Vakantielezen #1


Ik las 13 boeken in mijn Curacao-vakantie in december, die ga ik in een paar ‘Vakantielezen’-blogposts met jullie delen!  Als eerste deel ik de drie inspirerende non-fictie boeken die ik las – in feite alledrie over (innerlijke) rust vinden en hoogsensitiviteit/overprikkeling – met jullie: 

We weten allemaal wat stilte betekent. Maar hoeveel mensen hebben stilte echt ervaren? (…) Stilte is in onze beleving veel meer dan het eenvoudigweg afwezig zijn van geluid. (…) Ze is een bron van diepe kracht die wordt gekenmerkt door rust, kalmte en vrede.

Stilte vinden – Amber Hatch
“In Stilte vinden laat Amber Hatch zien hoe je je leven kunt ontdoen van lawaai. Zoals Marie Kondo ons leerde hoe we gelukkiger kunnen leven met minder spullen.

Stilte vinden is een praktisch en toepasbaar boek over stilte vinden in je hectische leven. Stilte is binnen handbereik! Met (meditatie)oefeningen en handige tips om stilte in jezelf te creëren. Niet door op retraite te gaan, maar door je leefstijl te versimpelen en de herrie in en buiten jezelf tot een minimum te beperken.”

… als je er goed naar zoekt, kun je overal om je heen momenten van kalmte vinden.

Als we geluiden niet als slecht betitelen, merken we wellicht dat stilte veel gemakkelijker te ervaren is, doordat we niet meer worden afgeleid door de negatieve gevoelens die met bepaalde geluiden gepaard gaan.

Mijn mening:
Wat is dit een ontzettend fijn boek! Ik hoopte dat het inspirerend en leerzaam zou zijn en dat was het ook!  Het leest heerlijk soepel, is heel toegankelijk geschreven en ziet er heel overzichtelijk uit zo met de korte samenvattingen na ieder deel. Er worden oefeningen gegeven om te doen; visualisaties, meditaties en er staan mooie quotes in over stilte (ik hou van quotes! ).
Zeker het hoofdstuk waaruit bovenstaande quote komt was echt een eye-opener voor me. Er is áltijd en overal stilte te vinden, het hangt namelijk ook heel erg af van je mindset. Natuurlijk lukt het me niet altijd om de knop om te zetten en omgevingsgeluiden niet als negatief te bestempelen, als ik al erg overprikkeld ben bijvoorbeeld, maar het is me al wel een paar keer gelukt!

Het is dus belangrijk om hoogsensitiviteit te herkennen, te erkennen dat het er is, te accepteren en om de leefstijl en omgeving hierop aan te passen.

Overprikkeld – Liesbeth Kamerling & Lieke Zunderdorp
“In Overprikkeld geven Liesbeth Kamerling en Lieke Zunderdorp eerste hulp bij hoogsensitiviteit. Ze laten zien dat je van hoogsensitiviteit een kwaliteit kunt maken. 1 op de 5 mensen is snel overprikkeld!

Een hoogsensitief persoon (HSP) is geboren met een gevoelig zenuwstelsel. Licht, geluid maar ook emoties van anderen komen harder binnen. Op luchtige en humoristische wijze laten de Liesbeth Kamerling en Lieke Zunderdorp – beiden ervaringsdeskundige – zien wat hoogsensitiviteit nu eigenlijk inhoudt.

Met eenvoudige tips & tricks waarmee je meer uit jezelf haalt en overprikkeling voorkomt. Door de vele uit het leven gegrepen voorbeelden is dit boek herkenbaar voor HSP-ers én mensen uit hun omgeving.”

Hoogsensitiviteit is een aangeboren eigenschap. Hoogsensitief zijn is een kwaliteit, geen aandoening, geen ziekte en ook niet iets zweverigs.

Rust en balans zijn basisbehoeften van iemand die hoogsensitief is, en misschien wel van iedereen. Het gaat om het vinden van een balans tussen de vele prikkels en de rust om de prikkels te verwerken.

