Stief – Marion Pauw & De verleiding – Stine Jensen


Uitgeverij Kluitman heeft hele fijne, spannende novelles voor young adults, voor fijne prijsjes (7,50/8,95). Ideaal voor tieners die niet zo graag dikke boeken lezen en natuurlijk gewoon voor liefhebbers van YA-boeken.
Ik las er eerder al vier van en nu de twee nieuwste titels:

Ik weet dat ik door moet rennen. Hij mag me niet vinden. Hij mag me nooit vinden.

Stief – Marion Pauw (14+)
“De vijftienjarige Kiki woont bij haar moeder, Sigrid. Haar ­ouders zijn twee jaar geleden gescheiden en haar vader heeft inmiddels een nieuwe vriendin en een baby. Haar moeder heeft de breuk nog niet verwerkt. Kiki doet er alles aan om haar op te vrolijken. Als ze iets leuks met vriendinnen gaat doen, houdt ze zelfs dat geheim om haar moeder niet te kwetsen. Ook met haar vader heeft ze om die reden weinig contact. Als haar moeder een nieuwe vriend krijgt, wordt het weer gezellig in huis. Johan is altijd vrolijk en verwent Kiki en haar moeder met cadeautjes en leuke uitstapjes. ­Johan zegt dat hij in het vastgoed zit, maar Kiki komt er per toeval achter dat hij niet de waarheid spreekt. Wat moet ze met deze informatie, nu haar moeder eindelijk weer gelukkig is?”

‘Fuck’em,’ zeg ik.
‘Precies,’ zegt Johan. ‘Fuck’em! Vanaf nu ben jij de baas.’ 

‘Als je de hele dag naar dat ding tuurt, word je er alleen maar ongelukkig van,’ zegt mijn moeder de volgende dag tijdens het ontbijt.

De verleiding – Stine Jensen (12+)
“Noor is totaal verslaafd aan haar telefoon. Terwijl ze op Insta ziet hoe haar vriendinnen naar de meest exotische oorden ­vliegen, moet zij van haar moeder naar een afkickkamp in… Ommen.
Tot haar grote schrik moet ze haar telefoon voor een week in­leveren en de natuur in. Tijdens deze week ontmoet ze Rowan, een ­jongen van haar leeftijd, die kampt met een zware game­verslaving. Ze krijgen een bijzondere band en alles lijkt op een ­romantisch avontuur uit te draaien, tot hun verblijf plotseling een andere wending neemt. Samen komen ze erachter dat kampleider Tony ze niet van hun verslaving probeert af te helpen, maar hele andere plannen heeft…”

Ze dempt haar stem en buigt zich naar me toe. ‘Weet je, ik vertrouw het hier gewoon niet helemaal.’ 

Mijn mening
In Stief van Marion Pauw rent Kiki in de proloog voor haar leven…
Dan krijg je de gebeurtenissen voorafgaand aan die spannende scène te lezen. Haar ouders zijn gescheiden, haar vader heeft een nieuw gezin, haar moeder is nog altijd niet over de breuk heen en Kiki zit tussen twee vuren. Maar dan krijgt haar moeder een nieuwe vriend, de rijke Johan, en die doet haar weer opbloeien. Ook helpt hij Kiki met haar zelfvertrouwen; de leuke Tobias ziet haar ineens staan!
Maar: is Johan wel te vertrouwen? Kiki krijgt steeds sterker het vermoeden van niet… Moet ze het haar moeder, nu die weer zo gelukkig is, wel vertellen?

Ik vond het een heerlijk spannend verhaal, met voor tieners heel herkenbare onderwerpen; populair zijn/of niet, social media, (foute) keuzes maken… tienerperikelen! Boeiend van begin tot eind en gewoon een heel compleet verhaal in compacte vorm.
Ook jeugdboeken schrijven kan Marion Pauw dus!

In De verleiding van Stine Jensen zit Noor vastgelijmd aan haar mobiel sinds haar vader overleden is. Sinds zijn dood is het ook helemaal niet meer gezellig thuis, dus wat moet ze anders? Ze moet van haar moeder met een psycholoog gaan praten en die tipt haar een ‘offline’ zomerkamp, in feite gewoon een verslavingskamp waar iedere tiener zo zijn eigen problemen heeft.
Noor gaat op kamp, waar ze tot haar schrik meteen haar mobiel moet inleveren, en heeft het nog best gezellig ook. Met de leuke Rowan, een gameverslaafde, en Mia, die hacker is. Toch vertrouwen ze de motieven van hun gladde kampleider Tony niet helemaal…

Dit was mijn eerste kennismaking met Stine Jensen en die was meteen heel geslaagd kan ik je vertellen! Wat een fijne humor zit er in dit verhaal! Noor bedenkt steeds grappige boektitels voor de boeken die ze later gaat schrijven en kampleider Tony is heerlijk over-the-top.
Een erg leuk en compleet verhaal, humoristisch en met een tikje spanning. En ook vol herkenbare tiener-elementen.

Ik ben en blijf fan van de Kluitman-novelles!

Stief
ISBN 9789020609578 – Uitgeverij Kluitman – 104 pagina’s – Verschenen: september 2019 – Leeftijd: 14+

De verleiding
ISBN 9789020609585 – Uitgeverij Kluitman – 95 pagina’s – Verschenen: oktober 2019 – Leeftijd: 12+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.