Het bedrog van Quisco – Daan Hermans

Het bedrog van Quisco
Samenvatting

“Quisco is de plaats waar ik ontdekte dat ik mezelf het grootste deel van mijn leven had ontlopen.”

Journalist Evander Clovis heeft al tijden niks zinnigs uit zijn pen gekregen. Als een soort straf wordt hij door zijn baas naar Quisco gestuurd, een gehucht op een schiereiland, een oase in de woestijn. Daar is huisarts Martha Mulder verdwenen. Evander logeert in Quisco bij zijn oudtante Selma Le Bon, wie hij nog nooit eerder ontmoet heeft.

“Het was er warm, om niet te zeggen bloedheet, en ze hielden niet van pottenkijkers. […] Waar Quisco ook om bekendstond, was dat er geen kinderen waren. Op één na.”

Evander komt terecht in een wonderlijk stadje, waar iedere bewoner een verleden lijkt te zijn ontsnapt. Er wonen geen kinderen, op de dochter van de verdwenen huisarts na; Josie van negen. Een bijzonder volwassen kind die Evander een spiegel voorhoudt. Wat hij daarin ziet doet hem nadenken over zijn eigen verleden.
De bewoners van Quisco lijken vreedzaam samen te leven in hun eigen wereldje in die uithoek. Maar wat is er met Martha Mulder gebeurd en waarom?

“Niets is wat het lijkt in Quisco.”

Auteur
“Daan (Daniëlle) Hermans schreef eerder het geëngageerde Stil in mij met Esther Verhoef. In 2008 debuteerde Hermans succesvol met Het tulpenvirus, dat aan meer dan elf landen, waaronder de VS, Duitsland en Italië, werd verkocht. Na vijf thrillers en twee non-fictieboeken is dit haar eerste roman.”

Mijn mening
De korte inhoud van dit boek vond ik erg intrigerend, dus toen de uitgeverij me vroeg of ik het wilde lezen heb ik meteen ja gezegd. Ik heb ooit een thriller van Daniëlle Hermans gelezen en die vond ik erg goed. Ik was benieuwd wat ik van een roman van haar hand zou vinden.

De hoofdpersoon Evander gaat behoorlijk bevooroordeeld naar Quisco toe, wat mede veroorzaakt wordt doordat er maar weinig bekend is over het stadje. Niemand heeft ooit echt contact gekregen met de bewoners. Het is een bijzondere samenleving waar hij in terechtkomt. Als alle bewoners dan iets op hun kerfstok lijken te hebben en het onderzoek naar de verdwenen huisarts niet echt lijkt te vorderen, doordat niemand er echt wat aan lijkt te doen, vraagt Evander zich af wat de bewoners verbergen. Journalist als hij is, wil hij dat mysterie ontrafelen. Maar lukt hem dat met zijn huidige kijk op de wereld of moet hij leren met andere ogen te kijken?
Je leert Evander steeds iets beter kennen en komt steeds meer te weten over zijn verleden. Je ziet hem groeien als persoon.

Het bedrog van Quisco leest als een trein; korte hoofdstukken, heldere taal en een ontzettend boeiend verhaal. Het verhaal doet haast filosofisch aan, zonder dat het zweverig of onduidelijk is, dat vind ik juist zo mooi aan hoe dit boek geschreven is.
Ik vond het echt een heel bijzonder boek en ik hoop dat er meer romans volgen van deze auteur. En ik zie het boek ook wel als film voor me…

P.S.: Eén klein minpuntje: de rug van het boek is niet erg stevig, hoe netjes ik ook lees (ja sorry, ik wil dat mijn boeken er ongelezen uitzien 😉 ), de rug heeft allemaal knakken. 🙁

Het bedrog van Quisco
ISBN 9789026329425 – Uitgever: Ambo Anthos – 352 pagina’s – Verschenen: juni 2015

0 thoughts on “Het bedrog van Quisco – Daan Hermans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.