Het Zwembad – Libby Page

Het is een plek die ze goed kent. Het is het zwembad. Haar zwembad.

Korte inhoud
Rosemary woont al haar hele leven in de Londense wijk Brixton. Maar haar buurt is onherkenbaar veranderd; de bibliotheek waar ze vroeger werkte werd gesloten, de kruidenier die iedereen kende is nu een trendy bar en haar geliefde man, George, is overleden. Wat haar vooral nog plezier brengt, is zwemmen.
Kate is net verhuisd en voelt zich alleen in de grote stad. Ze is begonnen met haar eerste baan voor een lokale krant. Als het buitenzwembad van Brixton met sluiting wordt bedreigd, weet Kate dat dit een kans is op een goed verhaal. Rosemary weet dat dit het moment is waarop ze ook haar laatste strohalm kan verliezen.
De twee besluiten zich samen in te zetten voor het behoud van deze belangrijke plek in de wijk. Want het zwembad is meer dan alleen een plaats waar gezwommen wordt. Door hun actie laten Kate en Rosemary zien wat de waarde is van gemeenschap en van verbondenheid, en tonen zij hoe heel gewone mensen zich sterk kunnen maken voor datgene waar hun hart ligt.

Het mag dan lente zijn, Kate leeft onder een wolk. Die volgt haar waar ze maar gaat, en hoe ze ook haar best doet, ze kan er maar niet aan ontsnappen.

Auteur
“Libby Page werkte na haar studie in de marketingwereld en als journalist voor The Guardian. Het Zwembad is haar debuutroman. Naast schrijven is buitenzwemmen haar grote passie. Ze woont in Londen.”

Ze probeert zich in te denken hoe het moet voelen om de hele stad om je heen te zien veranderen en om de plek waar je zo thuis bent te moeten verliezen.

Mijn mening
Toen ik werd gevraagd of ik dit boek vooruit wilde lezen en er in de week van verschijning een recensie over wilde plaatsen zei ik meteen ja; het verhaal sprak me zo aan! En de cover ook 

De jonge journaliste Kate woont pas kort in de Londense wijk Brixton. Ze is eenzaam, zit tegen een depressie aan en heeft last van paniekaanvallen.
Op haar werk mag ze alleen kleine artikeltjes schrijven, dus als ze mag gaan schrijven over de dreigende sluiting van het openluchtzwembad dat al sinds 1937 bestaat – een potentieel groot verhaal – grijpt ze die kans. Ze gaat Rosemary interviewen, een dame die al haar hele leven in het Lido zwemt. Maar: Rosemary wil alleen een interview geven als Kate een keertje gaat zwemmen (ze heeft al sinds haar tienerjaren niet meer gezwommen).
Rosemary (86) zwemt bijna dagelijks in het Lido, al vanaf de beginjaren. Tijdens de oorlog stiekem en later vaak met haar grote liefde George, die ze net verloren heeft na een gelukkig leven samen. Het zwembad betekent zoveel voor haar dat ze de kans aangrijpt om samen met Kate een poging te wagen het bad te redden.
Kate ontdekt dat het zwemmen haar goed doet en het samenwerken met Rosemary helpt haar zeker ook. Er ontstaat een warme vriendschap en via Rosemary, die veel mensen kent, leert Kate meer fijne mensen en plekjes kennen.

Je leest het verhaal vooral vanuit de perspectieven van Kate en Rosemary, maar af en toe ook vanuit die van de zwemmers en bewoners van Brixton, dat geeft een heel compleet plaatje en maakt heel duidelijk hoeveel het zwembad voor iedereen betekent. De twee dames leer je heel erg goed kennen, van Rosemary lees je ook over haar verleden, en het voelt gewoon alsof het vrienden van je zijn. De een jong, de ander oud, de een nieuw, de ander al haar hele leven in Brixton, de een zwemt nooit, de ander al jaren dagelijks, maar beiden zijn ze op hun eigen manier eenzaam. In het redden van het zwembad vinden ze een gezamenlijk doel om voor te strijden en dat verrijkt in meerdere opzichten hun leven.

Dit verhaal is zo prachtig! Ik heb het in één middag uitgelezen, want ik kon en wilde niet stoppen. Het greep me gelijk en ik moest weten of het de vrouwen zou lukken en hoe het ze zou vergaan. En wat was ik blij dat ik alleen thuis was! Ik heb namelijk van begin tot eind met een brok in mijn keel en tranen in mijn ogen zitten lezen. En die tranen kwamen er op het eind ook flink uit 😉 

Door de mooie uitgebreide (maar niet té uitgebreide) beschrijvingen van Libby Page komen de omgeving en de personages echt helemaal tot leven en zie je alles perfect voor je. En je leeft zó ontzettend mee met Kate en Rosemary…
Ik wil er zelf gewoon van gaan buitenzwemmen! En ik wil naar Brixton toe om het zwembad en de wijk in het echt te zien!!

Het Zwembad is een ontroerend en hartverwarmend verhaal over vriendschap, de liefde voor een zwembad, liefde voor boeken, (weer) liefde voor het leven (krijgen) en dé liefde 
Ik geef geen sterren, maar dit boek zou ik een dikke  geven! (Of een dikke 10!) Lezen dus!!

Ze moet blijven zwemmen, en ze moet Rosemary Peterson helpen om haar zwembad te redden.

Het zwembad
ISBN 9789400509894 – Uitgever: A.W. Bruna – 288 pagina’s – Verschenen: 29 mei 2018 – Originele titel: The Lido – Vertaald door: Anna Livestro

[bol_product_links block_id=”bol_5b0d1365a0626_selected-products” products=”9200000090886213,9200000092347725″ name=”zwembad” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “Het Zwembad – Libby Page

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.