Ijzer en bloed – Liza Marklund

Ijzer en bloed

Dit was het laatste lichaam.
Het was een overweldigend gevoel, een soort afscheid, hij zoog het in zich op, liet het ruisen van de boomtoppen door zijn wezen gaan.
[…]
Acht hadden ze er hier achtergelaten, dit was de negende.

Achterflap
“Misdaadjournaliste Annika Bengtzon krijgt een verontrustend berichtje van haar zus Birgitta: ‘Annika, help me!’ Daarna wordt het stil. Birgitta is verdwenen. Terwijl de krant waar Annika werkt de ondergang nabij is en ze volledig in beslag wordt genomen door een rechtszaak over een gruwelijke moord op een dakloze, is ze gedwongen op zoek te gaan naar haar zus. Daarbij moet ze ook haar eigen turbulente verleden onder ogen zien.”

Het bericht was bijzonder kort en was verstuurd om 04.22 uur in de ochtend:

Annika, help me!

Auteur
“Liza Marklund (Zweden, 1962) is de leading lady van de Zweedse crime. De serie over Annika Bengtzon is wereldwijd een groot succes: van haar boeken werden meer dan dertien miljoen exemplaren verkocht in dertig landen. Naast haar schrijfwerk runt Marklund haar eigen uitgeverij, is ze ambassadeur voor Unicef, maakt ze documentaires voor televisie en schrijft ze artikelen voor kranten over vrouwen- en kinderrechten. Met haar man en kinderen woont ze afwisselend in Zweden en Spanje.”
Ijzer en bloed is het 11e en laatste deel in de Annika-serie.

ijzer en bloed2
Mijn mening
Dit laatste deel in de Annika-serie was voor mij het eerste Annika boek. Gelukkig gaf dat niets, het verhaal was prima te volgen. Natuurlijk had ik wel wat vraagtekens, maar niet storend voor het verloop van het verhaal.
Het boek las onwijs lekker weg en was vanaf de eerste zin spannend. Je weet meteen dat er iemand vermoord is, maar wie, waarom en door wie, dat wordt pas langzaam duidelijk als het verhaal vordert.

Het verhaal draait om verschillende dingen: de 15 jaar oude moordzaak waar misdaadjournaliste Annika aan werkt, de rechtszaak over een moord op een dakloze, het einde van de papieren krant waar Annika voor werkt, de verdwijning van Annika’s zus én het feit dat Annika haar verleden onder ogen moet zien. Veel onderwerpen dus, maar nergens verwarrend. Het is heel knap door Liza Marklund met elkaar verweven.

Ik vraag me echt af waarom ik nooit eerder een Annika boek van Liza Marklund gelezen heb! Nu ben ik benieuwd naar de eerdere boeken, zodat ik antwoord krijg op vragen die ik nu heb over bijvoorbeeld haar ex-man en waarom ze ooit voor die vent gevallen is. En ik ben natuurlijk benieuwd of ze allemaal net zo sterk zijn en net zo lekker lezen! Kortom: het smaakt absoluut naar meer!

Ijzer en bloed
ISBN 9789044535693 – Uitgever: De Geus – 346 pagina’s – Verschenen: oktober 2015 – Originele titel: Järnblod – Vertaald uit het Zweeds door: Marika Otte en Anna Ruighaver – Deel 11 in de Annika-serie
Koop je het boek via deze link bij Bruna, krijg ik er een kleine vergoeding voor…

One thought on “Ijzer en bloed – Liza Marklund

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.