Sprookjesmaand: mijn sprookjesboeken

Sprookjesmaand1
Sprookjesmaand
Mathilde van ikvindlezenleuk.nl en En een kloddertje roze hier… heeft december tot Sprookjesmaand uitgeroepen en o.a. medebloggers opgeroepen om mee te doen en in december extra aandacht aan sprookjes te besteden. Nou leek het mij wel leuk om jullie te laten zien welke sprookjesboeken er in mijn kast staan en wat vroeger mijn favorieten waren.

Mijn sprookjesboeken
Op bovenstaande foto valt wel op dat ik vooral Lekturama sprookjesboeken heb. De witte met groene letters en de, vast voor velen van mijn generatie bekende, rode sprookjesboeken met cassettebandjes.
Daarnaast wat Disney sprookjes en o.a. een heel oud (staat helaas geen jaartal in) boek met Sprookjes van Moeder de Gans met illustraties van Rie Cramer. In oude spelling, dus echt soepel leest het niet weg, maar het is wel een prachtig boek om te zien.

Sprookjesmaand2
De boeken waar ik de meeste herinneringen aan heb
Het meisje met de Zwavelstokjes van Hans Christian Andersen, over het arme meisje dat door haar vader de straat op gestuurd wordt om zwavelstokjes te verkopen en niet naar huis mag komen voor ze alles verkocht heeft. Maar de mensen kijken dwars door het meisje in lompen en op blote voeten heen. Om zich te warmen steekt ze wat zwavelstokjes af en dan ziet ze allerlei warme, gelukkige taferelen voor zich. Tot ze haar overleden oma ziet die haar meeneemt naar waar ze nooit meer arm en koud zal zijn.
Dit verdrietige maar toch liefdevolle verhaal maakte altijd veel indruk op me.

Sprookjesmaand4
Heidi door Johanna Spyri (Is Heidi wel een sprookje? Ik behandel het toch maar zo, aangezien het verhaal wel bij de rode sprookjesboeken zit!), over Heidi die door haar tante naar haar opa in de bergen gebracht wordt om bij de oude man en zijn geiten te gaan wonen en waar ze vriendschap sluit met Peter. Tot haar tante haar weer weghaalt om bij een rijke familie te gaan wonen om hun invalide dochter Clara gezelschap te houden en een dame te worden.
Wat heb ik veel afgeluisterd en gelezen met de rode sprookjesboeken! Ze hebben er absoluut aan bijgedragen dat ik heb leren lezen en nu nog zo van boeken houdt. “Pling!” 😉
Het verhaal van Heidi is opgesplitst in delen, tussendoor hoorde je andere korte verhalen, die je uiteraard best had kunnen doorspoelen, maar zo was het gewoon extra spannend; “hoe gaat het straks verder?”. Voor mijn gevoel was het een onwijs lang verhaal, maar als ik het nu doorblader is dat helemaal niet zo 😀

Sprookjesmaand3
Nog een rood sprookjesboek dat ik graag las is Vrouw Holle van de gebroeders Grimm, over de hardwerkende Floortje die in een put valt en bij Vrouw Holle terechtkomt. Ze blijft daar een tijdje wonen en helpt de oude dame belangeloos overal bij. Als ze weer naar huis wil geeft Vrouw Holle haar een geschenk, haar jurk wordt overgoten met goud. Thuis is haar stiefzusje Greetje stinkjaloers, zij wil ook wel even naar die oude dame om een gouden jurk te krijgen. Maar Greetje is verwend en lui, ze wil de oude dame helemaal niet helpen. Als Greetje weer naar huis gaat krijgt ze dan ook geen lading goud over zich heen, maar pek!
Ik denk dat bij dit sprookje vooral de magie tot mijn verbeelding sprak; de sprekende broodjes die uit de oven gehaald willen worden, de appels die geplukt willen worden, het op aarde sneeuwen als Floortje het dekbed van Vrouw Holle opschudt… En natuurlijk dat de boze stiefzus gestraft wordt!

Nou is het echt al heel lang geleden dat ik die sprookjes gelezen heb, of eigenlijk überhaupt sprookjes gelezen heb… Wel heb ik nu even Het meisje met de zwavelstokjes herlezen. Door er zo mee bezig te zijn krijg ik wel onwijs zin om mijn cassette-radio tevoorschijn te halen en de rode boeken weer allemaal te herlezen/herluisteren! Zouden ze het nog doen?

Sprookjesmaand
P.s.:Wat ik wel pas nog gelezen heb zijn boeken die gebaseerd zijn op een sprookje, namelijk: de Snow White trilogie van Salla Simukka. Mijn recensies daarvan lees je hier.

0 thoughts on “Sprookjesmaand: mijn sprookjesboeken

  1. Ik ben ook opgegroeid met de rode boeken met cassette bandjes. Ik bewaarde het bij mijn oma thuis zodat het netjes bleef. De boekjes hebben mijn zoontjes nu maar waar de cassette bandjes zijn gebleven?? Voor mij was ook Vrouw holle het leukste sprookje en de Nachtegaal..

  2. mijn broertje heeft alle cassettebandjes stukgemaakt toen hij een keertje boos was, alles losgetrokken… mijn moeder was in tranen, ze had zo lang voor ons gespaard om de serie compleet te hebben. erg pijnlijke herinnering dus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.