Zondagsleven – Judith Visser

In de weekenden was ik de Echte Jasmijn.
Ooit zou elke dag weekend zijn, nam ik me voor.
Een zondagsleven.

Korte inhoud
“Rinkelende telefoons, felle lampen, rumoerige collega’s én haar hond mag niet mee. Voor Jasmijn Vink, die autisme heeft, is het dagelijkse kantoorleven een ware beproeving. In Zondagsleven zoekt Jasmijn uit hoe ze, ondanks alle chaos, een veilige en overzichtelijke wereld voor zichzelf kan creëren. Hoe ze haar hoofd boven water kan houden – niet alleen op kantoor, maar ook op het turbulente pad van de liefde. Liefde voor haarzelf, voor haar hond Romy, voor de mensen om haar heen, en in het bijzonder voor die ene man die zo zijn best doet haar te begrijpen…

Waar Zondagskind ging over opgroeien met autisme, gaat Zondagsleven over je eigen weg vinden en trouw blijven aan wie je bent.”

Het was prettig een verklaring te hebben voor hoe ik in elkaar stak, maar meer had het me eigenlijk niet gebracht. Nu wist ik wat me te doen stond. Ik zou ervoor zorgen dat ook ánderen mij, en degenen die net zoals ik waren, beter begrepen. Ik zou het onder woorden brengen.

Mijn mening
Na Zondagskindéén van de mooiste boeken die ik ooit las, waarin we Jasmijn Vink zien worstelen met de wereld tijdens het opgroeien, en waarin ze er als jongvolwassene achterkomt dat ze autisme heeft, gaat in Zondagsleven haar verhaal verder.  Hoe overleef je als volwassene met autisme op de drukke werkvloer en in een relatie?

Jasmijn Vink is nu volwassen, ze heeft een baan en haar eigen appartement; haar rustige thuishaven met hond Romy. Ze heeft een fijne relatie met Nick, maar het wordt ingewikkeld als hij meer wil. Samenwonen is niet iets wat Jasmijn kan; ze heeft nou eenmaal tijd alleen nodig om te herstellen van de drukke buitenwereld en ja, ook van Nick… Als ze ook nog eens haar baan dreigt te verliezen, waar ze na jaren “Normale Jasmijn” spelen haar draai heeft gevonden, is de chaos compleet.
Ze zal in die veranderende wereld en met haar autisme een manier moeten zien te vinden om te overleven. Gelukkig is constante factor Romy er en Jasmijns toekomstdromen om naartoe te leven…

Ik was ontzettend benieuwd naar hoe het verhaal van Jasmijn verder zou gaan na het prachtige Zondagskind, maar door allerlei factoren was ik maar steeds niet toe aan dit boek… Nu was ik er dan eindelijk klaar voor en dat heb ik gemerkt ook: eenmaal begonnen was er geen stoppen meer aan!

Ik werd weer compleet meegezogen de wereld en het hoofd van Jasmijn in. Het verhaal greep me en liet me niet meer los. Wat leefde ik mee met Jasmijn; hoe ze Normale Jasmijn steeds nodig heeft, wat dodelijk vermoeiend is, maar zó graag gewoon Echte Jasmijn zou willen kunnen zijn en zou willen kunnen leven in alle rust, en daar gelukkig ook langzaam naartoe groeit. En oh, wat was er weer veel herkenning!
Ik heb tijdens het lezen gelachen, ik heb heel vaak een brok in mijn keel gehad en op het einde heb ik gewoon zitten janken… (O.a. door een verlies dat wel heel dichtbij kwam.)
Na het uitlezen kan ik maar één ding zeggen: WOW, wat een geweldig mooi en onwijs intens verhaal heeft Judith weer geschreven!

De cirkel waarin ik gevangenzat, veranderde van vorm en werd een neerwaartse spiraal die me steeds verder naar beneden duwde.
En ik had geen idee hoe ik er ooit nog uit moest klimmen.

Zondagsleven
ISBN 9789402706413 – Uitgever: HarperCollins Holland – 464 pagina’s – Verschenen: oktober 2020 – Vervolg op Zondagskind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.