Dood op kasteel Brémont – M.L. Longworth

‘Vindt u het aannemelijk dat Brémont zijn evenwicht heeft verloren en hier uit het raam is gevallen?’ vraagt hij met peinzend gezicht.
Verlaque schudt het hoofd. ‘Niet echt. Hij is hier opgegroeid en moet dat raam duizenden keren hebben opengemaakt.’ 

Korte inhoud 
“In Dood op kasteel Brémont wordt het duo Antoine Verlaque en Marine Bonnet geconfronteerd met twee moorden. Als de edelman en documentairemaker Étienne de Brémont de dood vindt na een val uit het raam van het oude, onbewoonde chateau van de familie, gonst het in de stad van de geruchten. Was het een ongeval, een wanhoopsdaad of moord?
Onderzoeksrechter Verlaque vermoedt boos opzet. Als hij verneemt dat Marine als jong meisje de familie Brémont goed heeft gekend, roept hij haar hulp in. Het altijd zo idyllische Aix-en-Provence lijkt opeens te wemelen van de mensen die van de dood van Brémont geprofiteerd kunnen hebben, onder wie playboy en polospeler François – de broer van Étienne – die diep in de schulden zit en zich inlaat met nogal ongure figuren. Wanneer de speurders hun lijst van verdachten aan het inkorten zijn, sterft er weer iemand. Ditmaal is er geen twijfel mogelijk dat het moord betreft.”

‘Ja, volgens mij is dat Marine. Ik zal haar bellen en vragen morgenochtend langs te komen. Zij kent – of kende – de familie blijkbaar heel goed.’ 

Mijn mening 
Dit Provençaalse Mysterie kwam precies op tijd binnen om mee te nemen op vakantie naar de Provence!  Extra leuk om dit ‘cosy crime’-boek daar te lezen!

Étienne de Brémont wordt dood gevonden bij het verwaarloosde familiechâteau. Is zijn dood een ongeluk? Viel hij uit het zolderraam? Of werd hij geduwd? En wat zocht hij daar op zolder?
Onderzoeksrechter Antoine Verlaque wordt op de zaak gezet omdat er om nader onderzoek gevraagd is. Hij ontdekt dat zijn ex Marine Bonnet een oude bekende van de familie Brémont is en hij vraagt haar om hulp. Wat was er allemaal gaande binnen de familie? Is Étiennes broer François, die in de schulden zit, een verdachte? Als er nog een dode valt, en er dit keer zeker sprake is van moord, blijkt wel dat er meer speelt dan ze in eerste instantie denken…

Ik keek heel erg uit naar dit boek, door de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt en omdat ik sowieso van politiethrillers houd, zeker als er ook nog een liefdesgeschiedenis in verwerkt zit. Maar… Het verhaal viel me helaas een beetje tegen!  Het was me wat te langdradig, zeker bij stukken die voor mij niets deden voor het verhaal (de uitgebreide sigarenclub-avond van Verlaque bijvoorbeeld) en het was soms wel wat té gedetailleerd beschreven. Het haalde de vaart er erg uit. Ook ergerde ik me aan de arrogante Antoine Verlaque, al was het wel fijn dat Marine Bonnet (zijn ex, maar ze voelen zich nog steeds tot elkaar aangetrokken en komen weer nader tot elkaar door het samenwerken) dat ook deed in het verhaal.
Toch was het verhaal, mede door de gedetailleerde beschrijvingen (haha), wel heel sfeervol en waande ik me echt (hoewel ik er ook echt was ) in de Provence en kon ik dingen zo voor me zien! En de tweede helft van het verhaal kwam er meer vaart in, ging het meer puur over de zaak, werd het ook spannender en dus voor mij boeiender en leuker! De tweede helft beviel me dus gelukkig wel heel goed.  Ik ben er nog niet helemaal uit of ik een volgend deel zou willen lezen of niet. Als het meer in de stijl van de tweede helft is: dan zou ik het zeker een kans willen geven, want een Provençaals Mysterie, dat blijft wel aanspreken…

Vaak denkt ze dat de echte Antoine zich schuilhoudt in die villa in Normandië, het huis van zijn Engelse grootmoeder waar hij vroeger al zijn vakanties doorbracht. Nee, de echte Verlaque is niet de man die ze hier in Aix heeft leren kennen.

Dood op kasteel Brémont 
ISBN 9789022338599 – Standaard Uitgeverij/Manteau – 320 pagina’s – Verschenen: april 2022 – Vertaald door: Hans E. van Riemsdijk & Marijke Gheeraert – Deel 1 in de Provençaalse Mysteries-serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.