De crypte – Amanda Stevens

De crypte
Samenvatting
“Ik was negen toen ik voor het eerst een geest zag.”

Amelia Gray komt er al jong achter dat ze geesten kan zien. Haar vader, een begraafplaatsbeheerder, kan dat ook en hij vertelt haar dat er vier regels zijn waar ze zich aan moet houden. Doet ze dat niet, dan zuigen de geesten je helemaal leeg als je niet oppast. Ze doen namelijk alles om weer deel uit te maken van de mensenwereld.

“’Het belangrijkste is dat je nooit moet laten blijken dat je de doden kunt zien. Kijk ze niet aan, zeg niets tegen ze, laat ze je angst niet voelen.’ […] ‘Ga nooit ver uit de buurt van gewijde grond.’ […] ‘Blijf weg bij mensen die door een geest worden achtervolgd.’ […] ‘Regel nummer vier’, zei hij streng. ‘Tart nooit, maar dan ook nooit, het lot.’”

De 27-jarige Amelia is restaurateur van begraafplaatsen en daarnaast heeft ze een succesvol blog: Digging Graves. De bijnaam die ze gekregen heeft is “Graveyard Queen”. Door zich te houden aan de regels van haar vader heeft ze tot nu toe een veilig leventje geleid. Veilig, maar eenzaam, want ze sluit zich erg af van mensen.
Op een avond komt John Devlin van de Charleston PD naar haar toe om haar om hulp te vragen bij een moordzaak. Het lichaam is gevonden op de begraafplaats waar Amelia aan het werk is. Misschien kunnen haar foto’s en kennis van graven en symboliek de moordenaar helpen vinden.
Alleen heeft haar vader haar geleerd om mensen die achtervolgd worden door geesten te vermijden. En laat Devlin nou juist twee geesten om zich heen hebben… Tegen beter weten in helpt Amelia de politie toch.

“Op de een of andere manier was alles veranderd. De regels waren geschonden, en ik wist niet eens hoe.”

Doordat ze betrokken raakt bij de moordzaak komt ze vaak in contact met Devlin en zijn geesten. Ze voelt zich enorm aangetrokken tot deze knappe man die iets traumatisch heeft meegemaakt. Maar weet ze de verleiding te weerstaan? Hoe lang kan ze de geesten nog negeren?

“Ik mocht geen seconde uit het oog verliezen dat Devlin een vreselijke bedreiging vormde voor zowel mijn fysieke als mijn mentale welzijn.”

Auteur
“Amanda Stevens groeide op in de Ozarks, een gebied dat bekendstaat om zijn meren, bergen en – wat voor haar ontwikkeling veel belangrijker bleek – een sterke hang naar folklore en bijgeloof. Nadat Amanda in de jaren tachtig tot de conclusie was gekomen dat een carrière bij de Amerikaanse belastingdienst toch niet helemaal was wat ze in gedachten had, ging ze Engelse taal- en letterkunde studeren aan de universiteit van Houston. Niet lang daarna verscheen haar eerste boek.

Vele jaren en boeken later, en op zoek naar een inspiratie voor een nieuw project, las Amanda iets over een zeldzaam beroep: het restaureren van oude begraafplaatsen. Dit trok onmiddellijk haar aandacht, en gecombineerd met haar voorliefde voor thrillers en spookverhalen was het fundament voor de Dodenrijk-trilogie snel gelegd.” (www.harlequin.nl)

Mijn mening
De crypte is een superspannend “spookverhaal” met, zoals je kunt verwachten van een Harlequin-boek, een romantische twist. De hoofdpersoon is een boeiende en sterke vrouw met een zeer intrigerende baan. Je voelde een bepaald soort aantrekkingskracht uitgaan van de vervallen begraafplaatsen waar ze aan het werk is. Magische plekken, creepy door de geesten, maar toch ook met een soort romantiek. Die donkere, mistige sfeer was het hele boek door voelbaar, heel knap gedaan.
Ik ben met kippenvel door dit enge verhaal heengevlogen en heb genoten van de tastbare spanning tussen Amelia en Devlin. Devlin, de man die haar veilige wereldje op zijn kop zet. De man die ze moet vermijden, omdat er anders deuren open zullen gaan die niet meer kunnen sluiten.
Niet alleen de geesten hebben het op Amelia gemunt, ook de moordenaar lijkt achter haar aan te zitten. Wat heeft ze zich op de hals gehaald? Of was het onvermijdelijk dat de deur naar de geestenwereld eens verder open zou gaan?
Ik vond De crypte een heel sterke thriller. Niet zomaar een romannetje. Een perfecte combi van een sterk en spannend verhaal en een perfecte dosis romantiek. Ik heb eerlijk gezegd nog steeds last van een book-hangover na het lezen van De crypte. Ik wil ook zeker de andere twee delen van deze trilogie gaan lezen.

De crypte
ISBN 9789034754547 – Uitgever: Harlequin – 320 pagina’s – Verschenen: februari 2015 (luxe uitgave) – Originele titel: The restorer – Vertaald door: Karin de Haas – Deel 1 van de Dodenrijk-serie
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

2 thoughts on “De crypte – Amanda Stevens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.