De droomlijst – Julien Sandrel #boekenweek

Zo ongeveer begon wat de ergste dag van mijn hele leven zou worden. Ik wist het nog niet, maar zaterdag 7 januari 2017, 10.32 uur zou een tijd ervoor krijgen, en een erna.

Korte inhoud
De twaalfjarige Louis is voor de ogen van zijn moeder Thelma aangereden door een vrachtwagen. Hij ligt in coma in het ziekenhuis, en volgens de artsen is de kans op herstel nihil. Ze besluiten om het nog vier weken aan te zien, hopend op een medisch wonder. Thelma is ontroostbaar. Wanneer ze vervolgens thuis onder het bed van haar zoon een klein boekje vindt waarin hij zijn dromen heeft opgeschreven – een bucketlist met bijzondere wensen, zoals het volgen van een voetbalclinic, een tattoo laten zetten, of een druk kruispunt in Tokio oversteken – besluit Thelma om de dromen van Louis te realiseren. Maar dan komt ze bij de moeilijkste wens: mijn echte vader vinden.

Op het moment dat ik opkeek, zag ik de vrachtwagen aankomen, ik hoorde hem toeteren en toen werd alles zwart.
Doodse stilte.

Auteur
“Julien Sandrel (1980) is geboren en getogen in het zuiden van Frankrijk en heeft een hoge functie bij een Frans mineraalwatermerk. De droomlijst is zijn debuut.”

Het boekje was samengebalde toekomst. Het boekje stond vol ervaringen die Louis graag wilde meemaken, beloften van vreugde, met ‘coole’ dingen zoals hij zelf schreef. Dat boekje was een belofte van leven.

Mijn mening
Deze mooie roman, #coverlove , lag al een tijdje op me te wachten en aangezien ik het perfect bij het Boekenweek-thema vond passen pakte ik hem deze week eindelijk op.

Thelma ziet haar 12-jarige zoon Louis (als hij een meisje was geweest had hij Louise geheten ) voor haar ogen geschept worden door een vrachtwagen en vanaf dat moment zal haar leven nooit meer hetzelfde zijn…
Van een vrouw die altijd maar bezig was met haar werk, weinig aandacht had voor haar zoon en zijn interesses (voetbal!) en die bewuste ochtend geen oor had voor wat hij haar wilde vertellen over het meisje in zijn leven, wordt ze weer de moeder in wiens leven alles draait om zoon Louis en het proberen hem uit zijn coma te krijgen.
Ze vindt een schriftje in zijn kamer, zijn ‘wonderboekje’, waarin hij een lijst aan het aanleggen was met dingen die hij nog wilde doen in zijn leven, en Thelma besluit deze dingen voor hem te gaan doen en het hem te laten meebeleven via opnames. Ze doet dingen waarvan ze nooit gedacht had ze te zullen doen en kunnen! Haar moeizame relatie met haar moeder bloeit op en Thelma leert langzaam weer te leven en liefhebben.
Maar ondertussen tikt de klok door en komt de deadline van 30 dagen – dan moet er verbetering zijn, zo nee… – die het ziekenhuis heeft gegeven dichterbij…

Je leest in dit boek niet alleen het verhaal van Thelma en wat ze allemaal meemaakt en doormaakt, maar in de cursieve hoofdstukken krijg je ook een kijkje in het hoofd van de comateuze Louis; hij krijgt alles mee van wat zijn moeder allemaal voor hem doet, maar beseft ook dat zijn situatie ernstig is.
Aan de ene kant wilde ik steeds doorlezen om te weten wat er zou gaan gebeuren, aan de andere kant wilde ik steeds even stoppen omdat ik bang was voor wat er komen ging…

Mooi om te lezen dat Thelma door de avonturen die ze beleeft niet alleen haar gedachten kan verzetten en op een positieve manier met Louis bezig kan zijn, maar ook een hele persoonlijke ontwikkeling doormaakt en haar ogen geopend worden. Maar misschien is het te laat??
De droomlijst is een heel aangrijpend verhaal, maar gelukkig wordt het nergens heel erg zwaar en zit er ook veel humor in het verhaal. Ik vond het echt heel erg mooi en liefdevol en heb ontzettend genoten van dit boek; met een lach en een traan!

Ik had geen enkele zin meer om mijn vroegere leven voort te zetten. Door in hoog tempo de dromen van mijn zoon te verwezenlijken had ik mijn relatie met anderen opgeblazen, mijn hele beeld van de toekomst.

De droomlijst
ISBN 9789403118604 – Uitgever: Cargo – 224 pagina’s – Verschenen: augustus 2018 – Originele titel: La Chambre des merveilles – Vertaald door: Liesbeth van Nes

[bol_product_links block_id=”bol_5c9f4c2376aae_selected-products” products=”9200000092035817,9200000095073741″ name=”droomlijst” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “De droomlijst – Julien Sandrel #boekenweek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.