Sterker dan ooit – Brené Brown

Sterker dan ooit

Sterk weer opstaan na een val gaat over in alle eerlijkheid naar jezelf kijken; tijdens dat proces leren we het meest over wie we zijn.

Achterflap
“Brené Brown heeft vele mensen geraakt met haar stellingen over moed, imperfectie, schaamte en goed genoeg zijn. Haar werk legt een diepe waarheid bloot: kwetsbaarheid – de bereidheid om ervoor te gaan en jezelf te laten zien – is de enige weg naar meer liefde, erbij horen, creativiteit en vreugde. Het is alleen niet altijd gemakkelijk om een moedig leven te leiden. En het is onvermijdelijk dat we uiteindelijk zullen struikelen. Hoe groot het probleem of de situatie ook is, sterk weer opstaan na een val is dé manier waarop we in de praktijk brengen om met hart en ziel te leven. Dat proces, schrijft Brené, leert ons het meeste over wie we zijn.”

Mijn doel voor dit boek is het proces van het vallen en het opstaan te vertragen: zodat we ons bewust worden van alle keuzes die zich voordoen op die momenten dat we ons ongemakkelijk en gekwetst voelen en om de consequenties daarvan te onderzoeken.

Sterker dan ooit2
Auteur

“Brené Brown is professor aan de Universiteit van Houston waar ze jarenlang onderzoek heeft gedaan naar kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte. Ze schreef hierover in onder andere The New York Times en The Washington Post.
Brené Brown woont in Houston met haar man Steve en hun twee kinderen, Ellen en Charlie. ”

Sterker dan ooit1

Mijn mening

‘Dag twee’ of wat ook maar het midden van jouw eigen proces is, is als je ‘in het donker’ zit – en de deur achter je is dichtgegaan. Je zit er inmiddels te ver in om nog te kunnen omkeren en je bent niet dicht genoeg bij het eind om het licht te zien.

Sterker dan ooit is een prachtig vormgegeven boek wat vol staat met rake woorden. Ik ben zelf aan het worstelen met een depressie en PTSS en bovenstaande quote geeft precies aan waar ik nu sta; geen weg terug meer, maar ook nog geen licht in zicht…
Ik moet eerlijk toegeven dat ik af en toe met een brok in mijn keel zat en dacht: ja, precies zo is het. Het was alsof ik een soort bevestiging kreeg van Brené Brown: je bent goed bezig, je bent moedig, je bent sterk, je zult weer sterk opstaan! Ze leert je hoe je na het vallen weer op kunt staan, dat je je emoties moet erkennen en er nieuwsgierig naar moet zijn en dat je moet leven vanuit je volle mens-zijn.
Wat Brené in dit boek beschrijft en onderzoekt is niet alleen van toepassing op burn-out of depressie, ook op allerlei andere vlakken zoals relatieproblemen, werkgerelateerde problemen. Van groot tot klein. Iedereen kan iets uit dit boek halen en het toepassen op zijn eigen leven, dat is de kracht van de boeken van Brené Brown.

Wat heb ik een inspiratie gehaald uit dit boek, de een na de andere quote heb ik gemarkeerd (zoals je op bovenstaande foto wel kunt zien 😉 ) en ik zou hier het liefst alles met jullie delen wat me geraakt heeft en aan het denken heeft gezet. Maar de bedoeling is natuurlijk dat jullie getriggerd raken en dit mooie boek zelf gaan lezen. Wat mij aanspreekt hoeft jou niet aan te spreken, misschien haal jij er hele andere dingen uit die van toepassing zijn op jouw verhaal.
Mij heeft het in ieder geval gesterkt in het gevoel dat ik op de goede weg ben om “mijn verhaal onder ogen te zien”. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet alles wat ze beschreef helemaal begreep, maar dat vond ik niet storend, de strekking was duidelijk en ik heb eruit gehaald wat voor mij belangrijk was.
Sterker dan ooit is een echte aanrader als je ergens mee worstelt en wilt weten hoe je weer sterk kunt opstaan na het op je gezicht gaan.

Je eigen verhaal onder ogen zien en terwijl je dat doet van jezelf houden is het moedigste wat je ooit zult doen.

Sterker dan ooit3
Sterker dan ooit
ISBN 9789400505605 – Uitgever: Lev. – 336 pagina’s – Verschenen: september 2015 – Originele titel: Rising strong – Vertaald door: Bonella van Beusekom
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

0 thoughts on “Sterker dan ooit – Brené Brown

  1. Wat mooi geschreven! Sinds ik haar Ted Talk zag over de kracht van kwetsbaarheid en ‘excruciating vulnerability’ ben ik weg van haar. Het boek wil ik zeker lezen. En dikke kus voor jou en dat je zo goed bezig bent. ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.