Dagboek van een boekverkoper – Shaun Bythell

Ik maakte een praatje met de eigenaar, waarbij ik liet vallen dat ik geen werk kon vinden dat ik leuk vond. Hij vertelde dat hij wilde stoppen en vroeg of ik er oren naar had zijn zaak over te nemen.

Korte inhoud
Op zijn achttiende zag Shaun die eigenzinnige boekhandel in het Schotse kustplaatsje Wigtown voor het eerst. ‘Die tent bestaat over een jaar niet meer,’ zei hij toen achteloos tegen een vriend van hem. Dertien jaar later bestaat de boekhandel nog steeds en is Shaun de eigenaar van het grootste antiquariaat van Schotland. In Dagboek van een boekverkoper doet Shaun verslag van zijn dagelijks leven in en rond de winkel en laat hij ons zien hoe hij als boekverkoper overleeft in onze digitale tijd, hoe je omgaat met lekkages die maar terug blijven komen, met een zwarte kat die telkens op je boeken gaat zitten, met personeel dat graag zijn eigen plan trekt en met klanten die soms wel heel aparte wensen hebben. Ook neemt Shaun ons mee op reis als hij in zijn oude rode Renault door Schotland rijdt op zoek naar bijzondere boeken. Dit is het hartverwarmende verhaal van een man die leeft voor, met en tussen de boeken.

… de winkel is oud, koud en krakkemikkig. Het is een eeuwenoud pand met grote kamers en een natuurstenen gevel aan de brede hoofdstraat van Wigtown.

Auteur
Shaun Bythell is eigenaar van The Bookshop in Wigtown en is een van de drijvende krachten achter het Wigtown Boekenfestival.

Nicky kwam vandaag werken. […] Elke vrijdag brengt ze iets mee wat ze de avond ervoor, na de samenkomst in de koninkrijkszaal, uit de container achter de Morrisons supermarkt in Stranraer heeft gevist. ‘Vreetvrijdag’ noemt ze het.

Mijn mening
Als je dit boek als boekenliefhebber ziet liggen, wil je hem meteen oppakken en lezen, toch?! Ik was in ieder geval verkocht bij het zien van de cover en de titel. Leuk om dan te ontdekken dat het een écht dagboek is, van een bestaande boekhandelaar en over een bestaande tweedehands boekwinkel.

Het dagboek ontstond bij toeval toen Shaun Bythell besloot zijn dagelijkse belevenissen te noteren. Dit boek omvat een jaar in het leven van deze eigenaar van een grote tweedehands boekwinkel in Schotland. Hij beschrijft alle beslommeringen, het gedoe met boeken online invoeren en verkopen (pure noodzaak in deze tijd), de strubbelingen met Amazon waar hij een grote afkeer voor heeft (verpest de boekenmarkt totaal), zijn bijzondere personeelsleden waarvan Nicky wel de kroon spant, zijn Amerikaanse vriendin Anna, hun kat, hun woning boven de boekhandel waar ook vaak gebruik van wordt gemaakt voor boekenaangelegenheden, de meest uiteenlopende klanten die hij krijgt, de verzoeken die hij krijgt, het boekenfestival wat hij organiseert… Er valt genoeg te beleven en genoeg te omschrijven dus!

Voor iedere nieuwe maand uit het dagboek staat een citaat uit George Orwell’s Bookshop Memories die, hoewel gedateerd want uit 1936, nog zeer treffend blijken te zijn. Af en toe staan er ook foto’s in het boek, maar die hadden wat mij aangaat in kleur mogen zijn (zo’n aantal pagina’s middenin een boek zeg maar) en véél meer, om de winkel en omgeving nog meer tot leven te brengen.

Shaun Bythell heeft een ontzettend droog gevoel voor humor waardoor ik echt heel veel heb zitten grinniken tijdens het lezen en af en toe gewoon een stukje móést voorlezen aan mijn man. En dan die bijzondere personeelsleden van hem; eigenwijs en brutaal, heerlijk!
Toch moet ik ook toegeven dat het boek mijn aandacht niet altijd even goed wist vast te houden. Het is af en toe toch wat saai, ondanks de vele bijzondere gebeurtenissen, er worden heel veel namen genoemd en het is soms wel erg van de hak op de tak door de dagboekvorm.

Kortom: een heel vermakelijk boek over het reilen en zeilen van een tweedehands boekwinkel en zeker een must read voor de boeken(winkel)liefhebber! Maar: geen boek om geboeid in één ruk uit te lezen.

Ik stond een kapotte plank bij de thrillers te repareren toen ik een oudere klant in een gesprek over horrorfictie E.L. James met M.R. James hoorde verwarren. Haar staat een aangename verrassing te wachten, of een fikse schok, als ze het door haar aangeschafte Fifty Shades of Grey openslaat.

Dagboek van een boekverkoper
ISBN 9789400407343 – Uitgever: Thomas Rap – 336 pagina’s – Verschenen: oktober 2017 – Originele titel: The Diary of a Bookseller – Vertaald door: Henny Corver

[bol_product_links block_id=”bol_5a7b35c4250df_selected-products” products=”9200000079920935,9200000083817553,9200000076792949,9200000073926523″ name=”boekverkoper” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

3 thoughts on “Dagboek van een boekverkoper – Shaun Bythell

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.