Aftellen naar de Kinderboekenweek met Clavis! Nog 1 week…

opa-vlucht
Kinderboekenweek 2016: Voor altijd jong!
De Kinderboekenweek die over 1 week begint, op 5 oktober, staat dit jaar in het thema van opa’s en oma’s. Het motto is “Voor altijd jong!”
Op de website Kinderboekenweek.nl vind je alle informatie over activiteiten tijdens de Kinderboekenweek.
Hier op biebmiepje.nl tellen we samen af naar de Kinderboekenweek, iedere woensdag geef ik een boekentip die past bij het thema van dit jaar. Dit alles in samenwerking met uitgeverij Clavis!

Dit is het verhaal van een jongen die Jack heette en zijn grootvader.
Heel lang geleden was opa piloot bij de RAF, de Royal Air Force.
In de Tweede Wereldoorlog vloog hij met een Spitfire, een gevechtsvliegtuig.

Opa Vlucht David Walliams
“De opa van Jack was ooit een gevreesd gevechtspiloot. In de Tweede Wereldoorlog verdedigde hij zijn vaderland, vliegend in een razendsnelle Spitfire. Maar nu is opa vooral een oude en verwarde man, die zijn oorlogsavonturen elke dag opnieuw beleeft …

Daarom besluiten de ouders van Jack om hem naar een bejaardentehuis te sturen. Jack en zijn opa plannen meteen een originele ontsnappingsstunt, maar de gemene directrice juffrouw Knor doet alles om die te verhinderen.

Een grappig en ontroerend avonturenverhaal van David Walliams, opperbevelhebber van de Britse boekenhumor. Voor lezers vanaf 9 jaar.

Net als alle kinderen speelde de jongen graag en voor hem was het alsof zijn grootvader een spel speelde.
Jack vond dat hij alleen maar mee hoefde te spelen.

Over het boek
Jacks opa vertelt hem altijd graag over zijn tijd bij de Royal Air Force in de Tweede Wereldoorlog. Jack heeft al de meest geweldige avonturen gehoord die zijn opa als piloot beleefd heeft. Nu opa ouder en vergeetachtiger wordt, leeft hij meer en meer in het verleden. Hij waant zich nog echt piloot in 1940… Jacks ouders willen hem naar het nieuwe bejaardentehuis doen, maar Jack weet dat zijn opa daar doodongelukkig zal worden én hij vertrouwt het zooitje daar niet. Als zijn opa er na een voorval in het oorlogsmuseum dan toch echt heen moet, bedenken hij en Jack een ontsnappingsplan…

Dit boek staat weer bol van de humor van David Walliams. Hij weet serieuze zaken, als een dementerende opa, luchtig te houden door er zoveel grapjes in te verwerken. Het verhaal is dus naast serieus en ontroerend, de band tussen opa en kleinzoon – of eigenlijk Luitenant-kolonel en zijn Eskadercommandant – is heel hecht en Jack is de enige die meegaat in opa’s denkwereld en daardoor prima met hem kan communiceren.
Samen beleven ze nu in het echt een spannend avontuur, wat eindigt met een vlucht in een heuse Spitfire.

Achterin het boek staan de moeilijke termen die er gebruikt worden uitgelegd, dus het is ook nog een leerzaam verhaal.
Opa Vlucht is wel iets serieuzer dan ik van Walliams gewend ben, minder hilarisch, maar wel weer een fijn humoristisch, avontuurlijk verhaal mét een gevoelig tintje.

Op YouTube vond ik dit filmpje, waarin de auteur een stukje voorleest uit het (Engelse) boek, erg leuk om te horen en zien!

Veel kijk- en leesplezier!
-X- Judith

[bol_product_links block_id=”bol_57ea26c1e2fef_selected-products” products=”9200000046155301″ name=”Opa Vlucht” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.