Ferguut – Ingrid Biesheuvel & John Rabou

Ferguut
Samenvatting
“Ferguut groette de knaap en vroeg: ‘Zeg me toch wie die heren zijn die hier zojuist voorbijtrokken.’ ‘Dat was koning Artur met al zijn ridders van de Ronde Tafel,’ klonk het antwoord. ‘Dag en nacht staan die ridders de koning bij; je zult nergens ter wereld betere aantreffen. Nooit zijn ze bang, voor niets en niemand!’”

De hofstoet van koning Artur komt langs een rijke herenboer. Zijn oudste zoon Ferguut is zo onder de indruk dat hij ook ridder van de Ronde Tafel wil worden. Hij trekt de oude wapenuitrusting van zijn vader aan, krijgt een sterke en snelle hengst mee en reist het gevolg achterna.
Hij wordt door koning Artur tot ridder geslagen, maar hij moet zich wel bewijzen. Hij onderneemt een gevaarlijke reis naar de Zwarte Rots om daar een sluier en hoorn te veroveren, die bewaakt worden door de Zwarte Ridder. Er is nog nooit iemand levend van teruggekeerd.
Onderweg naar de Zwarte Rots overnacht hij bij een kasteelheer, wiens mooie nichtje Galiëne stapelverliefd wordt op Ferguut. Maar hij is alleen bezig met zijn opdracht en niet met de liefde.
Zal Ferguut erin slagen de Zwarte Ridder te verslaan en zich zo te bewijzen aan koning Artur? En zal Galiënes liefde beantwoord worden?

Auteur & Illustrator
Ferguut is een middeleeuwse Arturroman. Rond 1200 verscheen “Fergus” voor het eerst op schrift, in het Oudfrans en ergens in de 13e eeuw vertaalde een Nederlandse dichter het naar een Middelnederlandse versie. Het verhaal werd nooit eerder geïllustreerd. John Rabou illustreerde deze versie met respect voor de middeleeuwse stijl en de vrije vertaling van Ingrid Biesheuvel maakt het verhaal toegankelijk voor de jeugd.

Ferguut1
Mijn mening
Ferguut is een echt middeleeuws ridderverhaal; een spannende queeste, ridders, schone jonkvrouwen, reuzen, dwergen, draken en (zee)rovers. De held Ferguut gaat heel wat uitdagingen aan en moet vele vijanden verslaan.
De afbeeldingen zijn verre van lieflijk, waar ik meestal voor val, maar hier past het juist perfect bij de middeleeuwse sfeer. Ze zijn helemaal in de stijl van de middeleeuwse miniaturen en als je zou zeggen dat het oorspronkelijke illustraties zijn zou je het zo geloven! Echt prachtig gedaan.
Door het vele “geweld” in het verhaal en op de afbeeldingen is het verhaal niet geschikt voor hele jonge kinderen naar mijn mening, wat de term “prentenboek” wel doet vermoeden, maar vanaf een jaar of 10 zal er zeker gesmuld worden van dit boek. En ik denk dat Ferguut ook veel volwassenen zal aanspreken. Het is een waar kunstwerk, een aanwinst voor ieders boekenkast.

Ferguut
ISBN 9789051163346 – Uitgever: De vier windstreken – 84 pagina’s – Verschenen: november 2014 – Originele titel: Fergus – Bewerkt door: Ingrid Biesheuvel – Illustraties: John Rabou
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

0 thoughts on “Ferguut – Ingrid Biesheuvel & John Rabou

  1. Bedankt voor de tip, klinkt als eer zeer mooi kinderboek! Mijn kleinkinderen hebben een boekabonnement waarbij ze iedere maand al mooie boeken krijgen, maar dan krijgen ze deze maand er een extra :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.