Iets heel bijzonders – Susin Nielsen

Wie niet waagt mag dan misschien niks winnen, maar hé, misschien verliest hij ook niks! Want ik ben al heel wat kostbaars kwijtgeraakt, zoals (a) mijn eigenwaarde, (b) mijn zelfrespect en (c) het weinige zelfvertrouwen dat ik had.
Mijn enige doel is nu: overleven.

Korte inhoud 
“Wilbur heeft het niet gemakkelijk op school. Tot overmaat van ramp heeft zijn beste vriend Alex net een relatie met Fabrizio, waardoor hij minder tijd heeft voor Wilbur. Gelukkig is daar Sal, zijn oude buurman, bij wie hij altijd terechtkan.
Dan zet een uitwisselingsproject met een groep Franse leerlingen zijn leven op zijn kop… Zal het Wilbur lukken om, met de hulp van zijn eigen Queer Eye-team, het meisje van zijn dromen voor zich te winnen?”

Aquarobics voor Senioren is absoluut een van de hoogtepunten van mijn week.

Mijn mening 
Ik hou zo van de boeken van Susin Nielsen! Stuk voor stuk toppers, ontroerend en vol humor. Was deze ook weer zo fijn?

Wilbur (14) had 2,5 jaar geleden een rampzalige eerste dag op zijn nieuwe middenschool. Sindsdien heeft hij het niet gemakkelijk op school. Zijn weinige zelfvertrouwen is gezakt tot een nulpunt en Alex, de enige schoolvriend die hij heeft, is te druk met zijn vriendje Fabrizio. Gelukkig heeft Wilbur nog wel Sal (85), zijn buurman en goede vriend.
Als er een uitwisselingsproject met Franse leerlingen plaatsvindt, krijgt Wilbur Charlie (Charlotte) te logeren. Een heel knap en aardig meisje… Maar zij zal toch nooit voor een loser zoals hij kunnen vallen! Of lukt het hem, met de hulp van zijn eigen Queer Eye-team, zijn zelfvertrouwen op te krikken en haar voor zich te winnen?

‘Charlie Bourget,’ zei Mr. P.
Het mooie meisje stapte naar voren.
Mijn ogen puilden nog meer uit dan anders. ‘Nee, dat klopt niet!’
Het mooie meisje trok een wenkbrauw op. ‘Wil je beweren dat ik mijn eigen naam niet ken?’
‘Ja. Nee. Nou. Maar. Jij bent een meisje.’ 

Wat een heerlijk verhaal weer!  Ik heb van begin tot eind genoten en de onzekere Wilbur in mijn hart gesloten. Ik leefde zo met hem mee en beleefde alles helemaal mee! Die nare pestkop Tyler Kertz die hem vanaf de eerste schooldag het leven zuur maakt, bah, de vriendschap met ander ‘buitenbeentje’ Alex, die, helaas voor Wilbur, een vriendje krijgt en minder tijd heeft voor zijn beste vriend, snik, zijn mampa’s (moeders ‘Mam’ en ‘Map’) die het beste willen voor hun gevoelige zoon, zijn geweldige (oerlelijke, schetenlatende ) hondje Templeton die hem altijd weet op te vrolijken en zijn hechte band met zijn bejaarde buurman Sal…
En natuurlijk de verliefdheid op Charlie, waarvan hij het gevoel heeft dat die nooit wederzijds kan worden, en dan de hulp die hij van zijn vrienden krijgt om aan zijn zelfvertrouwen en uiterlijk (hij was een soort van onzichtbaar, durfde geen ruimte in te nemen) te werken en zo hopelijk het lef te krijgen om Charlie te zeggen wat hij voelt… Hartverwarmend! Je ziet Wilbur groeien, zo fijn. En tussendoor lees je af en toe Engelse stukjes poëzie die Wilbur schrijft, die perfect passen bij zijn gemoedstoestand in dat hoofdstuk, heel leuk gedaan!

Dit verhaal wist me te ontroeren (op het einde had ik echt tranen in mijn ogen), was meeslepend – ik kon gewoon niet stoppen met lezen – en zat heerlijk vol humor, wat het serieuze, pijnlijke aspect minder zwaar maakt. Heel knap gedaan weer! Echt ‘Iets heel bijzonders’! Zo veel liefde voor dit boek!  Hoe doet Susin Nielsen het toch iedere keer weer? Op naar meer van dit soort toppers!

‘Wilbur,’ zei Lloyd. ‘Hij staat poep van een andere hond te vreten.’
Omdat Templeton mijn gefluit negeerde, moest ik hem uiteindelijk gaan halen. Toen ik hem optilde begon hij meteen mijn wang te likken. Lloyd en Victor kokhalsden van walging. ‘Gast!’ riep Victor.
Eenmaal thuis waste ik mijn gezicht nog maar eens grondig.

Iets heel bijzonders 
ISBN 9789047713265 – Uitgeverij Lemniscaat -236 pagina’s – Verschenen: november 2021 – Vertaald door: Lydia Meeder & Barbara Zuurbier – Leeftijd: 12+

2 thoughts on “Iets heel bijzonders – Susin Nielsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.