Vuurduivel – Nathalie Pagie

Hoe het kon wist hij niet, maar het vuur leek van binnenuit te komen, de brandhaard zat ergens in haar lichaam.

Korte inhoud 
“Een warme zomerse dag. Een jong gezin geniet van een picknick. Het lijkt zo mooi, totdat er iets vreselijks gebeurt. De huid van de vrouw begint te smeulen, er komt rook uit haar mond, vlammen schieten uit haar buik omhoog. Haar man probeert haar te redden, maar het vuur is sterker. De vrouw sterft een gruwelijke dood.

Een jaar later wordt haar man, Jake, gevraagd toe te treden tot een eliteteam van de brandweer. Een terrorist die al eerder voor verwoestende branden zorgde en daarna spoorloos verdween, dreigt opnieuw toe te slaan als hij niet krijgt wat hij wil. Het loopt mis, overal breken branden uit. Jake en zijn team staan voor de onmogelijke opdracht de branden te blussen én ‘de vuurduivel’ te stoppen.

Ondertussen ontdekt Jakes zus en journaliste Emily meer gevallen van spontane zelfontbranding. In haar poging de waarheid te achterhalen loopt ze groot gevaar. Als blijkt dat haar leven en dat van Jakes zoontje Sam op het spel staan, is er geen tijd te verliezen.”

Hij voelde zich beter en sterker dan ooit en was meer dan klaar voor de wederopstanding van de Vuurduivel.

Mijn mening 
Een nieuwe Nathalie Pagie!  Ik ben altijd heel benieuwd waar ze ons mee naartoe gaat nemen. En dat is Australië dit keer: in het jaar 2052!  Spannend hoor, een toekomst-thriller, zou ik dat wel wat vinden?

Australië, 2052. Jake Ryan is met zijn vriendin Kirstie en hun 3-jarige zoontje Sam in alle rust aan het hiken en picknicken. (Sinds de Big Fires van 2040, waarbij een groot deel van Australië afbrandde en veel slachtoffers vielen, zijn er veel minder toeristen door allerlei strenge regels.) Maar wat een gezellig familie-uitje had moeten zijn, eindigt in een vreselijk drama: Kirstie komt door spontane zelfontbranding om het leven…
8 maanden later is Jake nog steeds een wrak, hij leeft op kalmeringspillen, en woont Sam bij Jake’s zus Emily, een journaliste. Maar dan staat Jake’s oude vriend Oliver Wilson voor de deur: hij gaat zorgen dat Jake weer op de been komt, want ze hebben hem nodig als bluspiloot bij het eliteteam van de brandweer, voor een geheime missie. De Vuurduivel, een ongrijpbare radicale milieuactivist, verantwoordelijk voor de Big Fires, lijkt terug te zijn en dreigt weer delen van Australië in brand te steken als hij niet krijgt wat hij wil…
Terwijl Jake druk is met branden blussen en levens redden, is Emily gevallen van spontane zelfontbranding aan het onderzoeken. Ze heeft het gevoel dat er meer aan de hand moet zijn. Maar haar zoektocht naar antwoorden is niet zonder gevaar…

Twee mensen levend verbrand, zomaar opeens, zonder aanwijsbare reden. Drie, als ze het berichtje waarop ze eerder was gestuit meetelde. Het klopte niet, er móést meer achter zitten.

Ik was een beetje huiverig toen ik las dat dit verhaal zich in de toekomst afspeelt, maar gelukkig bleek het gewoon allemaal héél realistisch te voelen en was de keuze voor het vertellen van dit spannende ‘ecoterrorisme’ verhaal in die (niet eens zo verre) toekomst heel erg logisch.
En wat een heerlijk spannend verhaal is het… Pfff! Ik leefde zo mee met Jake die zoiets vreselijks meemaakt, niet meer in staat is om voor zijn zoontje te zorgen (gelukkig is daar tante Emily!), weer langzaam weet op te krabbelen met de hulp van zijn vriend Oliver, weer een doel krijgt in het leven (al hangt alles altijd samen met het vuur…) en samen met de andere brandweermannen keihard vecht tegen de ongrijpbare Vuurduivel. Wie is het? Waarom doet hij dit, als hij een milieuactivist is? Zullen ze de branden weten te blussen voor er slachtoffers vallen (of er weer een Big Fire uitbreekt)? En kunnen ze de Vuurduivel te pakken krijgen? Onwijs boeiend en onwijs meeslepend! Daarnaast ook nog de speurtocht van Emily naar antwoorden… Hoe gaat dit aflopen? Ik kon echt niet stoppen met lezen, ik werd zó meegesleurd het verhaal in. De hitte is haast tastbaar, van het nog warmere Australië én van het vuur!  Wat een beangstigend (realistisch) toekomstscenario…
Ik heb van aangrijpend begin tot zenuwslopend einde genoten van deze ‘ecothriller’! Weer een héle fijne Nathalie Pagie. Op naar meer!

‘Ben ik de enige die heeft gemerkt dat er vreemde dingen gebeuren? Dingen die ik als brandweerman nooit eerder heb gezien en die ik niet kan verklaren?’ 

Vuurduivel 
ISBN 9789022594971 – Uitgever: Boekerij – 304 pagina’s – Verschenen: september 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.