Het Spookje & De Kleine Heks – Otfried Preussler #kinderboekenweek

Op slot Uilenstein woonde sinds oeroude tijden een spookje.

Het Spookje
In een kast in Slot Uilenstein woont het spookje. Elke nacht, als de klok twaalf slaat, wordt hij wakker en spookt hij vrolijk rond. Hij heeft een sleutelbos met dertien sleutels, waarmee hij alle deuren en kisten kan openen.
Het liefste gaat hij langs bij zijn beste vriend Oehoe Sjoehoe de uil, om samen herinneringen op te halen aan kanonnen, soldaten, oorlogen en een weddenschap met een Graaf.
Het spookje is heel gelukkig. Alleen valt hij altijd om één uur weer in slaap in zijn kast… en hij zou zo graag eens zien hoe het leven er overdag uitziet. Al was het maar één keertje.
Zal het het spookje lukken om een dagspookje te worden? En wat zullen de mensen buiten doen als ze een spookje zien?

Er was eens een kleine heks, die pas honderdzevenentwintig jaar oud was. En voor een heks is dat nog heel jong.

De Kleine Heks
Samen met haar raaf Abraxas woont de kleine heks diep in het bos. Ze kent nog niet alle heksenkunsten uit haar hoofd. Daardoor nemen de andere heksen haar niet serieus en mag ze niet meedoen aan hun bijeenkomst op de Bloksberg.
Daar wil de kleine heks verandering in brengen. Ze zal die bergheksen, bosheksen, moerasheksen, nevelheksen, onweersheksen, windheksen, knoestheksen en kruidenheksen eens wat laten zien!
Maar het duurt nog wel even voor ze het heksen onder de knie heeft – en tot die tijd haalt ze heel wat streken uit. Ze helpt de een, plaagt de ander en rolt van het ene avontuur in het andere.
Van zo’n heksje móét je wel houden.

‘Jammer dat ik de rivier en het stadje altijd alleen ’s nachts zie, als de maan schijnt, en nooit bij daglicht,’ zei hij.

Illustraties
De kleine heks en Het spookje zijn nog steeds heel geliefd bij kinderen. De boeken werden al in tientallen talen vertaald en Preusslers titels zijn al meer dan vijftig miljoen keer verkocht.
Het was een oude wens van Otfried Preussler dat de illustraties in zijn boeken zouden worden ingekleurd. Ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag gebeurde dat bij De kleine heks, Het spookje en De kleine waterman. Preussler maakte het alleen niet meer mee: hij stierf op zijn negenentachtigste (2013).”
Het Spookje werd geïllustreerd door F.J. Tripp, De Kleine Heks door Winnie Gebhardt-Gayler.

‘De grote heksen zeggen dat ik nog te klein ben voor de heksendans. Ze willen niet dat ik naar de Bloksberg kom.’

Mijn mening
Deze twee nieuwe Nederlandse edities van de klassiekers Het Spookje en De Kleine Heks verschenen speciaal voor de Kinderboekenweek en hebben nieuwe kleurenillustraties. Leuk, want de oude edities ken ik nog wel van vroeger. Nu kon ik deze jeugdboeken opnieuw ontdekken en ik kan je vertellen dat ik ervan heb genoten! Ik hoop ze heel binnenkort ook aan mijn kleuter voor te gaan lezen, daar kan ik me echt op verheugen.

Het verhaal van Het Spookje is ontzettend lief, maar ook best spannend. Zijn grootste wens is om de wereld eens overdag te zien, maar als nachtspookje is hij altijd wakker tussen 12 en 1 uur ’s nachts. Op een dag komt zijn wens uit en wordt hij om 12 uur ’s middags wakker… Maar nu hij een dagspookje is zien de mensen hem natuurlijk! Hij vlucht een geheime gang in de waterput in, maar kan de weg terug naar het slot niet meer vinden. Hij duikt op verschillende plekken in het stadje op en jaagt de mensen met veel lol schrik aan. Algauw krijgt hij heimwee naar vroeger en is alles wat hij wil weer een nachtspookje zijn, maar hoe?

De Kleine Heks gaat stiekem naar het Walpurgisnacht feest, waar ze eigenlijk nog te jong voor is. Ze wordt betrapt en krijgt straf. Als ze heel hard leert en een goede heks is, mag ze het komende jaar wél bij het feest aanwezig zijn. Ze besluit hard te gaan leren, maar wil ook wraaknemen op de heksen die haar verraden hebben! Het hele jaar door is ze een goede heks; ze helpt mensen en plaagt mensen. Maar wat betekent het eigenlijk een “goede heks” te zijn? Dat wordt duidelijk aan het einde, waar ze ook eindelijk haar wraak kan nemen… Een lief, leuk en grappig verhaal!

Wat een fijne jeugdboeken zijn dit! Twee hartverwarmende verhalen over ondeugende “griezels”. En de kleurrijke illustraties geven de boeken heel veel sfeer, echt een genot om naar te kijken. Terecht klassiekers! Perfect voor deze Kinderboekenweek en heel geschikt voor kleine kinderen, want nergens wordt het echt eng, het spookje en het heksje zijn eigenlijk heel erg lief en ook een beetje stout. Deze boeken zijn echt een aanwinst voor je boekenkast!

Het Spookje & De Kleine Heks
ISBN 9789047709664 & 9789047708896 – Uitgever: Lemniscaat – 125 & 120 pagina’s – Verschenen: augustus 2017

[bol_product_links block_id=”bol_59dc7af4df402_selected-products” products=”9200000075940327,9200000075940225″ name=”spookje en heks” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 thoughts on “Het Spookje & De Kleine Heks – Otfried Preussler #kinderboekenweek

  1. In de tekst staat dat de kleine waterman ook uitgegeven is met gekleurde illustraties. Ik kan deze echter nergens vinden. Is deze niet in het Nederlands verschenen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.