Helsinki – Nathalie Pagie

De eerste stap was al gezet: ze was hier. De volgende kwam morgen. Dit moest het begin zijn van een leven in vrijheid, zonder de loodzware last van het verleden op haar schouders.

Korte inhoud
“Elk jaar in oktober gebeurt het opnieuw. Als de dagen korter worden en de inwoners de warme veiligheid van hun huizen opzoeken, wordt ergens in de stad een lichaam gevonden – vermoord en gruwelijk verminkt. Politie en justitie houden de zaak stil, zij vrezen imagoschade voor Helsinki, juist nu steeds meer toeristen de weg naar de Finse hoofdstad weten te vinden.

Rechercheur Talinn Ilves mijdt de stad sinds haar tweelingzus Reval er jaren geleden is verdwenen. Maar waar ze ook heen gaat, het verlies van Reval volgt haar overal. Na acht jaar besluit Talinn terug te keren en een laatste poging te wagen om uit te vinden wat er met haar zusje is gebeurd. Haar timing had niet slechter kunnen zijn. Want als de nachten langer worden en de herfstkou in je botten kruipt, betekent dat maar één ding: het is bijna oktober.”

Acht jaar lang was elk teken van leven van Reval uitgebleven, maar of ze dood was, stond niet vast.

Mijn mening
Heerlijk om even in een ijskoude thriller weg te kunnen duiken bij gebrek aan echt winters weer hier!  Helsinki is weer een losstaande winterthriller van Nathalie Pagie.

Talinn Ilves vlucht al jaren voor het verlies van haar tweelingzus Reval, die spoorloos verdween in Helsinki. Nu wil ze voor eens en altijd antwoorden zien te vinden en door kunnen met haar leven, dus ze gaat werken als rechercheur bij de politie in Helsinki en hoopt daar stiekem op onderzoek uit te kunnen gaan.
Helsinki wordt al jaren, iedere keer in oktober, geteisterd door een seriemoordenaar. De onopgeloste moordzaken worden stilgehouden door de politie en burgemeester om geen angst te veroorzaken (en de toeristen niet af te schrikken). Nu er weer een moord gepleegd is stelt commissaris Turunen een geheim team samen om de dader eindelijk eens te pakken. Talinn maakt geen onderdeel uit van het team, maar komt door geheimzinnige berichtjes toch op het spoor van deze moorden…

Tussen het verhaal van Talinn en de zaak van de seriemoordenaar door lees je in de cursieve hoofdstukken de brieven van de moordenaar aan iemand die hem lief is. Ze vertellen over de moorden die hij gepleegd heeft en waarom, dat maakt het verhaal extra spannend. De spanning bouwt zich in dit boek langzaamaan op, maar het verhaal is boeiend vanaf het begin, en naar het einde toe wordt het verhaal steeds bloedstollender…
Ik leefde mee met Talinn die zich vastbijt in de verdwijningszaak van haar zus, maar ook in die van de onopgeloste moorden, en ik sloot vooral haar sympathieke collega (er lopen ook nogal wat eikels rond ) Kristina in mijn hart.  Fijn dat zij (en haar zoon) ook een grote rol spelen in het verhaal.
Dit boek gaf me echt het Scandinavische thriller-gevoel (boek/tv-serie) zo met die koude omgeving, dat duistere sfeertje en die politieke druk op de politiezaak. Ik zie wel een tv-serie voor me! En ook meer boeken met Talinn (please?)!  Op naar de volgende Nathalie Pagie! Een zomerse?

Als er ergens nog antwoorden te vinden waren, dan was het in Helsinki, de stad waarin Reval verdween.

Helsinki
ISBN 9789022589236 – Uitgever: Boekerij – 368 pagina’s – Verschenen: oktober 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.