Vijf vriendjes – Quentin Blake, Leespluim februari

Vijf vriendjes

Er waren eens, niet zo lang geleden, en niet zo ver hier vandaan, vijf vriendjes. Ze heetten Ankie, Ollie, Simona, Mario en Erik. Ze waren allemaal fantastisch.

Achterflap
“Ankie, Ollie, Simona, Mario en Erik zijn vijf fantastische vriendjes, en ze kunnen allemaal iets heel bijzonders. Tijdens een dagje uit slaat het noodlot toe … Alleen als ze samenwerken, en hun individuele krachten combineren, kunnen de vijf vriendjes zichzelf redden.

De vrolijke illustraties van Quentin Blake geven dit spannende verhaal vaart en kleur. Vijf vriendjes bevat een subtiele, maar sterke boodschap: de wereld wordt mooier als we ons richten op wat we wel kunnen, en niet op wat we niet kunnen. “

Maar toen ze hun broodjes op hadden en een klein dutje hadden gedaan, zei Meester Kees plotseling: ‘Ik voel me geloof ik niet zo lekker.’

Auteur & illustrator
“Quentin Blake is nog altijd het bekendst door zijn illustraties bij de boeken van Roald Dahl. Hij illustreerde daarnaast meer dan 300 jeugdboeken. Vijf vriendjes schreef en tekende hij.” (www.leespluim.nl)

Mijn mening
Vijf vriendjes van Quentin Blake heeft de Leespluim van februari 2016 gewonnen en aangezien ik alle Leespluim boeken wil bespreken dit jaar, was ik heel blij dat ik een recensie-exemplaar kreeg van de uitgeverij.

Ondanks dat ik de illustraties van Quentin Blake niet echt mooi kan noemen, spreken ze me wel altijd aan. Ze zijn vrolijk en grappig en doen me denken aan vroeger, toen ik de boeken van Roald Dahl verslond. Mijn favoriete boek met Quentins illustraties is Matilda, en ik denk dat dat ook meteen mijn eerste kennismaking met hem was.

Ik snap dat Vijf vriendjes de Leespluim gewonnen heeft, het is niet alleen een grappig boek over vijf vriendjes die allemaal fantastisch zijn op hun eigen manier, het heeft ook een mooie boodschap: als je je krachten bundelt ben je samen sterk en in staat tot grote dingen. De vijf kinderen in dit boek zijn lichamelijk en/of geestelijk gehandicapt, maar dat is niet waar het verhaal om draait, het gaat juist om het positieve. Ze hebben allemaal iets unieks: Ankie kan heel ver zien, Ollie kan heel ver horen, Simona en Mario zijn supersterk en wat Erik zijn sterke punt is daar kom je later in het verhaal achter. Met zijn allen weten de Fantastische Vijf hun meesters leven te redden.

Het enige minpuntje van dit boek vind ik de stofomslag, voor een prentenboek/kinderboek is dat niet echt geslaagd, want het boek wordt niet alleen door volwassenen gelezen, ook kleine handjes gaan ermee aan de haal en dat overleeft zo’n omslag niet lang. Maar dit is dan ook het enige minpuntje aan dit verder heerlijk humoristische en positieve prentenboek!

Quentin Blake pleit voor meer bijzondere kinderen in de jeugdliteratuur en daar kan ik alleen maar achter staan! Op naar meer boeken over fantastische kinderen 🙂

Vijf vriendjes
ISBN 9789045317106 – Uitgever: BBNC – 32 pagina’s – Verschenen: augustus 2015 – Originele titel: The five of us – Vertaald door: Suus van de Kar
Bestel je het boek via deze link bij Bruna, krijg ik er een kleine vergoeding voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.