Mijn mening:
Ook alweer zo’n onwijs fijn boek! Vol herkenning en nuttige tips en weetjes! Er staan ook eigen ervaringen van de auteurs tussendoor, waardoor het heel erg persoonlijk en écht wordt. De EHBO (Eerste Hulp Bij Overprikkeling) pagina’s vind ik er leuk bedacht en erg behulpzaam, je hebt er als HSP-er echt wat aan. En de opmaak van dit boek vind ik echt zo mooi! Een hele fijne rustige uitstraling, leuke tekeningetjes tussendoor en fijn kleurgebruik. Een inspirerend geheel! Herkenbaar voor de HSP-er en zeker een aanrader ook voor mensen die er meer over willen weten. Er staat zelfs een hoofdstuk in over hoogsensitieve kinderen en hoe daarmee om te gaan, heel fijn en ook herkenbaar, maar het enige wat ik daar een beetje miste was hoe je als hoogsensitieve ouder met het hebben van kinderen (veel drukte en stress) om kan gaan. Verder echt een superboek!! 

Al mijn hele leven ben ik op zoek naar innerlijke rust. Die zocht ik voornamelijk buiten mezelf. (…) In mijn zoektocht kwam ik uiteindelijk uit bij ‘niets’. Het woord NIETS.

Niets – Maaike Helmer
“In deze tijden waarop alles kan, zijn we steeds meer op zoek naar innerlijke rust. Wat als die rust eigenlijk al voor het oprapen ligt, maar wij het niet meer zien?
Maaike Helmer zocht in deze drukke doorgedraaide maatschappij naar meer kalmte in hoofd en lijf. En dat ging met (hard) vallen en opstaan. In NIETS laat ze zien hoe een pestverleden, een internationale modellencarrière, het krijgen van een chronische aandoening, een journalistieke loopbaan en een burn-out haar bijna kapotmaakten, maar haar uiteindelijk brachten bij een oude Japanse filosofie. Een wonderlijk simpel inzicht, dat haar nu dagelijks meer rust geeft dan ze ooit had kunnen vermoeden. Dit boek gaat over meer niets in tijden van alles.”

Ik wil niet dat het leven gewoon maar zijn gang gaat.

Mijn mening:
Ik ‘ken’ Maaike via social media, zij heeft een online magazine ‘STRESSED OUT‘, en ik volg haar accounts al een tijdje en heb al veel inspirerende artikelen over stress en burn-out gelezen, stuk voor stuk herkenbaar.  Nu heeft ze een boek geschreven over haar roerige leven (pestverleden, eetstoornis, modellencarrière, diabetes, burn-out, dood goede vriend, online magazine over stress, NIETS) en haar eeuwige zoektocht naar innerlijke rust, waarmee ze uitkwam bij het Japanse begrip ‘ma’ (‘niets’).
Eenmaal begonnen in het boek kon ik niet meer stoppen met lezen! Het is een heel persoonlijk, open en eerlijk relaas over Maaikes leven en zoektocht. Heel menselijk, heel herkenbaar op veel stukken én enorm ontroerend (ik zat echt met tranen in mijn ogen soms) en ontzettend inspirerend! Het boek gaat dus niet alleen maar over het begrip NIETS en hoe je het kunt vinden, maar het is meer een jarenlange zoektocht met vallen en opstaan die eindigt bij het besef dat niets het antwoord is. Ma, Niets, Tussenruimte, Tussentijd… De positieve kant van niets! 

Ik heb nog iets met niets uit te zoeken.

Stilte vinden
ISBN 9789021569499 – Uitgever: Kosmos – 158 pagina’s – Verschenen: juli 2018 – Originele titel: The Art of Silence – Vertaald door: Jörgen van Drunen

Overprikkeld
ISBN 9789021569741 – Uitgever: Kosmos – 190 pagina’s – Verschenen: november 2018

Niets
ISBN 9789082945904 – Uitgever: STRESSED OUT – 200 pagina’s – Verschenen: november 2018

[bol_product_links block_id=”bol_5c2cc391ca5c2_selected-products” products=”9200000091585333,9200000092841523,9200000091585325,9200000092841526,9200000101887125,9200000102667790″ name=”non fictie” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “Vakantielezen #1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.