Kleine zwarte leugens – Sharon Bolton

Ik heb me afgevraagd of ik het in me heb om te doden.

Korte inhoud
Wat is het ergste wat je beste vriendin je kan aandoen?
Het was geen opzet. Een moment van onoplettendheid, een tragisch ongeval – en twee kinderen komen om. Die van jou.
Op een eiland met maar weinig inwoners is het onmogelijk om de vrouw die je leven kapot heeft gemaakt te ontlopen. Elke toevallige ontmoeting is een pijnlijke herinnering aan alles wat je hebt verloren: je gezin, je toekomst, je gezond verstand. Hoe lang duurt het dan nog voordat de gedachte aan wraak onweerstaanbaar wordt?
Dus nu… wat is het ergste wat jij je beste vriendin kunt aandoen?

Ik haat haar op dit moment zo erg dat ik alleen maar op het gaspedaal kan trappen en verder kan rijden.
Ja, denk ik. Rachel doden zal makkelijk zijn.

Auteur
“Sharon Bolton (1960, Lancashire) volgde een toneelopleiding en haalde vervolgens een MBA. Ze begon een succesvolle carrière in PR en marketing en is inmiddels een fulltime gelauwerd auteur.
Ze raakte gefascineerd door de Britse traditionele folklore, wat resulteerde in het schrijven van haar eerste boek Offerande, dat meteen internationaal werd opgepikt en genomineerd werd voor meerdere prijzen.”

Mijn mening
Ik heb bijna alle boeken van Sharon Bolton gelezen en vind ze stuk voor stuk goed. Heerlijke spannende, psychologische thrillers met veel aandacht voor folklore en de Engelse omgeving. Ik was erg benieuwd naar deze nieuwe thriller van haar hand, die zich niet afspeelt in Engeland, maar op de Falklandeilanden.

Catrin is bijna op de dag af drie jaar geleden haar twee zoontjes verloren, door haar beste vriendin Rachel. Sinds die tijd is ze zichzelf niet meer, haar man is van haar gescheiden en heeft een nieuw gezin gesticht, en zij voelt de haat jegens Rachel in zich groeien. Catrin zint op wraak. Op de sterfdag van haar zoontjes is het D-day: Rachel moet dood.
Ondertussen is er op het eiland al voor de derde keer een jongetje verdwenen. De eerste twee zijn nooit teruggevonden. Nu is er een grootse zoekactie opgezet om de derde te vinden. Algauw valt de verdenking op de instabiele Catrin, die tot overmaat van ramp weet te bewijzen dat doden haar geen moeite kost tijdens een reddingsactie van gestrande walvissen.
Heeft ze met de verdwenen kinderen te maken? En gaat ze haar wraakplan tot uitvoering brengen?

Al vanaf de eerste bladzijde van deze thriller bekruipt je een onheilspellend gevoel. Het is duidelijk dat Catrin vol haat zit en plannen heeft om over een paar dagen Rachel te vermoorden om wat ze haar heeft afgenomen. Maar de zoektocht naar de verdwenen jongen en de reddingsactie van de walvissen komen ertussendoor. Duidelijk is dat Catrin niet zichzelf is, maar of ze ook echt wreed is? Buurman Callum gelooft nog altijd in haar.
Je leest het verhaal eerst vanuit het perspectief van Catrin, dan vanuit Callum, zodat je dezelfde gebeurtenissen vanuit een ander oogpunt ziet, en tot slot ook nog vanuit het perspectief van Rachel. Door de verschillende verhalen, over dezelfde paar dagen, weet je op een gegeven moment niet meer wie je nou moet verdenken. Tot aan het zenuwslopende einde.
En ondertussen leer je de Falklandeilanden en hun geschiedenis kennen, wat het een zeer compleet geheel maakt, wat echt tot leven komt.

Kleine zwarte leugens is een zeer beklemmende thriller, waarin je meegesleurd wordt in een emotionele achtbaan van jewelste. Ik heb me een partijtje zitten janken bij het einde! Een hartverscheurend verhaal over een groot verlies en de invloed daarvan op iedereen die ermee te maken heeft. En wat een einde…

Kleine zwarte leugens
ISBN 9789400508064 – Uitgever: A.W. Bruna – 416 pagina’s – Verschenen: januari 2017 – Originele titel: Little Black Lies – Vertaald door: Anda Witsenburg

4 thoughts on “Kleine zwarte leugens – Sharon Bolton

  1. Ik heb nog nooit iets van Sharon Bolton gelezen, maar zo te horen een aanrader dus? Ik zie haar naam best regelmatig voorbijkomen. Ik ben benieuwd, vooral omdat je wat tranen hebt gelaten. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.