Dinsdag is voorbij – Nicci French

 
ISBN 9789041416308
Uitgever: Anthos
368 pagina’s
Verschenen: mei 2012
Originele titel: Tuesday’s gone
Vertaald door: Irving Pardoen

Achterflap:

“Het tweede deel met psychoanalytica Frieda Klein die tegen wil en dank wordt meegesleurd in de afschuwelijke wereld van misdaad en moord.

In een vervallen huis in het oosten van Londen wordt het opgezwollen, door vliegen bedekte lijk van een man aangetroffen, rechtop in een leunstoel. Het huis is van Michelle Doyce, een kwetsbare vrouw met ernstige psychische problemen. Onderzoek toont aan dat de man pas na zijn dood naar het huis is overgebracht. De enige informant is Michelle, maar haar uitspraken stellen de recherche voor raadsels. Inspecteur Karlsson roept Frieda Klein te hulp, en weer raakt zij verstrikt in de duistere kanten van het leven.

Zij komt erachter dat het slachtoffer geen onschuldige was, maar een gewiekste zwendelaar die profiteerde van de angsten en noden van anderen. Wanneer Frieda meer te weten komt over diens verledens en ook zijn slachtoffers leert kennen, blijkt ze in groot gevaar te verkeren en meer vijanden te hebben dan ze dacht. Met Dinsdag is voorbij wordt de reeks vervolgd die begon met Blauwe maandag. Het is een prachtig strak gecomponeerde thriller met grote psychologische diepgang, waarin meer onthuld wordt van het raadselachtige innerlijk leven Frieda Klein.”

Dinsdag is voorbij is het tweede deel van een achtdelige thrillerreeks van Nicci French. Inmiddels zijn ook Wachten op woensdag en Donderdagskinderen verschenen.

Recensie:

Eerder lazen Jenny en ik Blauwe maandag, nu hebben we als boek van de maand oktober Dinsdag is voorbij gelezen.

Let op: kan spoilers bevatten als je het eerste deel nog niet gelezen hebt!

“Even raakte ze in de war bij de aanblik van de man die op de bank zat. Het was net alsof alles ineens traag verliep, alsof ze niet goed kon zien, alsof ze zich onder water bevond of in een droom.

Ze kon ze er niet toe bewegen de telefoon van het groezelige tapijt op te rapen, want ze zag nu dat wat zij had aangezien voor een soort duikerpak in werkelijkheid zijn blote, opgezwollen, gescheurde huid was, en dat hij dood was – al lang dood was.”

Maggie Brennan van de sociale dienst gaat langs bij Michelle Doyle. Wat ze daar aantreft in dat huis in dat troosteloze stukje Londen gaat haar verstand te boven. Michelle wil haar voorstellen aan haar vriend. Maar de man blijkt allang dood te zijn, al zit hij bij haar op de bank.
De politie komt erbij en de conclusie dat de psychisch gestoorde Michelle de man heeft omgebracht wordt al gauw getrokken. Maar Frieda Klein, die er door hoofdinspecteur Karlsson bij gehaald wordt, acht haar daar niet toe in staat. En dan blijkt dat hij al dood was voor Michelle hem binnenhaalde. Wat is er gebeurd en waarom? En wie is de man?

Ondertussen zit er ergens op een woonboot een verwarde vrouw te wachten op de terugkeer van haar vriend. Hij is nog nooit zo lang weggebleven. Ze is bijna door haar voorraden heen, wat als alles op is? Ze moet zich verborgen houden.

De zaak van Michelle Doyle is niet het enige wat Frieda Klein bezighoudt. De zaak van Alan Dekker en zijn kwaadaardige tweelingbroer Dean heeft ook zo zijn nasleep. Ze wordt door Alans vrouw aangeklaagd omdat ze Alans vertrouwen geschonden zou hebben en hem misbruikt heeft als pion in een politieonderzoek. Na de dood van zijn broer werd hij een anders mens en is hij met de noorderzon vertrokken, niks voor de trouwe Alan…
Frieda heeft weer een hoop op haar bordje op werk en privévlak. Haalt ze zich niet teveel op de hals?

“… ze was hier aanwezig, maar tegelijkertijd nam ze afstand. Ze gaf je haar volledige aandacht, en tegelijkertijd kreeg je het gevoel dat ze in zichzelf een isolement in stand hield, een afgescheidenheid. En dat maakte haar tot een soort magneet.”

In Dinsdag is voorbij leren we de mysterieuze en gesloten Frieda Klein een beetje beter kennen. We komen wat meer te weten over haar verleden en haar familie en ook lijkt ze iets opener te staan voor vriendschap dan in het vorige boek. Alleen voor haar ex Sandy, die naar Amerika vertrokken is, sluit ze zich volledig af.
Het verhaal is pakkend vanaf het begin en waar ik bij het eerste boek vond dat het niet spannend genoeg was, was dat bij dit boek gelukkig wel het geval. Dinsdag is voorbij is een heerlijk vlot lezende diepgaande psychologische thriller met een zeer intrigerende hoofdpersoon. Het is wel het leukste om eerst Blauwe maandag te lezen, maar de gebeurtenissen uit dat deel worden in dit boek weer aangehaald, zodat je geheugen weer opgefrist is en het boek eventueel ook los te lezen is.
Ik vind het gewoon jammer dat ik niet meteen verder kan in het derde deel van deze serie! Iets om me op te verheugen dus.

Weten wat Jenny van dit Boekenwurmenclub boek vond? Kijk hier.

 

5 thoughts on “Dinsdag is voorbij – Nicci French

  1. Klinkt goed. Ik heb altijd een zekere ‘afkeer’ gehad van Nicci French, gebasseerd op een thriller van ze die ik in een ver, grijs verleden las. Met Elly’s Choice is Blauwe maandag in elk geval op mijn ereader beland, dus misschien wordt het tijd het schrijverspaar nog een kans te geven… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.