet het op mijn te lezen lijst.

  2. Heb je ook nog nooit The Hunger Games gelezen?

    Dit was voor mij mijn eerste Baldacci en hoewel ik het wel een leuk boek vind, vind ik het onder de dystopische boeken die al eerder uitgebracht zijn minder. The Hunger Games en Divergent vind ik bijvoorbeeld vele malen beter.

    1. Nee dit was echt mijn eerste… Erg hè! 😉 Heb de eerste twee HG films wel gezien, die vind ik leuk om naar te kijken, maar niet echt de behoefte om de boeken te lezen 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.