Zo mooi anders: een gedichtenprentenboek

Zo mooi anders
Samenvatting
Ga je naar het strand? Mag ik
als je terugkomt het zand
uit je schoenen voor de
bodem van mijn aquarium?
K. Schippers

“Vorige week verscheen de dichtbundel Zo mooi anders, waarvoor bijna alle illustratoren van Lemniscaat hun favoriete gedicht illustreerden. Het levert een kleurrijke en dromerige dichtbundel op, met een grote verscheidenheid aan gedichten. Van W.B. Yeats tot Annie M.G. Schmidt, van Prikkebeen tot De invloed van matige wind op kleren, en van aquarel tot computerillustraties: alles komt in Zo mooi anders aan bod. De illustratoren laten zich van een verrassende kant zien.
Zo mooi anders…”

Je bent zo
mooi
anders
dan ik,

natuurlijk
niet meer of
minder
maar

zo mooi
anders,

ik zou je
nooit

anders dan
anders willen.
Hans Andreus

Illustratoren
“In Zo mooi anders vindt u het geïllustreerde lievelingsgedicht van Doesjka Bramlage, Marijke ten Cate, Linde Faas, Annette Fienieg, Paula Gerritsen, Irene Goede, Piet Grobler, Annemarie van Haeringen, Alice Hoogstad, Mies van Hout, Sandra Klaassen, Martijn van der Linden, Sanne te Loo, Sylvia van Ommen, Georgien Overwater, Peter-Paul Rauwerda, Dieter Schubert, Ingrid Schubert, Marije Tolman, Ronald Tolman en Dorine de Vos.

De illustratoren laten nieuwe kanten van zichzelf zien, maar zijn ook altijd herkenbaar door hun eigen kenmerkende stijlen. Iedere plaat vertelt een eigen verhaal, en laat een nieuwe interpretatie zien van het uitverkoren gedicht, waardoor de lezer en kijker zijn eigen fantasie kan laten stromen.”

Mijn mening
Ik had niet verwacht dat het zo’n groot boek zou zijn. Toen ik het pakketje binnenkreeg was ik verbaasd over het formaat, net wat groter en zwaarder dan een normaal groot prentenboek. Geeft een heel luxe gevoel. En dat samen met de prachtige dromerige cover; een jongetje in een bootje die boven de zee zweeft en de intrigerende term “een gedichtenprentenboek” maakt dat je weet dat je iets bijzonders en waardevols in handen hebt.

De gedichten variëren van simpel – maar o, zo lief – tot ingewikkeld, van Nederlands tot Zuid-Afrikaans, van grappig tot tragisch, van fantastisch tot realistisch. En de illustraties zijn ook zeer gevarieerd; lief, mooi, minder mooi, abstract, romantisch, kleurrijk, grauw… Zoveel verschillende illustratoren, zoveel verschillende stijlen. Prachtig. Er zal voor iedereen wat in staan wat je aanspreekt en voor iedereen ook dingen die je minder zeggen. Ik denk wel dat het qua gedichten niet echt voor kleine kinderen geschikt is, die zullen er niet zoveel van begrijpen.

Mijn favoriete gedicht in dit gedichtenprentenboek is het bovenstaande Zo mooi anders van Hans Andreus. En de illustratie die ik het mooiste vindt staat bij het gedicht Kom terug van Toon Tellegen en is van Linde Faas.

img-header-v1
Zo mooi anders
ISBN 9789047700142 – Uitgever: Lemniscaat – 48 pagina’s – Verschenen: januari 2015 – Illustraties: div. illustratoren

0 thoughts on “Zo mooi anders: een gedichtenprentenboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.