Duizend stukjes liefde – Elmay Claassen

Jullie braken mijn hart
In duizend stukken
Toen heb ik ieder stuk
Van alle kanten bekeken
Getroost en geheeld
Mooie woorden gegeven
Nu zijn het duizend stukjes liefde

– Duizend stukjes liefde

Korte inhoud 
“Toen het hart van Elmay voor de zoveelste keer gebroken werd, begonnen de woorden te stromen. Deze bundel is het resultaat daarvan. Duizend stukjes liefde gaat over de liefde voor jezelf die je tussen de scherven van een gebroken hart kunt vinden. Met woorden over breken, verdwalen, helen en leven. Een ode aan liefdesverdriet. ”

Als het vandaag even niet lukt
En het vuur er niet is
Dan is vandaag ook maar een dag
En dans ik met mijn duisternis

– Zwarte dagen

Mijn mening 
Toen Elmay mij op Instagram benaderde over haar eerste dichtbundel, Duizend stukjes liefde, was ik meteen enthousiast, want wat een aantrekkelijke looks!! En de paar gedichtjes die ik op haar account zag vond ik ook heel aansprekend, dus ondanks dat ik poëzie best lastig te bespreken vind, durfde ik het wel aan.

Je vroeg me
wat is er
en ik dacht
dit wat er is
is dat het nou

Zoals ik al zei, ziet de bundel er echt prachtig uit! Mooie illustraties, lieflijke pastelkleuren, onwijs mooie foto’s – kwetsbaar en sensueel –  en natuurlijk vol persoonlijke gedichtjes en korte verhalen.
De teksten variëren van heel kort, naar wat langer, naar pagina vullend (de proza) en zijn onderverdeeld in de onderwerpen Breken, Verdwalen, Helen en Leven. Een reis door het liefdesleven van Elmay, langs haar verscheidene keren gebroken hart, langs leren weer van jezelf te houden en dat hart te helen, en weer te gaan leven en liefhebben. Heel kwetsbaar, heel open, heel herkenbaar op sommige momenten… En zelfs de korte verhalen zijn poëtisch geschreven, voelen aan als poëzie. Knap hoor, als je woorden en gevoelens zo mooi op papier kunt krijgen…
Mijn favoriete gedichtje is ‘Zwarte dagen‘ (een stukje terug in quote), dat raakte me het meest. Ik vond sowieso de kort maar krachtige tekstjes het állermooist, dat spreekt mij altijd wel erg aan. Maar eigenlijk wist elke tekst in deze bundel wel een snaar te raken. En had ik al gezegd dat het er allemaal zo mooi uitziet?  Ik ben wel een beetje verliefd op het geheel! Heel veel liefde voor Duizend stukjes liefde dus.

Maar ik weet dat dit niet over jou gaat. Dus voel en voel en voel ik. En huil en huil en huil ik. En pluk ik elke dag een stukje van mijn opgestapelde pijnen als van een grote roze suikerspin. En ik kijk ernaar. En ik schrijf erover. En ik leer. En ik heel. En zo voelt het elke dag een beetje lichter.

– Bevestiging

Duizend stukjes liefde 
ISBN 9789090362861 – Elmay Claassen – 112 pagina’s – Verschenen: oktober 2022 – Fotografie: Nikki van de Poel – Illustraties: Evita Zethof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.