Haasje Repje – Bette Westera & Sylvia Weve, Leespluim juni

Haasje Repje

Haasje Repje rent door het bos.
Heel hard.
Over het pad.
Door de greppel.
Driemaal rond de eikenboom.

Korte inhoud
“Wie kan het hardste rennen?
Haasje Repje speelt het liefst de hele dag wilde spelletjes met de andere dieren uit het bos. Tikkertje bijvoorbeeld, of wie het hardst kan rennen. Maar soms heeft niemand tijd: Merel moet een nest bouwen, Reiger wil vissen vangen. Alleen Slak heeft tijd – maar tikkertje spelen met Slak is wel een beetje saai… “

‘Kun jij eigenlijk rennen, Slak?’
vraagt Haasje Repje.
Slak denkt na.
‘Ik weet het niet,’ zegt hij. ‘Ik
schuifel meestal.’

Auteur & illustrator
Haasje Repje is een vrolijke bundeling voorleesverhalen van Bette Westera, die eerder verschenen onder de titel Ra ra, wie ben ik?
Deze compleet herziene uitgave werd van nieuwe illustraties voorzien door Gouden Penseelwinnares Sylvia Weve. In 2015 ontving dit gouden duo de Woutertje Pieterse prijs voor hun dichtbundel Doodgewoon.”

Mijn mening
Haasje Repje is de Leespluim-winnaar van de maand juni. En net als bij andere winnaars, kan ik heel goed begrijpen waarom!
Het is een prentenboek met twaalf verhalen erin, perfect om (in ons geval) twaalf avonden uit voor te lezen, want de verhalen hebben net een lekkere voor-het-naar-bed-gaan lengte. Kleuterlief had iedere avond weer zin om verder te gaan in het boek, een goed teken!

De verhalen zijn geschreven in heldere taal en korte zinnen, prima te begrijpen voor kleuters. Ze zijn lief én grappig en bevatten ook verstopte (?) humor voor volwassenen. Manlief en ik hebben behoorlijk moeten grinniken naar elkaar af en toe.

Hoofdpersoon Haasje Repje is een superactief, nieuwsgierig en sociaal haasje. Hij beleeft een hoop en komt veel dingen tegen waar hij vragen over heeft, waarbij hij niet schroomt om die vragen te stellen. Hij krijgt zijn antwoorden en probeert ook een hoop uit, zoals een nest bouwen zoals Merel dat doet en een heuvel afrollen net als Egel.

De illustraties en de verhalen passen perfect bij elkaar. De tekeningen maken de persoonlijkheid van Haasje Repje prima duidelijk. De kleuren die gebruikt zijn stralen rust uit, geen schreeuwerige tinten, maar meer natuurtinten, ik vind het erg chic staan.

Haasje Repje is een boek vol leuke (dieren-)verhalen en fijne illustraties, een ideaal voorleesboek!

Haasje Repje
ISBN 9789025761141 – Uitgever: Gottmer – 64 pagina’s – Verschenen: september 2015 – Illustraties: Sylvia Weve
Bestel je via deze link bij Bruna, krijg ik een kleine vergoeding.

One thought on “Haasje Repje – Bette Westera & Sylvia Weve, Leespluim juni

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.