Het kleine leven van Norbert Jones – Marloes Kemming

Het kleine leven van Norbert Jones - Marloes Kemming

Vanuit dit centrale punt vertakten zich genummerde gangpaden met hoge houten stellingen van vloer tot plafond die vol spullen stonden. Iedere centimeter was benut en het was een magisch gezicht, zijn schatkamer.

Achterflap
“De zevenenzeventigjarige Norbert Jones leidt een rustig leven. Hij heeft een liefdevol huwelijk, is vader van een ambitieuze dochter en geniet sinds twaalf jaar van zijn pensioen. Vol overgave stort hij zich op zijn liefste bezigheid: verzamelen.

Ruim 19.000 voorwerpen vonden in de loop der jaren hun weg naar Norberts garage. Ieder object uniek, verzameld in een poging het verleden te behouden. Maar wat doe je met zo’n collectie als je er achter komt dat je niet lang meer te leven hebt? Norbert besluit een nostalgiewinkel te openen. De verzamelde rekwisieten verkoopt Norbert in ruil voor een bijzonder verhaal. Een proces van loslaten begint, waarbij Norbert niet alleen afstand moet nemen van zijn collectie, maar ook van zijn geheimen, naasten en van het leven zelf.”

Het begon steeds leger te worden om hem heen en hij schatte dat hij de afgelopen maanden al zeker negenduizend voorwerpen had zien vertrekken. Hij begon de tel inmiddels een beetje kwijt te raken. Van al die mensen, al die verhalen.

Auteur
“Marloes Kemming (1983) werkt als communicatieadviseur en schrijft kinderboeken en artikelen over reizen en eten. Ze reisde jarenlang als backpacker de wereld rond en woont nu in Amsterdam. Het kleine leven van Norbert Jones is haar eerste roman. Hiermee won ze in 2015 de debuutprijs Coffeecompany Book Award.”

Mijn mening
Ik heb dit boek in één avond uitgelezen. Wat een heerlijk verhaal!
Norbert is een lieve oudere man met veel fantasie en veel verhalen, een dromer. Zijn hobby is het verzamelen van waardevolle dingen, zodat ze niet vergeten worden. Als hij hoort dat hij afscheid van zijn leven moet nemen, moet hij ook afscheid nemen van zijn vrouw en van zijn enorme verzameling. De manier waarop hij dat doet levert hem een keur aan verhalen op van vreemden die bij bepaalde voorwerpen herinneringen ophalen.

Het kleine leven van Norbert Jones is een warm, liefdevol en vertederend verhaal. Het heeft me geraakt en geboeid. Knap hoe Marloes Kemming het eenvoudige, vrij saaie leven van Norbert Jones op zo’n levensechte en aansprekende manier op papier heeft gezet. Je kunt niet anders dan de hoofdpersoon in je hart sluiten en met hem meeleven.
Ik heb genoten van dit haast filosofische en poëtische verhaal en ben zeer benieuwd naar meer van deze auteur.

Dit boek is boek van de maanden mei en juni bij Jenny en mij, dus haar mening kun je binnenkort lezen op haar blog!

Het kleine leven van Norbert Jones
ISBN 9789401604727 – Uitgever: Xander – 284 pagina’s – Verschenen: november 2015

5 thoughts on “Het kleine leven van Norbert Jones – Marloes Kemming

  1. Idd altijd erg knap als schrijvers de gewone, alledaagse levens van mensen zo mooi kunnen omschrijven. Zet je denk ik toch ook wel een beetje aan het denken over je eigen leven..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.