Duivelsbocht – Robert Bryndza

Terwijl de zon opkwam boven de heidevelden, arriveerde er een politieauto, gevolgd door nog twee wagens vol agenten. Vanaf dat moment werd er echt serieus gezocht, maar Charlie vonden ze niet.

Korte inhoud 
“Op een frisse voorjaarsochtend gaat Kate Marshall zwemmen in zee. Ze merkt de opkomende gevaarlijke getijdenstroom niet op en wordt richting open zee getrokken. Nog net op tijd wordt ze door twee surfers gered.

In het ziekenhuis ontmoet Kate een oudere dame die haar vertelt over de tragedie in haar familie. Haar kleinzoon Charlie raakte elf jaar geleden vermist tijdens een kampeertripje. Hij verdween ’s nachts in het mistige landschap, pas drie jaar oud. Er werd nooit een spoor van hem gevonden. Zijn verdwijning veroorzaakte bij zijn moeder een diepe depressie. Uiteindelijk pleegde ze zelfmoord.

Wanneer Kate hersteld is en het ziekenhuis verlaat, besluit ze om samen met haar partner Tristan de zaak te onderzoeken. Ze haalt de plaatselijke politie over om op de oorspronkelijke kampeerplek een nieuwe onderzoeksmethode te gebruiken. Dit levert een onverwachte vondst op en daarmee begint een nieuw hoofdstuk in deze verdwijningszaak.”

Heel even ving ze nog een flits op van de lucht, het verlaten strand en in de verte zelfs haar huis hoog op de klif, toen werd ze weer naar beneden getrokken. Ze hoestte en kokhalsde, en haar keel vulde zich met zeewater.

Mijn mening 
Ik hou van de thrillers van Robert Bryndza!  Dit is het vierde deel in de fijne Kate Marshall-serie, die net als zijn Erika Foster-serie altijd meteen naar meer smaakt! Ik ben toen het boek binnenkwam meteen begonnen met lezen…

Juni 2007: tijdens een kampeertripje met zijn ouders en oma bij Devil’s Way (een gebied/rivier in Dartmoor National Park) verdwijnt de 3-jarige Charlie spoorloos.
Juni 2018: Privédetective Kate Marshall, die iedere ochtend zwemt in de zee bij haar huis, verdrinkt bijna als ze in een gevaarlijke stroming terechtkomt. Gelukkig wordt ze net op tijd gered door twee surfers.
In het ziekenhuis deelt ze een kamer met Jean Julings, die haar vertelt over de verdwijning van haar kleinzoon Charlie elf jaar geleden, hoe het schuldgevoel al die tijd al aan haar vreet en hoe haar dochter een paar jaar geleden zelfmoord pleegde omdat ze het niet meer aankon. Ze vraagt Kate om, als ze weer aan het werk gaat, nog één poging te doen om te achterhalen wat er met hem gebeurd is. Om Charlie te vinden, levend of dood…
Kate en haar partner Tristan besluiten de zaak aan te nemen en gaan, véél te snel na Kates ontslag uit het ziekenhuis, terug naar waar het allemaal gebeurde: Devil’s Way. Een duistere, sombere plek vol gevaren voor een klein jongetje. Is hij in de wild stromende rivier terechtgekomen, zoals de politie toen concludeerde? Kate en Tristan volgen alle mogelijke sporen en hopen met modernere onderzoekstechnieken dan toen de verdwijningszaak te kunnen oplossen…

Ik zat meteen lekker in het verhaal, wat begint met het kampeertripje van toen en de raadselachtige verdwijning van de kleine Charlie, en het verhaal heeft me daarna ook geen moment meer losgelaten!
Na de aangrijpende proloog begon het heden, met de bijna-verdrinkingsdood van Kate Marshall, ook gelijk heel pakkend. Natuurlijk kan Kate, ook al moet ze het eigenlijk nog een tijd heel erg rustig aan doen, de verdwijningszaak meteen al niet meer loslaten en gaat ze ver over haar grenzen heen om te achterhalen wat er elf jaar geleden met Charlie gebeurd is.
Het verhaal is heerlijk meeslepend zo met die zoektocht, lekker spannend ook met alle verbanden die Kate en Tristan weten te leggen (er is uiteraard meer gaande dan er in eerste instantie gedacht wordt!) en heel aangrijpend door het verlies van een klein jongetje en de sporen die het heeft nagelaten bij de familie. En dan dat sfeertje van Devil’s Way… Pfff! Het duistere, kille gebied (ondanks de hitte in het verhaal, voel je ook die beklemmende kilte, brrr) met die verraderlijke rivier, het ene moment een kabbelend stroompje, het andere moment een levensgevaarlijke draaikolk… Echt een ontzettend spannend geheel. Eenmaal begonnen met lezen is er geen stoppen meer aan, het leest zo heerlijk vlot weg, mijn aandacht verslapte geen moment.
Wat een onwijs fijne Kate Marshall-thriller is dit weer! Smaakt nog altijd naar meer, meer, meer!  (Maar de volgende Bryndza is een losstaande thriller! Zin in!!)

Er viel weer een lange stilte in het donker. Toen zei Jean: ‘Denk je dat jij me kunt helpen hem te vinden?’ 

Duivelsbocht 
ISBN 9789022596548 – Uitgever: Boekerij – 368 pagina’s – Verschenen: maart 2023 – Vertaald door: Willeke Lempens – Deel 4 in de Kate Marshall-serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.