Jij en ik: verhalen over vriendschap en vluchtelingen (Kinderboekenweek)

Op een dag komt haar vader naar huis.
Ze heeft een beste vriend. (…)
Morgen gaat ze naar school.
De wereld ziet er opeens een stuk beter uit.
Uit: ‘Als vogels’ van Arienne Bolt

Korte inhoud
Wie durft een Vlaming te helpen die in de Eerste Wereldoorlog zijn land is ontvlucht en hier niet welkom is? Wat doe je als er opeens een nieuw kind uit een ver land bij je in de klas komt? Zou jij mensen tijdens de Hongerwinter van eten hebben voorzien? Hoe stel je je op als je vader wordt opgepakt in een demonstratie tegen asielzoekers? En wie kom je tegen op Mars als je de aarde hebt moeten ontvluchten?

Verhalen en gedichten over heden, verleden en toekomst – en zelfs een vleugje fantasy. 

Ik had nog nooit een vluchteling van dichtbij gezien. En nu zit er een naast me in de klas.
Uit: ‘Nog nooit’ van Annet Huizing

Over het boek
Jan Terlouw, Gijs Wanders, Margaretha van Andel, Ariënne Bolt, Alyze Bos, Pieter Koolwijk, Joyce Pool, Jesse Goossens, Mireille Geus, Carolien Ceton, Anna van Praag, Jowi Schmitz, Peter-Paul Rauwerda, Ellen van Velzen, Lenneke Westera, Eva Moraal, Marloes Morshuis, Sjoerd Kuyper en Annet Huizing laten zien dat vriendschap grenzen en culturen, afkomst en geaardheid overstijgt.
En dat vluchtelingen welkom zijn.

Een ontroerend, hoopgevend en onmisbaar boek in iedere boekenkast en elk klaslokaal. En een boek dat helpt: een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan het vluchtelingenprogramma van UNHCR.

Dat alles was thuis,
dat alles en meer.
Dat alles, dat alles,
dat alles nooit weer.
Uit: ‘Mensen met koffers’ van Sjoerd Kuyper

Mijn mening
Ik had deze verhalenbundel al een tijdje liggen en nu met de Kinderboekenweek leek het me een perfect moment hem eindelijk te gaan lezen, met al die verhalen over vriendschap… En ik moet zeggen: ik ben niet zo van de verhalenbundels, geeft mij maar gewoon één lang verhaal, maar van deze heb ik echt zitten genieten! 

De verhalen in deze bundel zijn heel divers, qua onderwerpen en qua stijl – wat wil je ook met maar liefst 19 verschillende auteurs – maar hebben gemeen dat ze over vluchtelingen en vriendschap gaan. De verhalen/auteurs laten ons zien dat vluchtelingen van alle tijden zijn; ze waren er vroeger al (WO I en WO II) en ze zullen er in de toekomst ook zijn (op Mars!). En ze laten ons nadenken: ‘wat als jij de vluchteling bent?’. En duidelijk is: we hebben allemaal een vriend nodig, iemand die je begrijpt en steunt, ondanks eventuele taalbarrières, iemand die je de ellende even laat vergeten en je hoop geeft voor de toekomst…

Het ene verhaal sprak me meer aan dan de ander – ‘Als vogels’, ‘Meneer Arif’, ‘Papillon’ en ‘De bruiloft’ raakten me echt heel erg en ‘Het beloofde land’ en ‘Yoko’ waren weer niet helemaal mijn smaak – maar álle verhalen dragen een hele mooie boodschap in zich en doen je inleven in een ander en leven in een andere wereld.
Wat een prachtbundel is dit! Zo warm, zo mooi… Inderdaad onmisbaar op iedere school en in je boekenkast! 

Hoe ver je ook weggaat, je neemt altijd datgene mee waarvoor je gevlucht bent.
Uit: ‘Papillon’ van Peter-Paul Rauwerda

Jij en ik
ISBN 9789047710738 – Uitgever: Lemniscaat – 248 pagina’s – Verschenen: juni 2018 – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.