Siens hemel – Bibi Dumon Tak, Leespluim oktober

Siens hemel
Korte inhoud
“Er stonden zwarte wolken aan de hemel toen Sien vertrok.
De lucht rommelde.
De regen trommelde.
Maar wij hoorden alleen Siens laatste, allerlaatste adem.

Bij een afscheid lijkt de hemel soms oneindig zwart, maar voorbij dat zwart, hoe donker ook, komt toch weer kleur.”

We maakten een groot bed op
het kleed in de kamer, met
Klein Broertje tussen ons in.
Of Sien nu ook sliep, vroeg hij.
Of ze het niet koud had buiten
in die natte grond.

Auteur & illustrator
Bibi Dumon Tak (Rotterdam, 1964) studeerde na de middelbare school Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Ze schreef voor de Boekieboekiekrant, maar dat waren maar kleine stukjes en Bibi Dumon Tak wilde eigenlijk iets anders. Ze werd gevraagd een boek te schrijven en dat werd Het koeienboek waarvoor ze meteen een Zilveren Griffel kreeg.
Er volgden meer boeken, voor kinderen en jongeren maar ook voor volwassenen. De meeste gaan over dieren, maar ze schreef ook over jongeren die met justitie in aanraking komen. Latino King bijvoorbeeld, dat in de Slash-reeks verscheen. En in 2006 schreef ze het Kinderboekenweekgeschenk: Laika tussen de sterren. Ze kreeg nog drie Zilveren Griffels, onder andere voor Fiet wil rennen, dat ook Prentenboek van het jaar werd. In 2012 ontving ze voor Winterdieren de Gouden Griffel, de prijs voor het beste kinderboek van het jaar.”

Annemarie van Haeringen (Haarlem, 1959) volgde de lerarenopleiding tekenen en handvaardigheid in Tilburg. Daarna ging zij naar de Rietveldacademie in Amsterdam om daar de specialisatie illustreren te doen. Na haar opleiding begon ze meteen met illustreren. Ze werkte voor Trouw, NRC Handelsblad en verschillende kindertijdschriften.
Ze kreeg drie keer een Gouden Penseel: voor de illustraties in Malmok van Rindert Kromhout, en voor haar eigen prentenboeken De prinses met de lange haren en Beer is op vlinder. Het begin van de zee werd bekroond met een Zilveren Griffel. Haar boeken over kleine Ezel zijn wereldwijd bekend.”

We werden anders wakker.
Niet door een kwispelende staart die tegen de dekens sloeg,
maar door de zon die in de kamer scheen.

siens-hemel-2
Mijn mening
Siens hemel is de Leespluim winnaar van de maand oktober. En weer een terechte winnaar!

Dit prentenboek is anders dan anderen. Het is een erg verdrietig verhaal over hond Sien die is doodgegaan en het kindje in huis wat daar veel vragen over heeft. Het is een boek met sombere, donkere illustraties.

Een verhaal over rouw, verdriet en de dood en de vragen die een kind daarbij kan hebben. Ik heb iedere keer weer als ik het boek lees een grote brok in mijn keel. Het is zó herkenbaar en zó mooi. Want ondanks het sombere, donkere is er ook licht aan het einde van het verhaal, licht in Siens hemel.

Siens hemel is een emotioneel en heel mooi, poëtisch prentenboek met illustraties die perfect bij het verhaal passen. Een aanrader voor jong én oud die met het verlies van een huisdier te maken hebben (gehad).

Siens hemel
ISBN: 9789045119052 – Uitgever: Querido – 32 pagina’s – Verschenen: maart 2016 – Illustraties: Annemarie van Haeringen

[bol_product_links block_id=”bol_580221ad03b19_selected-products” products=”9200000052047745″ name=”siens hemel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.