Kinderboekenweektip: Opa en Oma Zuurkool

opa-en-oma-zuurkool

BASU – GROTE BEO behorend tot de spreeuwachtigen.
Als een magneet is Piet naar de kooi toe gezogen. Hij kijkt met open mond. De vogel zit in zijn kooi mooi te wezen, terwijl zijn zwarte veren glanzen in de zon. Zijn kraaloogjes kijken hem aan met een blik alsof hij de hele wereld al heeft gezien.

Korte inhoud
“De dierentuin is oud en vervallen. Toch gaat Piet er elke dag naartoe. Hij is dol op vogels, vooral op Basu de beo. Maar opeens is het hok leeg. Piet maakt een Lijst van dingen die je kunt doen om een beo terug te vinden. Je kunt naar de politie gaan of de burgemeester bellen, maar het allerbeste kun je zelf op onderzoek uitgaan. Want aan deze verdwijning zit een heel vies en oma-achtig zuurkoolluchtje.

Een spannend, naar zuurkool ruikend avontuur over een vervallen dierentuin, een verdwenen beo en een oma die ze ziet vliegen. Voor iedereen vanaf 8 jaar.”

Als Piet dichterbij komt, laat hij van schrik zijn tas en zijn notitieboekje op de grond vallen. De kooi is leeg! […] Waar is Basu gebleven?

Auteur
Krista Okma is opvoeddeskundige. Ze heeft al verschillende opvoedboeken geschreven en schrijft daarnaast columns, blogs en kinderboeken.

Mijn mening
Piet mag in de vervallen dierentuin van Sjef, waar alleen nog Beo Basu en drie ondeugende aapjes wonen, iedere dag de Beo verzorgen. Ze worden goede vrienden, wat voor Piet wel fijn is, want hij heeft maar één vriendinnetje: Maartje. Ook helpt het hem over de dood van zijn geliefde opa heen komen.

Op een dag is Basu verdwenen, zijn kooi is open en de vogel is spoorloos…
Hij moet wel gestolen zijn! Maartje en Piet gaan zelfstandig op onderzoek uit. Een onderzoek wat leidt naar een bijzondere dierenwinkel en naar het bejaardentehuis van Piets oma.
Zit er iets van waarheid in het gemompel van zijn demente oma over haar stinkende buren, Opa en Oma Zuurkool? “Die zuurkoolmensen zijn niet te vertrouwen!”

Opa en Oma Zuurkool is een makkelijk leesbaar, avontuurlijk verhaal (met een iets minder goed gekozen titel) over de vriendschap tussen een jongen, die een buitenbeentje is, en een bijna vijftig jaar oude Beo en de zoektocht naar het bijzondere dier. Maar ook over de vriendschap tussen twee kinderen, de rouw om een overleden grootouder, veranderingen en vertrouwen.
Goed voor een paar uurtjes leesplezier voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.