Bethany en het Beest: De terugkeer van het Beest – Jack Meggitt-Phillips & Isabelle Follath

‘Toen hij me vertelde wat ik allemaal uitgespookt heb – met jou helemaal, Bettenietje – kon ik m’n orepoortjes niet geloven. Van sommige dingen moest ik echt kotsie-kotsie. En dan niet van die toverkots.’ 

KORTE INHOUD 
“511 jaar lang had het beest Peregrinus Pincet in zijn macht. En tot twee keer toe heeft het monster een poging gedaan om Bethany op te eten. Gelukkig zit het nu veilig achter slot en grendel. Helaas alleen niet voor lang…

In een mum van tijd weet ’s werelds weerzinwekkendste wezen op listige wijze te ontsnappen. Voor Peregrinus en Bethany beseffen wat er gebeurt, is het beest weer bij hen op zolder ingetrokken.

Maar er is iets merkwaardigs aan de hand. Het beest noemt iedereen zijn bi-ba-besterikje en spuugt spontaan cadeautjes uit voor de buren. Bethany vertrouwt het niet. Is het beest echt braaf geworden? Of voert hij toch iets in zijn schild?”

‘Wij willen dat jullie het beest helpen bij zijn herintreding in de maatschappij. Kort en goed, wij verzoeken jullie om het beest te leren hoe je een goeddoener wordt.’
‘Weten jullie wat dat wil zeggen, besterikjes?’ vroeg het beest enthousiast. ‘Dat wil zeggen dat ik weer thuiskom!’ 

MIJN MENING 
Deel 1 van deze monsterachtige serie was erg grappig, deel 2 iets minder, maar wel nog steeds heel erg vermakelijk, dus ik was toch wel benieuwd naar deel 3, hoe zou die gaan zijn?

Het beest zit al een tijd opgesloten bij geheime organisatie D.o.R.R.i.S. en Peregrinus en Bethany kunnen zich in alle rust storten op hun goeddoenerij. (Ze hebben nog wel wat goed te maken namelijk…) Bethany lijkt iets beter in goeddoen dan Peregrinus, zij krijgt zelfs een feestje in de snoeperij waar ze veel complimentjes zal krijgen (brrr! ), maar Peregrinus heeft nog niet heel veel succes met zijn adviesbureau De Wijze Pincet…
Dan krijgen ze van D.o.R.R.i.S. te horen dat het beest weer bij ze op zolder zal komen wonen. Hij heeft zijn leven gebeterd en wil ook leren goeddoen…
Kunnen ze hem vertrouwen? Peregrinus wil wel, hij profiteert i.i.g. van de helpende cadeautjes die het beest uitkotst voor de buren (De Wijze Pincet floreert!), maar Bethany vertrouwt het beest voor geen meter. Wat voert hij in zijn schild? Wanneer komt zijn ware aard weer boven?

‘Ik zal niet rusten tot je weer in die kooi zit en er langzaam zit dood te rotten. Wil jij Bethany leren kennen? Nou, ze staat hier voor je.’ 

Ik moet meteen eerlijk zeggen dat ik dit derde deel echt een stuk minder leuk vond… Ik kwam er heel moeilijk in, vond de eerste paar hoofdstukken niet meteen erg pakkend. Vanaf het moment dat het beest weer in het leven van de 512-jarige Peregrinus en norse wees Bethany komt, werd het verhaal wel wat leuker en pakkender en ging ik ook vlotter door het boek heen.
Best grappig hoe ze proberen goeddoeners te zijn (waar Peregrinus erg slecht in is) en hoe hard het beest zijn best doet om iedereen te helpen. Je blijft je net als Bethany de hele tijd afvragen of hij écht veranderd is, of dat zijn slechte ik opeens weer boven gaat komen. Daardoor wilde ik wel door blijven lezen (en het verhaal leest gewoon lekker weg, dat zeker!). En de illustraties zijn gewoon weer heel erg leuk!
Maar toch… Ik had gedacht dat dit wel het laatste deel zou zijn, kon ook best met hoe het verhaal afloopt. Het is misschien wel welletjes geweest… Maar nee: er komt nog een vierde boek! (Waar ik dan stiekem toch wel weer benieuwd naar ben, raar hoe dat werkt! )
Helaas is mijn conclusie dat geen vervolgdeel kan tippen aan het heerlijk grimmige en humoristische eerste boek over Bethany en het Beest. Deel twee vond ik al ietsje minder geweldig, deel drie nog wat minder leuk. Voor mij dus geen Bethany en het Beest meer? De tijd zal het leren…

‘Ze dachten niet dat wij betere mensen konden worden, en moet je ons nu zien,’ zei Peregrinus. ‘Ik weet dat het beest onbeschrijfelijke dingen heeft uitgehaald, maar verdient hij ook niet een tweede kans?’ 

De terugkeer van het Beest
ISBN 9789045125541 – Uitgeverij Querido – 280 pagina’s – Verschenen: juli 2023 – Vertaald door: Robbert-Jan Henkes – Illustraties: Isabelle Follath – Deel 3 in de Bethany en het Beest-serie – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.