Het kan ook andersom – Tiny Fisscher & Iris van der Veen

‘Weet je wat er net in me opkwam?’ vraagt hij aan Das.
‘Nou?’
‘Dat nooit en altijd in wezen even lang duren.’  

Das is even stil.
‘Verdraaid,’ zegt hij dan.
‘Aan allebei zit geen einde. Allebei zijn ze eindeloos.’ 

KORTE INHOUD 
“Na het succes van de fraai geïllustreerde gedachten- en gedichtenbundel
d i t., komen Tiny Fisscher en Iris van der Veen met een gloednieuw boek dat op meerdere fronten verrast.

De teksten gaan opnieuw over dieren die tegen van alles aanlopen in het leven, maar dit keer lopen de speels-poëtische teksten en beelden op een bijzondere manier in elkaar over. Zo loopt Vleermuis tegen het thema schaamte aan, vraagt Eekhoorn zich af waar zijn moed ineens gebleven is, en dubben Das en Schildpad over de vraag of nooit en altijd even lang duren. De illustraties van Iris van der Veen zijn een lust voor het oog, en in deze bundel heeft ze ook met kleuren gewerkt, waardoor haar veelzeggende werk een heel nieuwe dimensie krijgt. Tot slot verrast dit boek omdat je het – onverwachts – leest als dwarsligger.”

‘Ik hoop wel dat één ding nooit gebeurt’
‘Wat dan?’
Schildpad laat zijn schouders zakken.
‘Ik hoop dat wij nooit géén vrienden meer zullen zijn, maar altijd wél…’ 

MIJN MENING 
Na de prachtige gedichten- & gedachtenbundel d i t. waarbij ik al helemaal verliefd was op de mooie filosofische & poëtische teksten van Tiny Fisscher en de prachtige zwart-wit illustraties van Iris van der Veen, is er nu de opvolger Het kan ook andersom, met illustraties in zwart-wit, warm groen & knallend oranje! Heel aansprekend!!

Wezel rilt en keert de boom zijn rug toe.
‘Ik wou dat ik dat durfde,’ mompelt hij.
‘Jij durft weer andere dingen,’ zegt Vos.
‘Jij bent schuw, maar tegelijkertijd nieuwsgierig.
Een moedige combinatie, lijkt mij.’

Ook deze bundel staat weer vol met lieve dierenverhalen/filosofische gedachten/poëtische teksten. Bosvriendjes zoals Schildpad, Das, Eekhoorn, Vos, Wezel, Otter, Egel, etc. praten met elkaar over ‘de dingen des levens’. Zoals: de betekenis van woorden als ‘nooit’ en ‘altijd’, je moed verliezen en weer vinden,  stil zijn, opruimen, anders willen zijn of toch niet, vriendschap, welkom zijn, afscheid, het weer, iets doen of niet doen en dat het ook andersom kan…

Stil zijn.
Niets doen.
Niets willen…

En de ‘gedachtenbundel’ (mooi woord! ) staat ook weer vol met de meest prachtige, lieve en sfeervolle illustraties. Dit keer dus met meer kleur. En wat voor kleur! De prenten spatten van de pagina’s af, zonder schreeuwerig te zijn. Wat een kleurenpracht! En wat knap om ze toch ook weer een soort rust te laten uitstralen… Ik ben er echt helemaal weg van!!

Ze zitten een poosje naast elkaar,
in stilte genietend van woorden,
en wat die woorden allemaal kunnen zeggen.

‘Alle woorden van de wereld kennen,’ zegt Vos,
‘als dat toch eens kon.’
‘Ja,’ verzucht Egel, ‘als dat toch eens kon…’ 

Deze bundel voor jong en oud staat echt vol met mooie, lieve, humoristische, filosofische woorden en is onwijs leuk speels door de deels ‘dwarsliggende’ teksten. (Ik had nog wel veel meer quotes & illustraties kunnen delen!)
Een lief, warm boek en in combinatie met de gave illustraties echt een plaatje om te zien! Een heel aansprekend geheel. Echt een cadeautje, voor jezelf of iemand anders.

‘Je doet iets totdat je het niet meer doet.’
‘Het kan ook andersom: je doet iets niet,
totdat je het wel doet.’

‘Hm, goed punt.’ 

Het kan ook andersom 
ISBN 9789493301276 – Uitgeverij Samsara – 96 pagina’s – Verschenen: april 2023 – Illustraties: Iris van der Veen

2 thoughts on “Het kan ook andersom – Tiny Fisscher & Iris van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.