De Prins – Ronald de Graaf

Was Willem de pragmatische egoïst die de twintigste en eenentwintigste eeuw van hem maakte of de grote man van de zeventiende en negentiende eeuw?

Korte inhoud
Wie was Willem van Oranje?
Tijdgenoten beschreven hem als charmant, vrolijk en zeer diplomatiek. Hij was iemand die graag de leiding nam, maar uit later onderzoek kwam naar voren dat hij daarbij fouten maakte. Hij kon berekenend zijn en zelfzuchtig.
Was hij dan toch een opportunist, zoals de laatste jaren regelmatig in het nieuws is geweest?
Voor De Prins. Willem van Oranje, 1533-1584 werden nooit eerder gebruikte bronnen onderzocht: in Duitse archieven vond dr. Ronald de Graaf de persoonlijke correspondentie tussen Willem van Oranje en zijn boezemvriend, graaf Günther van Schwarzburg. Deze Günther was niet alleen zijn belangrijkste vertrouweling, maar ook Willems zwager, de man die zijn leven redde en zijn partner in crime.
De briefwisseling tussen Willem en Günther staat vol over oorlog en staatkunde, over vrouwen en het society-leven. Maar de heren correspondeerden ook uitgebreid over Hausmacht en religie.
In deze studie wordt een persoonlijk en intiem licht geworpen op het leven van de prins en zijn betekenis voor de Nederlanden. 

Willem werd met deze erfenis op papier de rijkste persoon in de Nederlanden, op de keizer na. Al in december 1544 werd hij erkend als prins van Oranje.

Auteur
“Dr. Ronald de Graaf (Hardegarijp, 1961) is historicus en promoveerde op Oorlog om Holland, 1000-1375 en schreef later Oorlog, mijn arme schapen. Een andere kijk op de Tachtigjarige Oorlog.
Op dit moment werkt hij aan een biografie over Johan Willem Friso van Nassau-Dietz (1687-1711), de prins van Oranje, die op zeer jonge leeftijdverdronk, maar via zijn twee kinderen nakomelingen heeft in alle vorstenhuizen van Europa. Over hem is nooit eerder een biografie gepubliceerd.
In het dagelijks leven is Ronald de Graaf werkzaam als docent op de Hogeschool Ede.”

De Opstand, die later de naam Tachtigjarige Oorlog zou dragen, was begonnen en dus al eerder dan het traditionele jaartal 1568.

Wat de religieuze onderdrukking niet had bewerkstelligd, vond nu plaats door sociaaleconomische factoren: het volk kwam in opstand, de generale revolte was een feit aan het worden. Niet door Willems verdienste, maar door Alva’s falen.

Mijn mening
Ik ben altijd al enorm geïnteresseerd geweest in geschiedenis en er zijn altijd gebeurtenissen en personen waarover ik meer zou willen leren dan wat ik weet van de geschiedenislessen. Zo ook over Willem van Oranje en de Opstand! Dit boek met zijn prachtige aansprekende cover (meteen herkenning!) sprak me heel erg aan, dus ik ben heel blij dat ik hem een plekje mocht geven op mijn blog.

In een pamflet uit 1574 van Hendrik Geldorp werd hij voor het eerst ‘Patris Patriae’ of Vader des Vaderlands genoemd.

Ronald de Graaf probeert in deze biografie een zo compleet mogelijk beeld te geven van de man die Willem van Oranje was en wat hij betekend heeft voor Nederland. Door niet alleen te kijken naar ‘bekende’ bronnen, geschiedenisboeken e.d., maar door nog verder op zoek te gaan naar de man achter de mythe. Door verschillende brieven geschreven door en aan Willem krijg je een nog beter idee van wat voor mens hij was, hoe hij dacht en waarom hij zo en zo handelde.
We volgen Willem echt van begin tot eind, van zijn jeugd op Slot Dillenburg tot wanneer hij doodgeschoten wordt door Balthasar Gérard in Delft.
We maken alles met hem mee; de erfenis waardoor hij Prins van Oranje werd, zijn eerst vriendschappelijke band met keizer Karel en later de door allerlei politieke en geloofsontwikkelingen ontstane vijandschap en de oorlog die er ontstond… De vrouwen die hij had, de kinderen die hij kreeg, de titels die hij ontving en zijn macht die groeide en ook weer afnam…
Overal werd strategisch over nagedacht en altijd werd hij gedreven door ambitie. Maar hij was ook een man van vlees en bloed, al is het lastig om zijn karakter echt te herleiden.

Willem leek meer een verzwijger dan een zwijger, hij had een berekendheid die gepaard ging met de gaven van empathie, welsprekendheid en intelligentie.

Wat een man! Echt een persoon en een tijdperk om boeken over vol te schrijven. Er was zóveel gaande met zóveel mensen! Het duizelde me af en toe tijdens het lezen van de namen en gebeurtenissen. Daardoor was het ook wel een boek waar ik echt de tijd voor moest nemen en geduld mee moest hebben, want het leest niet heel erg vlot omdat je zoveel tot je moet nemen. (logisch met een biografie van zo’n persoon hoor!) Ik had het bijvoorbeeld nog wel fijn gevonden als er een begrippenlijst en een soort algemene tijdlijn in het boek hadden gestaan, om af en toe even naar terug te grijpen.

Maar: wat een onwijs boeiende geschiedenis! De tijd en de personen zijn veel meer voor me tot leven gekomen nu, en daar kan ik echt zo van genieten: als geschiedenis leeft! En wat fijn dat het boek illustraties en foto’s bevat, dat maakt het nog echter en het breekt de ‘lappen’ tekst ook zo lekker.
De Prins is een heel compleet en heel erg interessant naslagwerk over een zeer belangrijke persoon en zeer belangrijke periode in onze geschiedenis. Een aanrader voor wie zich erin wil verdiepen!

De Prins: Willem van Oranje, 1533-1584
ISBN 9789492168191 – Uitgever: Karmijn – 375 pagina’s – Verschenen: maart 2018

[bol_product_links block_id=”bol_5b616de15063e_selected-products” products=”9200000079270448″ name=”prins” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

3 thoughts on “De Prins – Ronald de Graaf

  1. Superleuk! Ook ik vind geschiedenis altijd boeiend. Zeker deze… Want we wonen naast Delft.
    Hartelijke groeten, Annette ?

    1. Extra interessant dan kan ik me voorstellen ja! Ga graag nog eens naar Delft om wat meer Willem van Oranje plekken te bezoeken!

  2. Mooie recensie Judith, nu MOET ik dit boek hebben! Ik vind het soms ook lastig als een biografie zoveel informatie bevat, een begrippenlijst of tijdlijn kan dan handig zijn (hint hint voor de volgende druk van dit boek?). Ik heb al meer over Willem van Oranje gelezen dus ik ben erg nieuwsgierig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.