Op de vlucht – Pimm van Hest & Aron Dijkstra

Stel je voor toch
Er is oorlog

In jouw land
Verwoesting
Brand

In jouw dorp
In jouw stad
Alles plat

Korte inhoud
Stel je voor toch … er is oorlog.
Eigenlijk is het bijna niet voor te stellen. En al zeker niet voor kinderen die niet in zo’n situatie hebben gezeten.
Met poëtische zinnen en indrukwekkende beelden neemt Op de vlucht kinderen en hun ouders mee van het beangstigende uitzichtloze naar een hoopvolle toekomst. Op een manier die raakt, uitnodigt tot een gesprek en tot nadenken stemt.
Want, stel je voor toch …

We moeten weg
Vluchten
Er is geen andere weg
Dan…
Hier
Uit
Weg

Auteur & illustrator over het #Opdevlucht project:
“Vluchtelingen een hart onder de riem steken. Dat proberen auteur Pimm van Hest en illustrator Aron Dijkstra met hun prentenboek Op de vlucht én met de bijbehorende scholenactie.
Pimm en Aron zijn geraakt door de vluchtelingenproblematiek. Daarom maakten ze Op de vlucht, een prentenboek voor kinderen vanaf 5 jaar, dat uitnodigt en tot nadenken stemt. De auteurs willen gevluchte kinderen een hart onder de riem steken, maar daar hebben ze jouw hulp bij nodig – en de hulp van jouw klas.”
Lees verder over deze actie op de site van Clavis.


Mijn mening
Wat goed dat dit soort kinderboeken en initiatieven er zijn. Erg nodig, helaas, in de huidige samenleving… Op de vlucht is een heel actueel prentenboek, wat de vluchtelingenkwestie voor kleine kinderen bespreekbaar maakt.

Je ziet een klein meisje met haar teddybeer; ze tekent een duif op een muur vol kogelgaten, ze loopt bang door de verwoeste straten, bekeken door zwarte raven die staan voor die dreiging die er constant is…
Het meisje hoopt op een leven zonder angst, weer naar school kunnen en buiten spelen… Maar ze moet vluchten, alles achterlatend, op weg naar een vreemd land, waar ze niet door iedereen met open armen ontvangen wordt. Maar langzaam kan ze de angst gaan loslaten…

De illustraties van Aron Dijkstra vond ik in Ridder Roel al zo lief en in dit prentenboek zijn ze ook weer zo vertederend. Ze passen perfect bij het trieste maar hoopvolle verhaal en ze drukken enorm veel gevoel uit.
Het poëtische verhaal weet door de manier waarop het geschreven is extra te raken. Korte zinnen op rijm, losse woorden, pauzes… Het verhaal komt binnen!

Wat is Op de vlucht een ontroerend prentenboek vol verdriet maar ook vol hoop. Wat zou het mooi zijn als het mensen aan het denken zet, als het door heel veel ouders en leerkrachten met kinderen gelezen en besproken wordt. Want je wenst kinderen #opdevlucht toch een liefdevol en warm onthaal en een mooie toekomst zonder angst?

Op de vlucht
ISBN 9789044828610 – Uitgever: Clavis – 32 pagina’s – Verschenen: maart 2017 – Illustrator: Aron Dijkstra

[bol_product_links block_id=”bol_58f88303a994c_selected-products” products=”9200000071852201″ name=”op de vlucht” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.