Ik wil je beheersen! Een leidraad voor mensen die een (BD)SM-behoefte in zichzelf ontdekken – S. Sebastianus

Ik wil je beheersen!
ISBN 9789491423000
Uitgever: Triskeleon bvba
510 pagina’s
Verschenen: november 2011

Dit boek is geschreven om mensen aan te zetten tot nadenken over hun seksuele geaardheid, deze geaardheid een objectievere plek in onze maatschappij te geven, te helpen naar meer aanvaarding en begrip. Maar het is evenzeer geschreven om te waarschuwen voor misbruik en mishandeling die bij BDSM achter elk hoekje op de loer liggen. Kennis is wijsheid en wijsheid kan erg veel leed voorkomen.

Daarnaast vormt het boek ook een statement tegenover de fel verdraaide “werkelijkheid” die via internet en andere media verspreid wordt. Hopelijk vindt dit boek ook zijn weg naar hulpverleners die in aanraking komen met patiënten en cliënten met BDSM-aanverwante problematiek en vragen en dat het bij mag dragen tot een beter begrip en minder be- en veroordeling.

Het boek wil ook een oproep zijn naar meer wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijke steun- en hulpverlening voor mensen die het lastig hebben met de aanvaarding van zichzelf en voor eventuele slachtoffers van BDSM-geweld.

Naast ernstige informatie, bevat het boek veel fragmenten uit gesprekken, verslagen van spelen, beschrijvingen van ervaringen, humor en zelfrelativering. Het wil experimenteerders attent maken op risico’s, maar ook op mogelijkheden.

Dit boek is tot stand gekomen uit liefde en liefde voor BDSM. Het is een persoonlijk standpunt, aangevuld met ervaringen van talloze BDSM’ers. Beschouw het niet als een puur wetenschappelijke uitgave, maar een boek waar wetenschap vertaald wordt in zo verstaanbaar mogelijke taal en op die wijze heel veel materiaal aanbiedt waar mensen zelf mee aan de slag kunnen.

Met Ik wil je beheersen! heeft S. Sebastianus (een anonieme BDSM-er) een boek geschreven over BDSM en daarmee gehoor gegeven aan zijn lang gekoesterde wens.
Hij schrijft al jaren over BDSM: op verhalensites, op blogs en fora. Vele duizenden geïnteresseerden hebben stukken van zijn hand gelezen, en nu staat de essentie in een herkenbare logica gegroepeerd in dit boek.”

Naar aanleiding van het lezen van o.a. de Vijftig-tinten trilogie en de boeken van Renee van Amstel wilde ik toch wel wat meer te weten komen over BDSM. Wat houdt het precies in? Waarom “kiezen” mensen ervoor om eraan te doen? Is het een hobby, een rollenspel, een levensstijl?
Ik heb over dit onderwerp twee boeken gekregen om te recenseren: Luister naar je innerlijke godin, een speelse “beginners-gids”, en Ik wil je beheersen! Een serieus naslagwerk over BDSM, wat in tegenstelling tot Luister naar je innerlijke godin niet geschreven is om te voldoen aan de vraag naar “BDSM-voor-dummies” die ontstaan is door Vijftig-tinten hype.
Dit boek heb ik van Stichting Info BDSM gekregen om te recenseren.

Eerst even de verklaring van de afkorting BDSM: Bondage & Discipline – Dominantie & Submissie – Sadisme – Masochisme.
“BDSM is het uitwisselen van macht binnen een relatie, op vrijwillige basis, binnen een vooraf besproken tijdskader, binnen de vooraf bepaalde grenzen en met het doel voor beiden plezier, genot, geilheid en/of bevrediging te bekomen.”

Het (dikke) boek heeft een speciale losse cover met de prikkelende tekst: “In het boek dat je nu in handen hebt zit een hele verborgen wereld. De wereld van sensualiteit, seksualiteit en BDSM. Daarom deze speciale cover  zodat je dit boek in je eigen kast kunt zetten zonder dat mensen vragen gaan stellen. …wees je bewust dat de inhoud zinnenprikkelend, maar misschien ook shockerend kan zijn.
Op de binnenflap word je meteen bekend gemaakt met de cruciale basisvoorwaarden van BDSM, “R5V”: Respect, Vrijwilligheid, Veiligheid, Verantwoordelijkheid, Voorzichtigheid en Vertrouwen.

In dit boek wordt de lezer in begrijpelijke taal bekend gemaakt met alle(-rlei) aspecten van BDSM, zoals: wat de regels zijn en wat het inhoudt, ook psychologisch gezien, vragenlijsten waarmee je kunt ontdekken of BDSM wat voor je is en of je meer Dominant of onderdanig bent. Vervolgens wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de onderdelen Domineren, submissie en Switchen (van beiden een beetje). En ook wordt er uitleg gegeven aan verschillende seksuele belevingsvormen en hun relatie tot BDSM en uiteraard is er aandacht voor de risico’s die je loopt bij BDSM.
In een uitgebreid lexicon wordt de gebruikte terminologie verklaard en worden nog wat extra adviezen gegeven.

Wat Ik wil je beheersen! duidelijk maakt is dat de vooroordelen die bestaan over (BD)SM niet kloppen; geen “man in latex pakje die onderdanige, geestelijk getroebleerde, vrouw vastbindt en met een zweepje bewerkt”, maar wederzijds respect en duidelijke afspraken, mensen zoals jij en ik die met hun volle verstand zo’n relatie aangaan en zich een completer en beter mens voelen dankzij hun levensstijl. Met openheid (en open-mind) en duidelijke voorlichting kunnen deze vooroordelen de kop ingedrukt worden en kan BDSM steeds meer uit de taboesfeer verdwijnen.
De verschillende onderwerpen in het boek worden aan de hand van vele (praktijk)voorbeelden toegelicht, wat het heel toegankelijk maakt.

Ik wil je beheersen! geeft een duidelijk antwoord op veel vragen die je als wetenschapper, buitenstaander of beginnend BDSM-er kunt hebben. Het heeft mijn vragen in ieder geval beantwoord en het is naar mijn mening dan ook een waardevol naslagwerk wat zeker bijdraagt aan (om met de woorden van Sebastianus te spreken): Breder Denken over Seks en Macht…

Follow my blog with Bloglovin

3 thoughts on “Ik wil je beheersen! Een leidraad voor mensen die een (BD)SM-behoefte in zichzelf ontdekken – S. Sebastianus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.