Een meisje loos – Ton van der Lee

Ik ben hier nu al bijna een halfjaar en mijn schuld loopt op. Ik zie geen uitweg. Toch ben ik vastbesloten om te ontsnappen.

Korte inhoud
Na de Bredase capitulatie weet Krijntje de stad ternauwernood te ontvluchten. In Amsterdam vindt ze werk als keukenhulpje, maar het logement van haar bazin blijkt geen nette herberg. Krijntje ziet haar kans schoon als ze hoort over het gebrek aan huwbare vrouwen in Batavia. Om haar droom te kunnen verwezenlijken en aan het benauwende Nederland te ontsnappen besluit ze vermomd als man aan te monsteren op een VOC-schip. Tegelijkertijd bereiden ook Jan Pieterszoon Coen en zijn vrouw zich voor op hun reis naar de Oost.

‘Ik ben op zoek naar drie dingen. Geld, geluk en vrijheid. Wie het een heeft, heeft het ander. Wil niet elk mens zoiets?’

Auteur
“Ton van der Lee (1956) is schrijver, journalist, documentairemaker en scenarist. Hij deed verslag van diverse (burger)oorlogen. Van der Lee publiceerde zeven boeken over Afrika, een roman en drie kinderboeken.”

Daar was laatst een meisje loos
die wou gaan varen, die wou gaan varen
Daar was laatst een meisje loos
die wou gaan varen als lichtmatroos

Mijn mening
Ik ben altijd heel blij als er weer een Historische Roman bij Ambo Anthos verschijnt, want tot nu toe vind ik het allemaal hele goede boeken met verhalen over sterke vrouwen. En ze zien er ook altijd zo mooi uit! Ook deze weer…

Krijntje is uit Breda gevlucht nadat haar ouders gedood zijn door de Spanjaarden. In Amsterdam vindt ze werk in een herberg, maar daar wordt ze niet netjes behandeld en haar schulden aan de wrede bazin lopen op. Ze moet vluchten, maar hoe?
Dan komt haar vriendin en collega Maeyken met een plan: ze gaan verkleed als jongens mee met een VOC schip naar de Oost. Ze heeft ook al iemand gevonden die hen kan helpen. (al betaalt Maeyken daar uiteraard een prijs voor) Daar in de Oost kan Krijntje dan op zoek gaan naar een welgestelde man om mee te trouwen.
Ze weten op een schip terecht te komen en de barre tocht kan beginnen. De reis is zeker niet zonder gevaar en eenmaal aangekomen in Batavia zijn Krijntjes zorgen nog niet voorbij…

In diezelfde periode wacht admiraal Jan Pieterszoon Coen tot hij toestemming krijgt om voor een tweede termijn als gouverneur naar Batavia te vertrekken. Maar de meningen over hem zijn verdeeld. De een ziet hem als stuwende kracht achter het succes van de VOC en de ander ziet hem als onnodig wreed.
De wegen van Krijntje en Coen zullen elkaar kruisen in Batavia…

Ook in deze historische roman, grotendeels gebaseerd op echte personen en gebeurtenissen, staat er een sterke, moedige jonge vrouw centraal. De fictieve Krijntje, waar je algauw een band mee krijgt, heeft in haar korte leventje al veel te verduren gehad en krijgt ook nog heel wat te verduren. Ze verliest veel dierbaren en moet vaak op de vlucht slaan. Maar in die heftige tijden, die het sowieso waren toen, weet ze haar hoofd hoog te houden.
Naast haar verhaal lees je dat van J.P. Coen, een omstreden historisch figuur (ik schreef er ooit nog eens een werkstuk over). Duidelijk een wreed en hard man, maar hij heeft ook veel voor elkaar gekregen voor de VOC… Wat je nou over hem moet concluderen? De auteur weet hem in ieder geval tot leven te brengen en geeft je zo een realistischΒ kijkje in de geschiedenis.

Een meisje loos is een meeslepend verhaal over een moedige vrouw, die een heftig avontuur doormaakt. De auteur weet de VOC geschiedenis helemaal tot leven te brengen en laat ons zien hoe het toen geweest moet zijn als vrouw zijnde. Weer een historische top-roman in deze reeks!

(Wel een vraagje: wie heeft dit boek ook gelezen? Wat denk jij dat er bedoeld werd met de laatste zin? Ik weet niet goed hoe ik die moet interpreteren… En dus ben ik ook niet zeker over hoe ik me voel over het einde, haha!)

Een meisje loos
ISBN 9789026335624 – Uitgever: Ambo Anthos – 368 pagina’s – Verschenen: januari 2017

2 thoughts on “Een meisje loos – Ton van der Lee

    1. En wat denk jij over het einde? Welke keuze maakte ze nou? (ik zal een eventueel antwoord weer verwijderen hoor na het lezen, dan spoileren we niet ;-))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.