Het schaduwspel – Simone van der Vlugt

De eerste keer dat Eva hem ontmoette was op een feestje van Tessel.

Korte inhoud
In de nieuwe historische roman Het schaduwspel beschrijft Simone van der Vlugt de levens van Eva Ment en Jan Pieterszoon Coen, en een belangrijke periode uit de Nederlandse geschiedenis, de 17e eeuw. Eva Ment verkeert in de betere kringen van Amsterdam. Op een bijeenkomst ontmoet ze Jan Pieterszoon Coen, een man van aanzien, die op zoek is naar een echtgenote. Ze trouwen en in het voorjaar van 1627 reizen Jan en Eva met hun pasgeboren dochtertje naar de Oost. Na een zeereis vol ontberingen worden ze als vorsten onthaald in Batavia. Er volgt een periode van gewenning, maar vooral van vele verliezen. Gedesillusioneerd reist Eva na een verblijf van bijna drie jaar terug naar Amsterdam. 

Hij was al wat ouder, zevenendertig, gereserveerd maar knap. Hij had een gaaf gebit en donker, kort haar, wat zijn scherpe gelaatstrekken accentueerde.

Auteur
Simone van der Vlugt kan als geen ander een historisch verhaal tot leven wekken en Het schaduwspel biedt een magistrale inkijk in een periode uit de Nederlandse geschiedenis die meer dan ooit onderwerp van discussie is.

‘Is Batavia het probleem? Aarzel je daarom?’ vroeg Jan ten slotte.
Eva knikte.

‘Dan neem je je familie toch mee?’

Boekpresentatie
Vandaag is het een maand geleden dat ik aanwezig was bij de feestelijke boekpresentatie van Simone van der Vlugt in Boekhandel Stumpel Hoorn. Simone werd daar geïnterviewd door Heleen Spanjaard en vertelde vol enthousiasme over haar intensieve onderzoek naar de levens van Eva en Jan. Het schaduwspel mag dan wel een historische roman zijn, Simone wil wel dat er zoveel mogelijk klopt met de werkelijke geschiedenis. Een tijd lang leefde ze echt continu ‘samen’ met Eva, zo gaat ze dan op in haar verhaal.
Simone verklapte tijdens het interview ook dat ze alweer bezig is met volgende historische boeken: een roman over de tweede liefde van Rembrandt en een non-fictie boek over de 17e eeuwse familie Bicker. (Ik kan niet wachten!!)
Ik had wel uren en uren naar Simone kunnen luisteren, ze vertelt zo boeiend en is zo gepassioneerd over geschiedenis. Tijd voor een college, ik meld me vast aan 😉

Misschien was het beter om je met de stroom te laten meedrijven, letterlijk en figuurlijk.

Mijn mening
Eigenlijk wilde ik meteen na de presentatie beginnen aan het boek, maar toch stelde ik het steeds weer uit merkte ik; uit is ook uit namelijk! En ik wilde hem nog niet uit hebben! Maar toch ook weer wel natuurlijk… Van het weekend dus besloten hem nu echt te gaan lezen; en ik kon het boek ook niet meer wegleggen tot het uit was…

Amsterdam, oktober 1623: Eva Ment (18) ontmoet gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen (37) voor het eerst op een feestje. Iedereen weet dat hij op zoek is naar een bruid om mee terug te nemen naar zijn Batavia. Eva’s oudere zus Lysbet heeft wel interesse en familie Ment hoopt dat Jans oog op haar zal vallen, hij is namelijk een man met veel aanzien.
Tot ieders verrassing blijkt hij te zijn gevallen voor de jonge Eva en doet hij haar een aanzoek. Eva mag Jan wel en heeft er altijd van gedroomd om te reizen, maar dan moet ze wel haar geliefde familie achterlaten… Ze gaat overstag als hij zegt dat ze haar familie gewoon mee mag nemen en haar moeder (vader is overleden), zus Lysbet en jongste broer besluiten de grote reis aan te gaan.
Het duurt nog een tijd voor ze daadwerkelijk kunnen vertrekken, want Jan wordt gedwarsboomd door de Engelsen, maar uiteindelijk vertrekken ze dan toch, met hun inmiddels geboren dochtertje. De reis duurt lang en is heel erg zwaar en eenmaal in Batavia blijkt het leven ook niet gemakkelijk en niet zonder gevaar… Gevaar van buitenaf: de Javanen die Batavia aanvallen. En gevaar van binnen: de tropische ziektes die ervoor zorgen dat Eva veel verlies lijdt. En dan blijkt haar man ook niet helemaal te zijn wie ze dacht dat hij was…

Simone weet weer een hele historische wereld tot leven te brengen in dit verhaal. Je reist echt even mee terug in de tijd en ziet alles zo voor je. De locaties zijn levensecht en de personages al helemaal. Eva en Jan zijn mensen van vlees en bloed, waarmee je echt meeleeft en waar je veel sympathie voor voelt, ja zelfs voor de omstreden J.P. Coen.
Wat een woelige tijden, wat een barre overtocht en wat een hartverscheurende verliezen… Ik heb wel wat traantjes gelaten voor Eva!

Wat een prachtig meeslepend verhaal is Het schaduwspel. Ik verdween er helemaal in en kwam er met een diepe zucht en een WOW-gevoel weer uit… Het is zo mooi, zo realistisch en zo aangrijpend! Van mij had het verhaal wel twee keer zo lang mogen duren en dan had ik me nog niet verveeld. Ik had best nog wel wat meer tijd door willen brengen met Eva… Echt weer een historische topper dus!

(Leuk dat ik ook nog even in het verhaal voorkwam in de vorm van Eva’s vriendin 😉 (Judith Hasselaer))

‘In tijden van oorlog begrijpt niemand elkaar. Dan is er maar één taal die iedereen verstaat.’ 

Het schaduwspel
ISBN 9789026337031 – Uitgever: Ambo Anthos – 352 pagina’s – Verschenen: juli 2018

[bol_product_links block_id=”bol_5b67f76d334f8_selected-products” products=”9200000094154937,9200000091698722″ name=”schaduwspel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 thoughts on “Het schaduwspel – Simone van der Vlugt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.