Boeklancering: Oorsprong – Dan Brown


Boeklancering in Huis met de Hoofden
Afgelopen dinsdag, 3 oktober, was de boeklancering van het nieuwe Dan Brown boek Oorsprong. Ik mocht erbij zijn samen met mijn moeder, want we hadden kaartjes gewonnen via het Bol.com Lees Magazine.
De besloten presentatie vond plaats van 7:00 tot 9:00 in Huis met de Hoofden aan de Keizersgracht in Amsterdam. Omdat het zo vroeg was – de lancering vond op meerdere plaatsen ter wereld tegelijk plaats – stond er een heerlijk ontbijtbuffet voor ons klaar bij binnenkomst. Diverse belegde broodjes, maar ook (Dan) Brownies ๐Ÿ˜‰

In 2018 krijgt Amsterdam er een uniek project bij: Huis met de Hoofden โ€“ Ambassade van de Vrije Geest: een wereldberoemde bibliotheek, een museum en een platform voor het vrije denken. De Ambassade van de Vrije Geest krijgt een vaste locatie in het Huis met de Hoofden aan de Keizersgracht 123 in Amsterdam.


De presentatie, mรฉt special guest
Na even wat gegeten en gekletst te hebben met andere boekenmensen, o.a. Karin van Bol.com, was het tijd om een prachtige kamer te betreden van Huis met de Hoofden, om daar een programma van ruim een half uur bij te wonen waarin we meer te weten zouden komen over het ontstaan van Oorsprong. Aan het einde zou er nog een interview zijn met een special guest, spannend!

Het vertalen van een boek van Dan Brown is geen standaardkost. Alles gebeurt in het diepste geheim, op locatie, onder permanente bewaking en in slechts een maand. En er werken twee vertalers โ€“ Erica Feberwee en Yolande Ligterink โ€“ aan de vertaling รฉn een eindredacteur, Theo Veenhof.

Na een introductie van Geneviรจve Waldmann, directeur van L.S. Amsterdam, werd eerst de grootste Dan Brown fan (uitgeroepen door Hebban.nl) in het zonnetje gezet met bloemen en uiteraard het boek.
Daarna was het tijd voor het verhaal van eindredacteur Theo Veenhof, die samen met vertalersย Erica Feberwee en Yolande Ligterink in het striktste geheim aan de vertaling van Oorsprong gewerkt heeft, op een geheime locatie. Nu mochten we weten waar dat was: het “Huis met de hangende tuinen”, een kantorencomplex in Barcelona. Ze werkten daar met 18 man, uit 11 landen, aan verschillende vertalingen van Origin. Ze moesten een geheimhoudingsverklaring tekenen en ze werkten op computers zonder internetverbinding. Ondertussen was Dan Brown in de VS bezig met de laatste puntjes van het verhaal. Hij was heel betrokken bij de vertalingen. Heel bijzonder! Theo was erg enthousiast over het verhaal, waarin weer alle vertrouwde Dan Brown en Robert Langdon elementen aanwezig zijn, met een nieuwe hightech richting.


De volgende spreker was Esther Ritman, die ons vertelde over Dan Brown en de Ambassade van de Vrije Geest. Dan Brown is erg betrokken bij de Ambassade, heeft ontzettend veel interesse in het Vrije Denken en de bibliotheek die ze in het Huis met de Hoofden aan het oprichten zijn. De digitalisering van de kerncollectie is ook mede mogelijk gemaakt door Dan Brown! Over ongeveer drie weken zal hij de Ambassade van de Vrije Geest openen.

Dankzij de steun van Dan Brown en het Prins Bernhard Cultuur Fonds wordt momenteel de kerncollectie van boeken en handschriften voor 1900 โ€˜Hermetisch Openโ€™ digitaal toegankelijk gemaakt, al ruim voor de opening in het Huis met de Hoofden.

Kunsthistorica Karin Braamhorst vertelde ons wat over de moderne kunst die een rol speelt in Oorsprong. Voor het eerst draait het in een Robert Langdon-boek om moderne kunst, daar moet hij dus wel even aan wennen, hij moet het leren waarderen, probeert het mooi te vinden…
Karin liet ons o.a. het Guggenheim in Bilbao zien, waar Langdon zich in het eerste hoofdstuk bevindt, Casa Milร  van Gaudรญ in Barcelona, een belangrijke locatie in het verhaal, en een werk van Gauguin; “Waar komen we vandaan?” wat erg past bij het thema van het boek.

In Oorsprong houdt Robert Langdon zich bezig met de vragen: Waar komen wij vandaan en waar gaan wij naartoe? Het verhaal speelt zich af in Spanje: Madrid, Barcelona, Bilbao en Sevilla en zit vol moderne kunst, innovatieve technologie, codes, religie, geschiedenis en architectuur.ย 


Toen was het tijd voor het korte interview met de special guest. Dat bleek Dan Brown zelf te zijn! Helaas niet in levende lijve ๐Ÿ˜‰ We kregen een virtueel bezoek, een heel futuristisch interview, waarbij hij ter illustratie van alles tevoorschijn toverde met zijn handen.
Hij vertelde ons over zijn geรฏsoleerde schrijfproces en dat hij geรฏnspireerd raakte voor dit verhaal door een “ancient modern” muziekstuk van zijn broer, oude stijlen gemixt met nieuwe. En dat Oorsprong voor hem een soort zoektocht was naar antwoorden op vragen die hem al van jongs af aan bezighouden: Waar komen we vandaan? Waar gaan we naartoe? Wetenschap heeft daar een antwoord op, maar Religie ook, en allebei menen ze de waarheid in pacht te hebben…
Zullen we in Oorsprong hรฉt antwoord krijgen van Dan Brown? Ik zal het binnenkort gaan lezen… (al stel ik het nog even uit, ik wil hem nog niet uit hebben!)


Natuurlijk kregen we na afloop van deze inspirerende ontbijtsessie het boek mee naar huis, in een hele mooie tas!
Bedankt L.S. Amsterdam รฉn Bol.com voor deze hele bijzondere boeklancering!

-X- Judith

[bol_product_links block_id=”bol_59d5fca5bc70d_selected-products” products=”9200000075752403,9200000075752400,9200000075854350,9200000075752414″ name=”oorsprong” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

4 thoughts on “Boeklancering: Oorsprong – Dan Brown

    1. Hij moet nog een tijdje wachten, maar vind ik stiekem ook niet erg, is echt zoโ€™n boek wat ik niet al uit wil hebben ๐Ÿ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.