Natuurlijk lekker bakken – Monique van der Vloed

Natuurlijk lekker bakken
Achterflap
“Ga met dit bakboek terug naar de basis: puur en gezond genieten van baksels met alleen natuurlijke ingrediënten. Maak zowel hartige als zoete taarten, koekjes en ander heerlijks zoals het bedoeld is. Dit boek bevat de natuurlijke versies van klassiekers zoals marsepeingebakjes, slagroomtaart, stroopwafels, soesjes, brownies en pizza. Daarnaast komen er tal van bijzondere recepten langs zoals cornettoijsjeskoekjes, Keltisch zeezoutmuffins, stoofpeertjescupcakes en bonenbrood. Hoe maak je natuurlijke kleurstoffen, banketbakkersroom en glazuur? Dankzij de duidelijke uitleg van de auteur en de 400 toegankelijke recepten kan iedere gezonde thuisbakker direct aan de slag. De recepten uit dit bakboek maken gebruik van natuurlijke, biologische, pure en verse ingrediënten en zijn vrij van gluten, suiker, lactose en kunstmatige ingrediënten.”

Auteur
“Monique van der Vloed is een voedingsdeskundige met een passie voor gezond eten. Die passie deelt zij op Facebook via haar eigen groep ‘Dat maken we natuurlijk lekker zelf’ met ruim 15.000 leden. Zij heeft twee succesvolle kookboeken uitgegeven, heeft meegewerkt aan diverse boeken over voeding en schrijft columns en artikelen.”

Mijn mening
Toen ik het boek binnenkreeg was mijn eerste reactie: “Wow wat een dik en zwaar boek!” en dat is het niet alleen; het is ook een mooi vormgegeven boek. Vol met de lekkerste recepten en foto’s die je doen watertanden.
Vervolgens vraag je je af: “Hoe recenseer je een kookboek als leek?” Ik heb er maar voor gekozen om twee recepten uit te proberen, zodat ik een beetje weet waar ik het over heb 😉 Ik ben geen keukenprinses, dus ik heb om te beginnen twee simpele recepten gekozen: de Hazelnootkussentjes en de Bananen-amandelcupcakes.

Natuurlijk lekker bakken1
Wat het eerste was waar ik tegenaan liep bij het uitzoeken van een recept waren de ingrediënten. Sommige ingrediënten waren complete hocus-pocus voor me. Gelukkig staat er achterin het boek een begrippenlijst, worden er tips gegeven én wordt er een hoofdstuk gewijd aan wat je moet weten om als “honderd procent meukvrij” bakker of bakster aan de gang te gaan. Zeer verhelderend 🙂
Bij het boodschappen doen merk je wel dat het wat investering kost om “meukvrij” te bakken, ik was voor de twee recepten zo’n vijftien euro aan ingrediënten kwijt. Niet alles is in één keer op, maar toch, wat als ik recepten met veel meer ingrediënten had gekozen? Daar staat dan wel tegenover dat je compleet puur, vers, biologisch en natuurlijk aan het bakken bent. Glutenvrij, lactosevrij, suikervrij en zonder kunstmatige ingrediënten.
Wat ik een minpuntje vind van het kookboek is dat er bij de recepten niet aangegeven staat voor hoeveel koekjes/cakejes het recept is. Ik vond dat in ieder geval lastig, want hoe groot maak je de koekjes?
Maar ik ben ervan overtuigd dat Natuurlijk lekker bakken een waar walhalla is voor de natuurlijke bakker/bakster. Bij het doorbladeren loopt het water je in de mond, de recepten staan duidelijk beschreven en de toelichting achter in het boek helpt je daar waar je vragen hebt. Dus: wil je, of moet je, “meukvrij” bakken? Dan is dit boek vol bakinspiratie zeker een aanrader!

Natuurlijk lekker bakken2
Natuurlijk lekker bakken
ISBN 9789059407909 – Uitgever: Van Duuren Media – 384 pagina’s – Verschenen: oktober 2014
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

0 thoughts on “Natuurlijk lekker bakken – Monique van der Vloed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.