Bodemloos – Loes den Hollander

bodemloosNEW1.indd
ISBN 9789045201887
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
352 pagina’s
Verschenen: oktober 2012

“Tjeerd en Lizzie van Loon en Mies van Meekeren hebben een sterke familieband. Ze delen een turbulent verleden, maar de tijd heeft daar rust in aangebracht. Dat verandert als Hella, hun moeder en zus, een zelfmoordpoging doet die slaagt. Het verleden komt tevoorschijn in de persoon van wie iedereen zich al jaren geleden definitief heeft afgewend en ze ontdekken dat die persoon ervan overtuigd is dat er iets valt af te rekenen. Ze verzetten zich tegen zijn eisen en bundelen hun krachten.

Maar hij weet wie van hen de zwakke schakel is. 

Loes den Hollander schrijft al vanaf het moment dat ze kon lezen. Toch kwam het nooit in haar op om van schrijven haar beroep te maken, omdat ze zich helemaal richtte op haar carrière in de gezondheidszorg. Dat veranderde toen ze in 2001 een verhalenwedstrijd won. Toen ze in 2006 haar carrière als directeur van een gezondheidszorginstelling beëindigde, vond ze vrijwel tegelijk een uitgever voor Vrijdag, haar eerste literaire thriller. Daarna volgde al snel het zinderende Zwanenzang en sindsdien is schrijven haar voornaamste bezigheid.

“Het is gewoon een kwestie van vooruitkijken , repeteert ze voortdurend in gedachten. Vooruitkijken en vooral niet omkijken. Het verleden niet alleen laten rusten, maar zoveel mogelijk wissen. Zelfs niet meer bezig zijn met schaamte en spijt.”

Een meisje wordt verkracht door haar vader en er is iemand vermoord met het vleesmes van haar moeder…

We leren Tjeerd, zijn zus Lizzie en hun tante Mies kennen. Mies is de zus van hun moeder, maar eigenlijk de vrouw die altijd vader en moeder tegelijk is geweest voor ze. Hun eigen vader is door Mies weggestuurd nadat bekend werd dat hij zich vergreep aan Lizzie en hun moeder Hella is al haar hele leven psychisch niet in orde en heeft de afgelopen jaren al een aantal zelfmoordpogingen gedaan. Die overigens op niks uitliepen, het was alleen een schreeuw om aandacht.
Maar nu is ze dan toch te ver gegaan, ze heeft na een overdosis medicatie een hersenbloeding gekregen en heeft niet meer om hulp kunnen roepen. Hella ligt op de intensive care, hersendood, en Tjeerd, Lizzie en Mies moeten de moeilijke beslissing nemen om de stekker eruit te trekken.
Ondertussen gebeuren er rare dingen in de levens van de drie. Ze lijken in de gaten te worden gehouden door iemand, en diegene weet zelfs hun huizen binnen te komen. Het blijkt Niels, hun vader te zijn, die ze alle drie op hun zwakke plek weet te raken en ze daarmee chanteert. Hij heeft in het verleden hun levens flink overhoop gegooid en nu is hij terug… Zal het hem lukken om te krijgen wat hij vindt dat hij verdient?

Bodemloos is een heerlijke psychologische thriller die, mede door de lekkere korte hoofdstukken, leest als een trein. Er worden vieze psychologische spelletjes gespeeld door vader Niels en de drie al lang geleden beschadigde hoofdpersonen moeten samen weerstand zien te bieden aan de man die hun levens dreigt te vernietigen. In de loop van het boek komt er steeds meer aan het licht uit het verleden, gebeurtenissen waar echt de rillingen van over je rug lopen.
Het verhaal is geschreven vanuit de perspectieven van Tjeerd, Lizzie, Mies en af en toe Niels, waardoor je de gebeurtenissen van verschillende kanten beleeft en een goed kijkje krijgt in hun hoofd.
Loes heeft de personages levensecht neer weten te zetten en het verontrustend realistische verhaal weet echt onder je huid te kruipen. Dit was mijn eerste Loes den Hollander, maar het zal zeker niet de laatste zijn. Gelukkig zijn er nog heel veel titels om uit te kiezen!

0 thoughts on “Bodemloos – Loes den Hollander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.