Pages & Co 3: Matilda en de verhalenbewaarders – Anna James

Op een van de planken stond een bijzondere verzameling voorwerpen uitgestald: voorwerpen waarvan ze zeker wist dat ze aanwijzingen vormden om de Archivarissen te vinden, als een soort schatkaart.

Korte inhoud
“Er gebeuren vreemde dingen. Een klant wandelt Pages & Co binnen, op zoek naar een boek… en opeens weet hij niet meer welk verhaal hij eigenlijk zocht. Matilda en haar familie weten dat er iets aan de hand is in de boekenwereld, maar wat?

De Underwoods hebben steeds meer macht in de Onderbibliotheek, maar zijn vooral met hun eigen plannen bezig. En daarvoor hebben ze Matilda nodig. Samen met haar beste vriend Oskar verlaat Matilda de veilige omgeving van de boekwinkel om naar Amerika te vliegen en een spoor te volgen dat moet leiden naar de Archivisten. Ze moeten het boekwalen redden voor het te laat is!

Althans, dat is het idee. Maar dwalen door verhalen-in-verhalen is niet zonder gevaar. En algauw blijkt dat er veel meer op het spel staat en dat boekenmagie toch anders werkt dan ze ooit hadden gedacht. Met een vleugje verbeelding en hulp van een bijzondere bekende zetten ze alles op alles om de verhalen te bevrijden.”

‘Als je het zo zegt, lijkt het net of we midden in een spionagefilm zitten, of zo,’ zei Oskar, en zijn ogen begonnen te fonkelen. ‘Een contactpersoon aan de andere kant van de wereld. Een envelop met geld. Een mysterieuze schatkaart. Ik voel me net Nicolas Cage. Ik begin dit hele schatzoeken steeds leuker te vinden.’ 

Mijn mening
Wat houd ik van de Pages & Co-serie!  Keer op keer een geweldig boekig avontuur. Ook dit 3e deel weer!

Matilda Pages (12) woont met haar moeder bij haar opa en oma, boven hun boekwinkel Pages & Co. Er gebeuren de laatste tijd vreemde dingen: klanten komen voor een boek, vergeten welk boek ze zochten en ineens kan het ze ook niets meer schelen en gaan ze weg zonder iets te kopen…
Het blijkt dat de kwaadaardige Melville Underwood – Hoofdbibliothecaris van de Britse Onderbibliotheek – en zijn zus Decima weer ergens mee bezig zijn en dat heeft er vast iets mee te maken. En ze hebben de bijzondere Matilda nodig bij hun onderzoek naar boekenmagie…
Het Boekdwalen – ín boeken verdwijnen, wat Matilda en haar beste vriend Oskar graag doen – wordt beperkt en steeds meer Bronboeken gaan op slot; een ramp voor de magische boekenwereld! Matilda ziet als enige oplossing om de Underwoods tegen te houden in Amerika op zoek te gaan naar de Archivarissen, de verhalenbewaarders, maar haar grootouders denken dat ze niet echt bestaan. Gelukkig gelooft haar moeder wel dat Matilda een soort schatkaart bezit met aanwijzingen om de Archivarissen te vinden. Matilda en Oskar beginnen met haar hulp aan een spannend avontuur in onbekende oorden…

Heel erg fijn dat het boek begint met een korte samenvatting van wat er in deel 1 en 2 gebeurde, zo ben je meteen weer op de hoogte en zit je weer helemaal in het verhaal!  En wat voor verhaal!!
Matilda en Oskar beleven een onwijs spannend avontuur in hun zoektocht naar de verhalenbewaarders, aan de hand van de paar aanwijzingen – objecten – die Matilda gekregen heeft via verhalen. Ze komen waar ze nog niet eerder geweest zijn in hun boekdwaal-geschiedenis en ontdekken dingen en plekken die hun verbeelding te boven gaan. Onderweg komen ze weer een flink aantal interessante personen tegen, zoals Orlando met zijn fantastisch mooie boekwinkel ‘Shakespeare’s Sisters’ in een voormalig theater, de aardige Milo op de Dalia – een trein die bijna overal naartoe kan in de boekenwereld – en ze lopen zelfs Shakespeare tegen het lijf…
Het is weer één groot boekig avontuur, vol referenties naar boeken, auteurs en personages. Zó geweldig leuk! Deze serie is gewoon een ode aan boeken; aan liefde voor boeken, liefde voor verhalen, liefde voor boekwinkels, liefde voor bibliotheken… Boekenliefde!
Wat een super geweldig fantastisch magisch verhaal was dit! Ik ben en blijf er helemaal weg van en verheug me alvast ontzettend op het 4e deel!

‘Zie je wel? Verslonden!’ riep Oskar uit. ‘We zijn door een boek opgegeten. Opgeslokt. Verslonden…’ 

Matilda en de verhalenbewaarders 
ISBN 9789048318155 – Veltman Uitgevers – 448 pagina’s – Verschenen: februari 2021 – Vertaald door: Sandra C. Hessels/Vitataal – Illustraties: Paola Escobar – Deel 3 in de Pages & Co-serie – Leeftijd: 10+

2 thoughts on “Pages & Co 3: Matilda en de verhalenbewaarders – Anna James

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.