De moord op Willemina Jansen – Marijke Verhoeven

Het stuur van Willemina’s fiets gleed uit haar bevende handen. Van schrik viel haar mond open. Ze had een fout gemaakt hier te komen.

KORTE INHOUD 
Een moordmysterie gebaseerd op ware gebeurtenissen.

In april 1917 doen twee arbeiders in een donker bos in Paterswolde een lugubere ontdekking: in een ondiep graf vinden ze het halfvergane lichaam van een vrouw. Het blijkt te gaan om de vermiste Willemina Jansen uit Groningen.

September 1927: de Haarlemse Ella van Borssum Waalkes verblijft enkele weken in het Familiehotel in Paterswolde. Wanneer ze hoort over de onopgeloste moord in het Kluivingsbos gaat ze op onderzoek uit. Maar iemand vindt dat Ella te veel vragen stelt en gaat wel heel ver om haar de mond te snoeren…”

‘Dat is Willemina Jansen uit Groningen.’ Romkes liet me de foto zien, terwijl zijn gezicht een ernstige uitdrukking aannam. ‘Het is een verdrietig verhaal. Het lichaam van deze vrouw is tien jaar geleden hier in het bos gevonden. Ze bleek op gruwelijke wijze te zijn vermoord.’ 

MIJN MENING 
Ik ben gek op de thrillers van Marijke Verhoeven! Altijd heel fijn spannend, romantisch en meeslepend. Dit is haar eerste historische ‘cosy crime’ en ik kan alvast verklappen: dat doet ze ook heel goed!!

Hoe akelig was het dat daar, zo dichtbij, een jonge vrouw door geweld haar laatste adem had uitgeblazen. En hoe bizar was het dat de politie na al die tijd niet zeker wist of ze de dader wel te pakken had? Wat een vreselijke geschiedenis!

1916, Groningen, Willemina Jansen stapt ’s avonds op de fiets naar een geheime afspraak in het Kluivingsbos in Paterswolde. Ze komt nooit meer thuis.
1917, Kluivingsbos te Paterswolde, de resten van het lichaam van een vrouw worden gevonden, na onderzoek blijkt dat het gaat om Willemina Jansen, door messteken om het leven gebracht. Wie heeft haar vermoord? En waarom is ze niet eerder gevonden tijdens de zoektochten in het bos?
1927, Familiehotel te Paterswolde, Ella van Borssum Waalkes komt met haar oudtante Theresia Siccama voor een aantal weken vanuit Haarlem naar het hotel, blij te ontsnappen aan haar moeder die het maar niets vindt dat Ella de bruiloft met haar verloofde Maurits (die voor minstens een jaar naar Nederlands-Indië is vertrokken) heeft uitgesteld. Hier in Paterswolde wil ze zich eindelijk in alle rust storten op het schrijven van haar boek, een Agatha Christie-achtige detectiveroman. Al gauw krijgt ze de inspiratie voor haar verhaal in de schoot geworpen, als ze iets hoort over de onopgeloste moord op Willemina Jansen. Ze gaat op onderzoek uit om meer te weten te komen, maar het blijkt dat men daar niet zo van gediend is. Waarom moet Ella stoppen met graven? Waarom mag dit moordmysterie niet opgelost worden? Hoe ver gaat men om dit onderzoek te stoppen??
Ella raakt ondertussen alleen maar meer en meer besloten om Willemina’s naam en leven eer aan te doen. En gelukkig heeft ze daarbij steun van de (wel heel) charmante chauffeur van het hotel, Lucas Romkes…

Met een ernstige blik staarde Romkes me aan. ‘Weet u zeker, juffrouw Ella, dat u er verstandig aan doet om te gaan schrijven over deze zaak?’ 

Toen Marijke een paar jaar geleden aankondigde dat ze bezig ging met dit (waargebeurde, onopgeloste) moordmysterie, was ik meteen enthousiast, het leek me zo mooi (en spannend) hoe de moord op Willemina Jansen ‘opgelost’ zou worden door Marijke en dat Willemina’s naam zo niet vergeten zou worden! Nu is het cosy crime-boek er dan (met een omslag waar ik helemaal weg van ben! heerlijk aansprekend!) en heb ik me er helemaal in kunnen onderdompelen!
Je leest tussen de hoofdstukken vanuit Ella en Lucas Romkes (de chauffeur die haar helpt) fragmenten uit nieuwsberichten die écht uit die tijd komen en cursieve stukjes vanuit de dader/betrokkenen, dit alles geeft nog een extra spannend vleugje aan het toch al heerlijk spannende en meeslepende verhaal.
Ik werd echt van begin tot eind heerlijk het verhaal in gezogen en beleefde alles helemaal mee alsof ik erbij was! Ik genoot van de omgeving/locatie zo met dat hotel (bestaat echt!), van de vastberaden Ella die zo graag meer wil weten over Willemina en wat er die noodlottige avond gebeurde, en van die lieve Lucas die het niet makkelijk heeft, die naar Ella toegroeit (en zij naar hem, maar ze is verloofd…), maar denkt nooit genoeg voor deze ‘freule’ (is ze niet, maar zo wordt ze wel genoemd) te kunnen zijn… Spannend hoe Ella tegengewerkt wordt, er gebeuren steeds serieuzere dingen, het is duidelijk dat haar gespeurneus niet gewenst is. Moedig hoe ze toch blijft doorzetten, niet eens alleen meer voor haar boek, maar vooral voor Willemina. En het tijdsbeeld, die jaren ’20, heeft Marijke ook heerlijk sfeervol en realistisch neergezet, ik zag van alles voor me!
Wat leest dit van A tot Z pakkende verhaal heerlijk weg! Ik zat er echt helemaal in (een soort warm bad, echt cosy feels) en kon me maar moeilijk losrukken als het moest! Ik heb er ónwijs van genoten en wou eigenlijk nog helemaal geen afscheid nemen van die fijne personages, speurneus Ella en die lieve Lucas… Ik heb ze echt in mijn hart gesloten! Wat zou het gaaf zijn als er een vervolg komt… Ella haar volgende detective, haar volgende zaak… Ik droom ervan! Dit is nu mijn favoriete Marijke Verhoeven (en ik vond de andere boeken ook al geweldig, dus dat zegt wat!).
Marijke, wat heb je een prachtig, spannend, warm, levensecht verhaal geschreven en wat is dit een mooi eerbetoon aan Willemina Jansen, wiens moord nooit is opgelost! (Maar nu toch wel een beetje én ze blijft zo altijd in leven!)

Er was iets aan de hand in het hotel. Iets waar Ella een rol in speelde en precies dat zinde hem niet.

PS: Mijn recensie maakt deel uit van de blogtour rondom De moord op Willemina Jansen, hieronder zie je de hele lijst met deelnemers en hun Instagram-naam:

De moord op Willemina Jansen 
ISBN 9789461099488 – Uitgeverij: De Crime Compagnie – 382 pagina’s – Verschenen: oktober 2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.