Geachte Mr. Knightley – Katherine Reay

De directeur wil persoonlijke brieven van u ontvangen waarin u verslag doet van uw vorderingen […] U mag hem schrijven alsof het een dagboek betreft […] U mag hem aanschrijven als George Knightley en uw post sturen naar onderstaand postbusadres.

Korte inhoud
De slimme twintiger Samantha Moore is opgegroeid in een weeshuis en heeft niets voor zichzelf. Studeren is een oude droom die ze allang heeft opgegeven en ze slijt haar dagen achter de toonbank bij een Starbucks. Ze weet dan ook niet wat haar overkomt als een stichting haar een studiebeurs aanbiedt. Het enige wat van haar wordt verwacht, is dat ze de mysterieuze oprichter van de stichting op de hoogte houdt van haar vorderingen.
Hoewel Sam bindingsangst heeft, mensen doorgaans uit de weg gaat en vlucht in het citeren van Jane Austen-romans als iemand te dichtbij komt, voelt ze zich vreemd vrij in haar brieven aan deze Mr. Knightley, die ze nog nooit heeft ontmoet… Of toch wel?

Bedankt daarvoor, Mr. Knightley – voor uw anonimiteit. Eerlijkheid is een stuk makkelijker zonder gezicht en zonder echte naam. En eerlijkheid is voor mij heel makkelijk op papier.

Auteur
“Katherine Reay debuteerde met de roman Geachte Mr. Knightley. Ze is een groot fan van Jane Austen en haar tijdgenoten en laat zich hier graag door inspireren, terwijl ze tegelijkertijd een geheel eigen twist geeft aan deze klassiekers.
Na een carrière als marketeer verhuisde ze met haar gezin van Texas naar Engeland, vervolgens naar Ierland en toen naar Washington, waar ze naast het in- en uitpakken en het opvoeden van haar kinderen gelukkig ook nog tijd vond voor schrijven en het uitdenken van nieuwe verhaalideeën. Inmiddels woont ze alweer een tijd in Chicago, waar ze zich steeds serieuzer wijdt aan het schrijven.”

Misschien zijn al mijn bijdehante opmerkingen en personages kinderachtige manieren om niet te hoeven voelen, om niet te hoeven blijven en om niet mezelf te hoeven zijn.

Mijn mening
Allereerst viel ik op de opvallende, heerlijk vrolijke, romantische cover van dit boek. Toen las ik de korte inhoud en ik was verkocht! (als de hoofdpersoon van Jane Austen houdt…) Voldeed het verhaal aan mijn verwachtingen?

Sam(antha) Moore (23) heeft geen makkelijke jeugd gehad. Ze zat in pleeggezinnen en heeft jaren in een jongerentehuis gewoond. Ze heeft in al die tijd een flinke muur rond zichzelf opgebouwd en verschuilt zich graag achter citaten van haar favoriete romanfiguren van o.a. Jane Austen.
Nu ze een studiebeurs heeft gekregen van een stichting, waarvoor ze in ruil alleen de anonieme directeur “Mr. Knightley” (vernoemd naar een personage uit Emma van Jane Austen) brieven moet sturen om hem op de hoogte te houden van hoe het haar vergaat, eenzijdig verkeer, moet ze toch eens de échte wereld onder ogen komen. Een wereld die van haar verwacht dat ze zichzelf laat zien en een studie journalistiek die van haar verwacht dat ze haar eigen stem vindt… Maar wie is ze zonder al haar personages?

Ik vond het zo mooi om te lezen dat Sam langzaam steeds meer van zichzelf liet zien in haar steeds openhartiger wordende, dagboek-achtige brieven aan Mr. Knightley, dat ze langzaam aan het veranderen was, vrienden maakte, verliefd werd, de muur liet afbrokkelen… Als je leest wat ze allemaal heeft meegemaakt leef je ontzettend met haar mee en begrijp je best dat ze het niet over haar verleden heeft en ze niet weet wie ze precies is/moet zijn. Ze is een sociaal-onhandig persoon, maar met struikelen en opstaan komt ze er wel en kruipt ze steeds meer uit haar schulp.
Daarnaast vraag je je af wie Mr. Knightley is, of ze hem ooit gaat ontmoeten. En op gegeven moment begin je te hopen dat het een bepaald persoon is…

Ik heb, op een paar ietwat trage momenten na, genoten van dit ontroerende en romantische verhaal. Een modern sprookje over een weesmeisje, een geheimzinnige weldoener en een niet zo perfecte prins op het witte paard, met de diepgang van een Jane Austen-verhaal. Leuk en humoristisch ook hoe de Austen & Co citaten gebruikt worden! Heel benieuwd naar meer van deze auteur!

Geachte Mr. Knightley
ISBN 9789029726627 – Uitgever: Kok – 352 pagina’s – Verschenen: augustus 2017 – Originele titel: Dear Mr. Knightley – Vertaald door: Tineke Tuinder-Krause

[bol_product_links block_id=”bol_5a3b97965d600_selected-products” products=”9200000077308680,9200000075854436,9200000011483897,9200000021725343″ name=”knightley” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

5 thoughts on “Geachte Mr. Knightley – Katherine Reay

  1. Fijne recensie! Ik zag de cover al heel vaak op Instagram voorbijkomen bij andere boekbloggers, maar ik wist helemaal niet waar het verhaal precies over ging. En.. dat klinkt toch best leuk! Misschien gaat ‘ie wel op mijn lijstje voor 2018. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.