Thuis in mezelf – Home body – Rupi Kaur

na zo lang vervreemd te zijn geweest
komen mijn geest en lichaam eindelijk
weer bij elkaar

– thuis in mezelf

Korte inhoud
“De dichtbundel Thuis in mezelf gaat over persoonlijke groei. In Thuis in mezelf neemt Rupi Kaur lezers mee op een reflectieve, intieme reis naar het verleden, het heden en naar de kracht die in iedereen schuilt. Zij voert openhartige, soms pijnlijke en oprechte gesprekken met zichzelf. Ze herinnert lezers eraan dat je je moet laven aan liefde en acceptatie, verwoordt hoe belangrijk familie en de gemeenschap waarvan je deel uitmaakt zijn en wat het je brengt als je verandering kunt omarmen.

De illustraties, van de hand van de auteur, verbeelden thema’s als aanleg en opvoeding, licht en donker en het vinden van kalmte.”

waarom laat ik toe dat mijn geest
onder mijn huid gaat zitten
ik ben zo gevoelig

Mijn mening
Ik ben al jaren weg van de poëzie van Rupi Kaur op Instagram en was verliefd op haar vorige twee dichtbundels. thuis in mezelf – home body is de derde zeer persoonlijke dichtbundel van haar hand.

Alleen het openingsgedicht kwam al keihard bij me binnen:

na zo lang vervreemd te zijn geweest
komen mijn geest en lichaam eindelijk
weer bij elkaar

– thuis in mezelf

Dit is hoe ik me sinds afgelopen jaar, na járen worstelen met burn out en depressies, eindelijk weer een beetje begin te voelen. En in het eerste deel, Geest, staan veel meer rake en herkenbare woorden over o.a. duisternis en zelfhaat die me heel diep raakten en tranen in mijn ogen bezorgden.

Het tweede deel, Hart, gaat meer over mislukte relaties en genoeg hebben aan jezelf… Iets minder herkenning, maar zeker wel ontroering.
Het derde deel, Rust, gaat over schuldgevoel, productiviteit, (immigranten)familie, ons thuis (de aarde ook), het leven… Hele mooie en rake woorden die je aan het denken zetten.
Het vierde deel, Ontwaken, gaat over identiteit, ongelijkheid, je stem, de wereld(problemen), innerlijke kracht en schoonheid… Ook al even prachtig, ontroerend en krachtig!

Zelfliefde is wel de rode draad in deze bundel die recht uit het hart van Rupi Kaur komt. Ik val meer voor de kort maar krachtige dan de wat langere gedichten, maar echt bijna alles wat ze schrijft is even raak en even mooi.
Waar je het boek ook openslaat: wat je leest zal je ontroeren!

we hebben ons enige thuis
verwoest omwille van
gemak en gewin
daar hebben we echter
niets aan als de aarde
geen adem meer krijgt

Thuis in mezelf/ Home body
ISBN 9789083104324 – Uitgeverij Orlando – 192 pagina’s – Verschenen: november 2020 – Vertaald door: Anke ten Doeschate

PS: ga je boeken bestellen, doe dat dan bij je favoriete boekhandel! Ze kunnen je steun hard gebruiken.

2 thoughts on “Thuis in mezelf – Home body – Rupi Kaur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.