Prinses Luka – Ineke Debels & Katrien Benaets

Ik blijf hier staan. Voor Boetiek Elegance, gewoon daar, op dat ene tegeltje dicht bij de stoeprand. Want in de etalage hangt de zwierigste jurk die ik ooit heb gezien…

KORTE INHOUD 
“Volgende week is het carnaval, dus Luka wil in een prinsessenjurk naar school, niets anders. Want carnaval, dat is een feest. En bij een feest hoort een feestelijke outfit …

Een warm verhaal over zijn wie je bent, ook al is dat niet altijd gemakkelijk. Voor iedereen vanaf 5 jaar die houdt van een beetje glitter.”

Een zacht, luchtig stofje, met mouwtjes als vlinders, en die kleur… wauw! De mooiste kleur ooit, echt waar.
Ik laat mijn lievelingswoord rollen uit mijn mond: ‘Roze.’

MIJN MENING 
Wat ben ik altijd blij als er een kinderboek als deze verschijnt! Over jezelf mogen zijn, in al je kleurrijkheid! Zo belangrijk!! Bedankt dat je me op jullie mooie prentenboek attendeerde, Ineke!

Voorzichtig neem ik mijn favoriet van de haakjes: flamingoroze met een lila strikje. Ik stap in het jurkje en voel me net iets meer Luka dan anders.

Volgende week is het carnaval en mag iedereen in zijn mooiste (verkleed)outfit naar school! Luka zou het liefst in de prinsessenjurk gaan waar hij verliefd op is, die ene uit de etalage… Hij houdt van roze en glitter en zwierige stofjes en zich mooi maken. (dat doet hij thuis stiekem met mama’s spullen, want papa en mama vinden het vast niet goed…)
Mama heeft laatst een Supermanpak voor hem gekocht, zo kan hij als superheld naar het carnavalsfeest! Maar Luka wil dat helemaal niet. Hij wil gewoon voor één dag Luka zijn. Gewoon Luka. Gewoon zichzelf…

Onder mijn bed ligt het Supermanpak dat mama vorige week voor me kocht. (…) Ik hou helemaal niet van blauw en de rode cape was te stug. Maar nog meer dan roze miste ik glitters en glanzende stofjes…

Dit soort (prenten)boeken raken me altijd enorm, omdat ik zelf zo’n kleurrijk kind heb. En dat hij van ons compleet zichzelf mag zijn, is niet vanzelfsprekend helaas, als je de wereld om ons heen bekijkt. Daarom is het zó belangrijk dat dit soort laagdrempelige verhalen er zijn, verhalen over jezelf willen zijn, over jezelf mógen zijn!
Dit prentenboek heeft vrij veel tekst wat lekker voorleest en het verhaal is enorm lief; hartverscheurend én vertederend… En de prachtige lieflijke, kleurrijke illustraties brengen het ‘zachte’ verhaal helemaal tot leven!
Die lieve Luka, die droomt van de prinsessenjurk in de etalage voor het carnavalsfeest op school, die sowieso droomt van roze, glitters en jurken, van gewoon Luka zijn… Maar hij denkt dat zijn ouders dat maar niks vinden. Ziet die blikken aan tafel als hij opgetut beneden komt voor het eten. Zijn moeder heeft zelfs een Supermanpak voor hem gekocht… Hij gaat verdrietig naar bed. Maar gelukkig komt mama naar hem toe en blijkt dat ze hem wél begrijpt, wél ziet! Ik ga nu even een mooie extra quote delen, omdat ik met deze laatste zin (echt spoileren doe ik niet volgens mij ) éxtra blij was…
En dan kan mijn Luka gewoon Luka zijn op carnaval. En elke dag daarna…
Want dat is waar het voor mij om draait. Niet alleen met een (verkleed)feestje jezelf mogen zijn, maar élke dag jezelf mogen zijn! (#snik)
Heel blij dat dit mooie, lieve, rake, belangrijke prentenboek er is! Een aanwinst voor op de (voor)leesplank, thuis en op school!

Ik snuf. Jongens huilen niet. Jongens dragen geen hakken en al helemaal geen lippenstift. Jongens dromen niet van dromerige jurken. En jongens houden niet van roze glitter…
En toch doe ik dat wel. Voor één dag wil ik Luka zijn. Gewoon Luka. Luka die houdt van jurken en zich mooi maken.
Niet Luka de superheld, of Luka de agent, of Luka de grootste jongen van de klas.
De tranen biggelen over mijn wang. Blinkende diamantjes vol verdriet.

Prinses Luka 
ISBN 9789044848892 – Uitgever: Clavis – 32 pagina’s – Verschenen: april 2023 – Illustraties: Katrien Benaets – Leeftijd: 5+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.